30 oktober 2014

Korte Berichten week 44
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Poolse F-16's bij nukleaire NAVO-oefening in Italië

17 oktober 2014 - De NAVO houdt momenteel op de vliegbasis Ghedi Torre in Noord-Italië de nukleaire oefening Steadfast Noon 2014. Hierbij wordt de inzet van Amerikaanse kernwapens die zijn gestationeerd in Europa geoefend. Vliegtuigen van België, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Turkije en de VS nemen deel. Volgens Hans Kristensen van de Federation of American Scientists (FAS) is dit de eerste keer dat Polen - dat voor zover bekend geen kerntaak heeft - aan deze oefening meedoet. Steadfast Noon 2013 werd ook in Italië gehouden, op de vliegbasis Aviano.

De twee Poolse F-16's zijn afkomstig van het 10e Taktische Squadron van vliegbasis Lask in het westen van Polen. Dit is een basis die ook vaak door de NAVO gebruikt wordt voor tijdelijke inzet van gevechtsvliegtuigen op basis van een bilateraal Pools-Amerikaans verdrag dat gaat over de aanvoer van versterkingen. Volgens Kristensen zijn een aantal van de Amerikaanse squadrons die hierbij betrokken zijn nukleair inzetbaar. De inzet van de Poolse F-16's bij een nukleaire oefening hoeft niet te betekenen dat Polen nu ook een kerntaak krijgt. Het kan ook zijn dat ze meedoen in een andere rol (bijvoorbeeld verdediging van de nukleair geladen vliegtuigen of het aanvallen van vijandelijke radarinstallaties).

Bron: Blog Federation of American Scientists (Hans M. Kristensen)

Naar boven

Internationale amfibische oefening bij oostkust VS

28 oktober 2014 - De internationale amfibische oefening Bold Alligator 2014 aan de oostkust van de VS is de grootste sinds meer dan tien jaar en geldt als voorbereiding op interventies van de NATO Response Force (NRF). Er doen een kleine 20 schepen en personeel van 19 landen aan mee. Rond 8000 Amerikaanse, Britse, Canadese en Braziliaanse mariniers nemen deel en 6500 matrozen. Ze worden geleid door de 24ste Marine Expeditionary Unit (MEU) uit Camp Lejeune, North Carolina.

Een van de drie taakgroepen van de betrokken marines staat onder bevel van het Landing Platform Dock (LPD) Johan de Witt. Van deze taakgroep maken verder deel uit het LPD USS Arlington, de destroyer USS Farragut en het Deense fregat Niels Juel. Het amfibische aanvalsschip USS Kearsarge (een helikoptercarrier vanwaaruit landingen worden ondernomen) leidt de hele oefening. Een tweede schip van dit type, de USS Iwo Jima, maakt ook deel uit van de landingsoefening, waarvan het operatiegebied zich uitstrekt van Maryland tot Florida.

Bronnen: Navy Times; The Virginian Pilot (Mike Hixenbaugh); marineschepen.nl

Naar boven

Frankrijk verplaatst troepen in Mali

27 oktober 2014 - Frankrijk gaat tijdelijk 250 extra militairen sturen naar Tessalit in Mali bij de Algerijnse grens en 150 naar de naburige stad Aguelhok. De Fransen doen dit omdat volgens hen de opbouw van de VN-macht MINUSMA in het noorden te traag verloopt en de aanvallen van rebellen toenemen.

Bron: Reuters (Adama Diarra)

Naar boven

Polen verschuift troepen naar het oosten

27 oktober 2014 - Het Poolse leger gaat zeker drie militaire bases in het oosten versterken. De dislocatie van de Poolse troepen is tot nu toe opmerkelijk genoeg nog steeds gebaseerd op de situatie tijdens de Koude Oorlog, gericht naar het Westen. Maar nu worden een aantal oostelijke bases aangevuld van de huidige 30% bezetting tot bijna 90% van de oorlogssterkte. Dat geldt bijvoorbeeld voor de luchtafweereenheid in Siedlce, waar 400 militairen bijkomen in 2017. Razendsnel lijkt het dus niet te gaan.

Bron: Associated Press (Monika Scislowska)

Naar boven

Luchtoorlog tegen ISIS kost nu 8,3 miljoen dollar per dag

27 oktober 2014 - Het Pentagon heeft de schatting van de kosten van de oorlog van de VS tegen ISIS in Irak en Syrië bijgesteld. Ze gaan er nu vanuit dat deze 8,3 miljoen dollar per dag bedragen. Eerder was een bedrag van 7 miljoen genoemd. De hogere kosten zijn onder meer het gevolg van het grotere aantal verkennings- en tankvluchten dat nodig is voor de luchtaanvallen.

Voormalige begrotingsambtenaren en externe experts denken dat het nog veel meer zal gaan kosten. Ze schatten dat er nu al meer dan een miljard dollar is uitgegeven (Pentagon: 580 miljoen). Volgens Todd Harrison van het Center for Strategic and Budgetary Assessments zal de operatie Inherent Resolve 2,4 tot 3,8 miljard per jaar gaan kosten. En als de intensiteit van de bombardementen wordt opgevoerd is tussen 4,2 miljard en 6,8 miljard ook mogelijk.

Een spionagedrone laten vliegen kost van 1000 dollar per uur (Predator, Reaper) tot 7000 per uur voor de Global Hawk. Het E-8 J-STAR vliegtuig voor gevechtsleiding kost zelfs 22.000 dollar per uur.

Bron: AFP

Todd Harrison, Estimating the Cost of Operations Against ISIL, Center for Strategic and Budgetary Assessments, 29 september 2014

Naar boven

SAS aktief rond Kobane

26 oktober 2014 - Volgens de Britse Daily Star zijn Britse special forces van SAS aktief op Syrische gebied rond Kobane om Forward Air Control (FAC) uit te voeren voor de VS-bommenwerpers die worden ingezet tegen ISIS. De krant noemt een konkreet voorbeeld van een troepenkoncentratie van ISIS die via vuurleiding van de Britten met 500-ponds bommen werd gebombardeerd door de luchtmacht van de VS. Een ander voorbeeld had betrekking op een konvooi van tanks, pantserinfanterievoertuigen en munitiewagens dat op weg was naar het gebied en op dezelfde manier werd uitgeschakeld. Ook aanwezigheid van Amerikaanse speciale troepen van Delta Force wordt gemeld, die samen met de SAS een rol speelden bij het afsnijden van flankbewegingen van ISIS rond de stad.

Reuters meldt daarnaast aan de hand van beeldmateriaal de inzet van een B-1 boven Kobane. De B-1 is eigenlijk een strategische bommenwerper, die is ontworpen als vervanging van de B-52. Het vliegtuig is wendbaar, kan veel bommen meenemen en lange tijd in de lucht blijven.

Bronnen: Daily Star (Neil Chandler); Reuters (Yannis Behrakis)

Naar boven

Nederlandse marine bij Northern Archer

23 oktober 2014 - De Nederlandse marineschepen Evertsen (luchtverdedigings- en commandofregat - LCF), Amsterdam (bevoorradingsschip), Zeeland (patrouilleboot) en de onderzeeër Bruinvis zijn vandaag teruggekeerd in Den Helder. Samen met het luchtverdedigingsfregat Tromp en Zweedse, Deense en Poolse marine-eenheden hebben ze deelgenomen aan de oefening Northern Archer op de Oostzee. Onmiddellijk na het einde van de internationale oefening lanceerde de Zweedse marine de eerste anti-onderzeeërsoperatie na de Koude Oorlog, op zoek naar verdachte (Russische?) aktiviteiten onder zee voor de Zweedse kust. Die is inmiddels zonder sukses beëindigd.

Bronnen: Defensie.nl; Business Insider (Magnus Nordenman)

Naar boven

Offensief Taliban in noorden Afghanistan

23 oktober 2014 - De New York Times bericht vanuit het distrikt Chahar Dara in de Afghaanse provincie Kunduz dat twee van de distrikten in deze provincie momenteel vrijwel geheel onder kontrole van de Taliban staan. De centrale regering heeft vanuit de grote noordelijke stad Mazar-i-Sharif versterkingen gestuurd.

Lokale bewoners en funktionarissen melden, dat de politie en leger daar niet in staat zijn effektieve operaties uit te voeren. Dorpelingen zeggen dat de veiligheidstroepen in plaats daarvan gebieden rond de provinciehoofdstad Kunduz regelmatig zwaar onder vuur nemen, hetgeen tot meer dan twaalf burgerdoden heeft geleid.

Opvallend is ook dat bewoners en een hulpverlener berichten dat de Talibancommandanten scholen openhouden en ook van pennen en schriften voorzien, zelfs meisjesscholen. Volgens sommigen is hun rechtspraak - snel en helder - aantrekkelijker dan die van de regering. Internationale hulpverleners kunnen - na toestemming - aan het werk blijven.

Sinds de zomer zijn er ongeveer twintig politieposten in Chahar Dara onder de voet gelopen met steun van de inwoners. Uit het verhaal blijkt dat het hier waarschijnlijk vooral over de Local Afghan Police (ALP) gaat, door de VS getrainde stammilities, die zich gehaat hebben gemaakt door voortdurend misbruik.

Bron: The New York Times (Azam Ahmed)


Naar boven
Naar beginpagina