19 oktober 2014

Korte Berichten week 42
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Rusland breidt militaire aanwezigheid in ex-Sovjet-Unie uit

16 oktober 2014 - De commandant van de Russische luchtmacht heeft aangekondigd dat Rusland van plan is om in 2016 een basis voor gevechtsvliegtuigen Su-27 in de stad Babruysk in Wit-Rusland te vestigen. Afgelopen jaar werden al jagers voor de luchtverdediging ontplooid op de basis Baranovichi in Wit-Rusland. Tevens is aangekondigd dat gevechtsvliegtuigen worden gestationeerd op de door de Russen gebouwde vliegbasis bij Lida in de buurt van de grens met Polen en Litouwen.

Op de bestaande Russische basis in Erebuni in Armenië (nu voorzien van MiG-29's) en de te verbouwen basis Kant in Kirgizië zullen strategische bommenwerpers worden geplaatst.

Bron: The Moscow Times

Naar boven

Grote oefening NAVO-marine in Middellandse Zee

16 oktober 2014 - Een grote NAVO-vloot is begonnen met een onderdeel van de oefening Noble Justification in de Middellandse Zee. Meer dan 20 oorlogsschepen en enkele onderzeeërs, vliegtuigen (o.a. B-52's) en eenheden voor elektronische oorlogsvoering doen er aan mee en 5000 militairen. De NATO Response Force (NRF) voor crisisinterventie wordt hier getest. De oefening wordt geleid vanuit het Maritieme Commando van de NAVO in Northwood (UK). De oefening duurt van 13 tot 26 oktober.

Noble Justification bestaat uit een reeks oefeningen om de NRF gereed te maken voor inzet volgend jaar. De oefeningen spelen zich deels ook af in het noorden van Europa.

Bron: NATO News

Naar boven

De Mount Whitney gaat de Zwarte Zee binnen

15 oktober 2014 - Het vlaggeschip van de Amerikaanse Zesde Vloot, het commandoschip USS Mount Whitney, is op 11 oktober de Zwarte Zee binnengevaren en onmiddellijk doorgegaan naar Georgië voor oefeningen.

De Mount Whitney is alleen bewapend met enkele machinegeweren en een Phalanx-kanon voor nabijverdediging tegen antischeepsraketten. Het zit echter vol met elektronische apparatuur om het marineverkeer te volgen en af te luisteren. Het schip was ook in februari in de Zwarte Zee tijdens de Winterspelen in Sochi en in november 2013.

Verder is ook de geleide-wapen-destroyer USS Cole in de Zwarte Zee. Dit zijn momenteel de enige NAVO-schepen daar, afgezien van kuststaten. Het Franse spionageschip Dupuy de Lôme was een dag eerder vertrokken.

Bron: War is Boring (Robert Beckhusen)

Naar boven

Egypte en Emiraten oefenen samen

14 oktober 2014 - Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben voor de derde keer in acht maanden samen militaire oefeningen gehouden. Aan oefening Siham al-Haq (Rechte Pijlen) deden 200 soldaten mee, deels van de Egyptische Snelle-Interventiemacht die afgelopen maart is opgericht. Ze werden vervoerd met een C-130 transportvliegtuig. De elite-eenheid kombineert pantervoertuigen, gemechaniseerde infanterie, paratroepen en helikopters.

In juni werd oefening Khalifah gehouden in Egyptische wateren. Daar werden de amfibische troepen van beide landen op de proef gesteld. En in maart was er de marineoefening Zayed 1 in de Emiraten. Er deden een korvet en snelle patrouilleboten van de VAE en een Egyptisch fregat aan mee.

Bron: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)

Naar boven

Geheime eenheid Pentagon in opspraak

12 oktober 2014 - Rechtszaken in de VS tegen een marine-inlichtingenman en een Californische automonteur lijken rechtstreeks te leiden naar een topgeheime operatie van het Pentagon. Het was in eerste instantie een simpele korruptiezaak, waarbij een afdeling van de marine veel te veel betaalde voor een order van 349 geluidsdempers.

Maar bij die afdeling blijkt het nu te gaan om het Directorate for Plans, Policy, Oversight and Integration. Achter deze weidse naam zou een eenheid van minder dan tien burgerpersoneelsleden schuilgaan (meest ex-militairen), die belast waren met ondersteuning van en toezicht op guerrilla's of commando's in het buitenland onder gezag van de marine en het korps mariniers van de VS.

De geluidsdempers zouden bestemd zijn geweest voor een special access program, een zeer geheime militaire operatie met de naam UPSTAIRS. Nadat de zaak aan het licht was gekomen zou de marine ook een partij van 1600 AK-47's geweren hebben vernietigd, bewijsmateriaal dat was opgeslagen in een magazijn in Mechanicsburg, Pennsylvania. De AK-47's waren aangeschaft in het buitenland en waren samen met de ongemerkte geluidsdempers niet te traceren naar de VS als ze werden gebuikt bij klandestiene operaties.

De rechtszaak tegen de monteur moet op 27 oktober beginnen.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Naar boven

NSA-agenten aktief in het buitenland

11 oktober 2014 - Volgens dokumenten afkomstig van Edward Snowden, die zijn gepubliceerd door The Intercept, heeft de NSA agenten in China, Duitsland en Zuid-Korea laten werken met programma's die gebruik maken van 'fysieke subversie' om netwerken en installaties te infiltreren en te kompromitteren.

Daarnaast werkt de NSA meer dan tot nu toe bekend samen met Amerikaanse en buitenlandse bedrijven om 'de fysieke infrastruktuur van het internet te ondermijnen', vermoedelijk zonder dat de gastlanden hiervan op de hoogte zijn.

Am 30. August 2014 fand in Berlin die jährliche 'Freiheit statt Angst' Demonstration statt. Protestiert wurde gegen die Totalüberwachung von NSA, GCHQ und BND und für digitale Menschen- und Bürgerrechte sowie für die Freiheit und den Schutz von Whistleblowern. Weitere Infos: freiheitstattangst.de/ Foto: Markus Winkler

Die jährliche 'Freiheit statt Angst' Demonstration, 30 August 2014, Berlin. Foto: Markus Winkler

De dokumenten zijn gekenmerkt als Exeptionally Compartemented Information (ECI), een bijzonder hoge graad van geheimhouding.

Het artikel van The Intercept beschrijft een aantal programma's die zijn gebundeld onder de kodenaam 'Sentry Eagle', een reeks van klandestiene veldaktiviteiten van de NSA. De NSA maakt onder andere gebruik van human intelligence (spionage door menselijke agenten), die gericht is op TAREX (Target Exploitation) ten behoeve van verbindingsinlichtingen.

Bron: The Intercept (Peter Maass, Laura Poitras)

Sommige van deze dokumenten zullen ook aan de orde komen in een dokumentaire van Laura Poitras, CITIZENFOUR, die op 24 oktober wordt uitgebracht.

Naar boven

Franse leger valt konvooi in Niger aan

10 oktober 2014 - Het Franse leger heeft in Niger met een luchtmobiele operatie een konvooi dat wapens transporteerde van Libië naar Mali vernietigd en strijders die verbonden zijn met Al-Qaida gevangen genomen. De operatie werd ondersteund door Niger. Het is de eerste keer dat een dergelijke aktie officieel is gemeld.

Frankrijk is bezig in het noorden van het land een basis in te richten. De Franse willen militair aanwezig zijn langs de lijn die Tessalit in Mali verbindt met Faya Largeau in het noorden van Tsjaad en de bewegingen van de strijders op de hoogvlakte van Djado-Mangéni en de pas van Salvador bij Agadez in het noorden van Niger kontroleren.

Bronnen: Zone Militaire (Laurent Lagneau); Reuters (John Irish)

Update 14 oktober: Het betrof een konvooi van Ansar Dine, een fundamentalistische guerrillagroep van de Toearegs, een tiental voertuigen die al een tijd lang via satelliet en drones in de gaten werden gehouden. De Franse aktie is onderdeel van de regionale Operatie Barkhane, die bestaat uit 3000 militairen (waaronder een duizendtal in Gao in Mali), een twintigtal helikopters, 200 pantservoertuigen en 200 trucks, zeven transportvliegtuigen en vier drones. Er zijn plannen om het aantal militairen in november met een gevechtsgroep op te voeren tot 4000, als de Franse troepensterkte in de Centraal Afrikaanse Republiek zou worden verminderd omdat een VN-macht daar operationeel is geworden.

Bron: Zone Militaire (Laurent Lagneau)

Naar boven

ISIS haalt Iraakse helikopter neer met MANPAD

8 oktober 2014 - ISIS in de Iraakse provincie Salah ad Din heeft beelden vrijgegeven, waarop is te zien hoe een strijder bij de stad Bayji met succes een Chinese FN-6 draagbare luchtdoelraket (MANPAD) afvuurt op een Iraakse legerhelikopter. Dit is het eerste bewijs dat ISIS dit projektiel heeft ingezet. Vorig jaar meldde de New York Times al dat Qatar dit type wapen had geleverd aan het Syrische verzet.

Het Iraakse ministerie van Defensie bevestigde dat op 3 oktober een MI-3M helikopter was neergeschoten bij Bayji.

De bij de Russische helikopter geleverde tegenmaatregelen tegen MANPADS lijken dus volgens Jane's Defence Weekly niet zo effektief. Ook stelt Jane's dat de Iraakse helikopters teveel langs wegen vliegen, gemakkelijk om te navigeren, maar ook erg voorspelbaar voor de schutters op de grond.

Bron: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie)

Naar boven

Syrische rebellen veroveren Russische spionagepost

7 oktober 2014 - Syrische rebellen hebben tijdens een slag bij Al Harah, ten zuiden van Damascus, een Russisch spionagestation bezet op enkele kilometers afstand van de Israëlische grens. Video's en foto's laten insignes van een Syrische inlichtingendienst en het elektronische radio-inlichtingenbureau Osnaz (speciale troepen) van de Russische militaire inlichtingendienst GRU zien. Er zijn ook foto's en lijsten van Russische militaire bezoekers, Russisch personeel dat de installatie bedient en kaarten van de lokaties van Israëlische onderdelen.

De rebellen van het Free Syrian Army die de post veroverden denken uiteraard dat de Russen vanaf daar ook tegen hen spioneerden. Waarschijnlijk werd vooral radioverkeer afgeluisterd om gegevens over de slagorde van het verzet te verkrijgen, niet zozeer telefoonverkeer of telemetrie. Militaire woordvoerders van de VS zeggen dat het materiaal in elk geval laat zien dat Russische militairen daar werkten als partners of adviseurs van de Syrische geheime dienst, niet noodzakelijkerwijs dat het ook een Russische installatie was. De Russen waren twee weken geleden geëvakueerd per vliegtuig.

Bron: The Daily Beast (Josh Rogin, Eli Lake)

Naar boven

Bondgenoten vliegen 10% van de missies tegen ISIS

7 oktober 2014 - Arabische en andere bondgenoten in de oorlog tegen ISIS hebben rond 10% van de bijna 2000 missies in de oorlog tegen ISIS gevlogen, zeggen militaire woordvoerders van de VS. Sinds 8 augustus hebben gevechtsvliegtuigen van de VS 1768 luchtaanvallen tegen ISIS gevlogen (vanaf 23 september ook in Syrië) en coalitiegenoten rond 195. In totaal zijn 4800 sorties (missies) gevlogen in de luchtoorlog waarvan meer dan 1600 door tankvliegtuigen en 700 verkenningsvluchten. Er zijn rond 1000 bommen afgeworpen in minder dan twee maanden, waaronder 47 kruisraketten.

Ter vergelijking: de oorlog in Libië telde meer dan 7000 sorties door VS en bondgenoten gedurende zes maanden.

Bron: AFP


Naar boven
Naar beginpagina