25 oktober 2014

Korte Berichten week 43
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Thailand ontkent dat Cobra Gold 2015 in omvang wordt beperkt

21 oktober 2014 - De Thaise opperbevelhebber generaal Worapong Sanga-net ontkent dat de VS hun inbreng in de oefening Cobra Gold 2015 zullen terugbrengen in omvang als gevolg van de coup van afgelopen mei. Dit is in tegenspraak met de uitlatingen van het Amerikaanse State Department, dat gezegd heeft dat de VS de aard van de oefening nu willen beperken tot humanitaire hulp en rampenbestrijding en een grootschalige schietoefening is geschrapt. Eerdere edities van Cobra Gold konden rekenen op een Amerikaanse bijdrage tot 13.000 militairen. Daarbij deed de oefening nog onder voor Valiant Shield (18.000 vanuit Guam) en Foal Eagle (12.500 in Zuid-Korea). Komende februari wordt de inzet voor Cobra Gold 9000 VS-militairen samen met 6000 Thaise soldaten.

Bron: USNI News (Sam LaGrone)

Naar boven

Chinese leger gaat vliegveld bouwen in Spratly-archipel

19 oktober 2014 - Het Chinese Volksbevrijdingsleger (PLA) gaat een vliegveld bouwen op Fiery Cross Reef (Yongshu) op de door diverse landen geclaimde Spratly-eilanden, als vooruitgeschoven basis voor luchtmacht en marine. Volgens de New York Times is China bezig om met baggerwerk riffen in eilanden te veranderen. Op Fiery Cross zijn nu 100 Chinese militairen.

Spratly & Paracel Islands by DHN at en.wikipedia - Transferred from en.wikipedia. Licensed under Public domain via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spratly_%26_Paracel_Islands.gif#mediaviewer/File:Spratly_%26_Paracel_Islands.gifMomenteel zijn er vier vliegvelden op de Spratly's. Het belangrijkste is op het grootste eiland, Taiping, onder kontrole van Taiwan. Taiwan is daar ook bezig met een marinehaven. Maleisië heeft een vliegveld op Swallow Reef, Vietnam op Spratly en de Filipijnen op Thitu. Het Chinese leger heeft tot nu toe alleen een vliegbasis op Woody-eiland in de Paracel-archipel, vanwaaruit hun marineluchtvaartdienst kan opereren, maar dat is nog te ver om luchtsteun te geven aan het Chinese garnizoen op de Spratly's.

Bronnen: Asian Defence News; New York Times (Bree Feng)

Naar boven

Iraanse marine oefent met China

19 oktober 2014 - Op 20 september heeft China oorlogsschepen naar de Perzische Golf gestuurd voor een gezamenlijke oefening met de Iraanse marine. Dit is de eerste keer dat de Chinese marine optreedt in de Golf. De geleide-wapen-destroyer Changchun en het geleide-wapen-fregat Changzhou van de 17e vloot namen deel aan de vijfdaagse oefening Velayat 3. Het zijn schepen die al eerder hebben meegedaan met de internationale operatie tegen piraten in de Golf van Aden.

Bronnen: The Diplomat (Ankit Panda); Al-Monitor (Mustafa Salama)

Naar boven

Vliegdekschip Carl Vinson neemt de luchtaanvallen over

16 oktober 2014 - Het vliegdekschip USS Carl Vinson met begeleidend eskader is gisteren aangekomen in het Midden-Oosten om de taak van de USS Bush in de oorlog tegen ISIS over te nemen. De groep bestaat verder uit de geleide-wapen-kruiser USS Bunker Hill, en de geleide-wapen-destroyers USS Gridley, USS Sterett en USS Dewey. Het flottielje was op 22 augustus uitgevaren voor een geplande inzet in de Stille Oceaan en het Midden-Oosten. Er zijn 6200 marinemensen aan boord van de schepen. Het uitgangspunt blijft momenteel dat één vliegdekschip in de Golf voldoende is.

Bron: Stars and Stripes (Hendrick Simoes)

Naar boven

Grote tekortkomingen Israël bij tunneloorlog in Gaza

17 oktober 2014 - De Israëlische kant Haaretz publiceert een uitgebreid journalistiek onderzoek over de aanval van het Israëlische leger op de tunnels van Hamas tijdens de recente oorlog in Gaza. De konklusie is dat de effektiviteit van het Israëlische optreden in hoge mate werd belemmerd door tekortschietende training van de ingezette troepen en gebrek aan geschikt materieel.

Tijdens de gevechten bezette het Israëlische leger een strook van rond 2 km diep langs de hele Gazastrook aan de grens van het bebouwde Palestijnse gebied om 32 tunnels te vernietigen, die door de inlichtingendiensten waren aangewezen. Maar een gebrekkig operationeel plan in kombinatie met de bovengenoemde tekortkomingen leidde ertoe dat de operatie veel langer duurde dan verwacht werd. Het veiligheidskabinet van de regering was bovendien slecht voorbereid, omdat ze vrijwel al hun tijd hadden besteed aan debatten over de veronderstelde Iraanse dreiging.

Een voorafgaande luchtaanval op de tunneluitgangen belemmerde verder het werk van de grondtroepen, omdat het door de verwoestingen lastiger werd om de loop van de tunnels die ze moesten opblazen te bepalen.

Bron: Haaretz (Amos Harel, Gili Cohen)

Naar boven

VS-drones mogen tegen ISIS vliegen vanuit Incirlik

16 oktober 2014 - De Turkse regering heeft ermee ingestemd dat de VS voor verkenningsdoeleinden met drones mogen blijven vliegen vanaf de basis Incirlik in de oorlog tegen ISIS. Maar er is nog steeds geen toestemming om dit ook met bemande gevechtsvliegtuigen te doen.

Incirlik is een gezamenlijke basis van de Turkse en de Amerikaanse luchtmacht. Er zijn ongeveer 1500 VS-militairen en het is de thuisbasis van het 414de Expeditionary Reconnaissance Squadron dat daar sinds 2011 vliegt met MQ-18 Predator drones. Die werden samen met luchtschepen en andere sensoren daarheen verplaatst toen de Amerikanen weg moesten uit Irak. De basis werd ook in de jaren negentig door de VS gebruikt voor de no-fly zone boven Noord-Irak.

Er is de laatste tijd druk overleg geweest over dit soort kwesties in Ankara (speciale gezant John Allen en onderstaatssekretaris Brett McGurk), Washington (chef van de Turkse geheime dienst Hakan Fidan) en op Joint Base Andrews, Maryland (hoge militairen). De Turken willen nog niet aan alle Amerikaanse wensen tegemoet komen. Allen en McGurk zouden ook hebben gevraagd om de bases Diyarbakir, Batman of Malatya-Erhac te mogen gebruiken, maar tevergeefs. Gebruik van de Turkse bases zou de luchtoorlog tegen ISIS voor de VS veel gemakkelijker maken, gezien de nabijheid.

Bronnen: The Daily Beast (Eli Lake, Josh Rogin); Defense News (Brian Everstine); Al-Monitor (Fehim Tastekin)

Naar boven

Grootste oefening para's VS sinds 9/11

16 oktober 2014 - Afgelopen maand heeft de landmacht van de VS de grootste oefening voor grondtroepen gehouden sinds 11 september 2001. De twaalf dagen durende oefening op het Joint Readiness Training Center in Fort Polk, Louisiana, begon met een dropping van rond de 1000 paratroepen van het 2e brigadegevechtsteam van de 82ste luchtlandingsdivisie, de elite-eenheid die vaak aan het begin staat van een grote oorlog, op het terrein van de oefenvijand (een bataljon). De brigade moest een bruggenhoofd openen, waar vervolgens met zware vrachtvliegtuigen 4000 paratroepen en 2000 militairen ter versterking met pantservoertuigen, zware wapens en gevechtshelikopters werden ingevlogen. Er was ook voorzien in luchtsteun en special forces die al eerder ter plekke waren.

De oefening (het type heet Joint Operation Access Exercise - JOAX) lijkt een generale repetitie voor de inzet van grondtroepen op grote schaal tegen ISIS. De Amerikaanse legerleiding moet kennelijk met die mogelijkheid rekening gaan houden.

De brigade is aan de beurt om deel uit te maken van de US Global Response Force, de grond-lucht snelle interventiemacht, waarbij steeds gedurende acht maanden een brigade paraat staat om wereldwijd te kunnen optreden.

Bron: The Huffington Post (David Wood)

Naar boven

VS-marine schuift drie destroyers naar Japan

17 oktober 2014 - De komende jaren zullen drie destroyers van de Amerikaanse marine met verdediging tegen ballistische raketten (BMD) de thuishaven verplaatsen naar Japan. De Benfold verlaat in de zomer van 2015 de westkust van de VS om naar Yokosuka te gaan. Begin 2016 verwisselt de Barry, die dan is opgevoerd met BMD, in Yokosuka van plaats met de Lassen, die teruggaat naar Florida. En in de zomer van 2017 gaat de BMD-destroyer Milius naar Japan.

Dit past in de strategie om de meest gemoderniseerde en capabele schepen voorwaarts te stationeren. De drie BMD-schepen zullen worden uitgerust met Aegis Baseline 9, het nieuwste gevechtssysteem van de Amerikaanse marine.

Het nieuwe TPY-2 radarstation voor het raketschild in de hele regio zal later dit jaar operationeel worden in Kyogamisaki in Japan.

Bron: Navy Times (Lance Bacon)


Naar boven
Naar beginpagina