2 januari 2008

Korte Berichten week 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Mislukt door de zelfzuchtigheid van het Westen
Rusland ontkent plannen om S-300 raketten aan Iran te leveren
Operatie Condor – Gladio in Zuid-Amerika
Turkije zet onbemande vliegtuigen in in Noord-Irak met hulp van Israëlisch personeel
Blair drong aan op het stopzetten van het onderzoek tegen BAE

Naar boven

Mislukt door de zelfzuchtigheid van het Westen

Carla del Ponte was de aanklaagster van het VN-tribunaal voor voormalig Joegoslavië. Ze mocht president Milosevic niet veroordelen, Mladic en Karadzic niet arresteren. – om de medeplichtigheid van de VN aan Srebrenica te verdoezelen.

De verantwoordelijkheid voor de mislukkingen en nederlagen in de processen ligt niet bij Del Ponte maar bij de regeringen van de VS, Frankrijk en Duitsland. De geheime diensten van deze landen beschikten op zijn laatst in juni 1995 over tal van feiten zoals afluistermateriaal en luchtfoto’s, die de verantwoordelijkheid van Mladic, Karadzic en Milosevic aantonen voor de planning, voorbereiding en uitvoering van de Servische aanvallen op Srebrenica. Vervolgens verhinderde de VN-opperbevelhebber in voormalig Joegoslavië, generaal Janvier, tijdens de aanval op Srebrenica herhaaldelijk het inzetten van luchtsteun.

Na onderzoek van Nederlandse journalisten is gebleken dat het ging om doorgestoken kaart tussen Milosevic en Holbrooke, de Bosnië-onderhandelaar van de VS en met medeweten van de regeringen van Frankrijk en Duitsland. Door de verdrijving van de moslims uit de enclaves werd opdeling in twee etnisch gedefinieerde regio’s mogelijk. Deze afspraken mochten niet tijdens een proces van Mladic en Karadzic naar buiten komen.

Bron: Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 31 december 2007

Naar boven

Rusland ontkent plannen om S-300 raketten aan Iran te leveren

Het federale agentschap dat toezicht houdt op de Russische militaire exporten heeft berichten ontkend dat het land van plan is om luchtafweerraketten van het type S-300 aan Iran te leveren. De Iraanse minister van defensie had eerder deze week gezegd dat de raketsystemen die de mogelijkheden van Iran om een luchtaanval af te weren aanmerkelijk zouden vergroten geleverd worden.

Het S-300 systeem kan vliegtuigen, kruisraketten en ballistische raketten neerhalen en heeft een bereik van 150 km ver en 30 km hoog. Volgens Russische militaire experts is het beter dan de Patriotraket van de VS. Eerder dit jaar zijn 29 Tor-M1 luchtdoelraketten van een eenvoudiger ontwerp door Rusland aan Iran geleverd in het kader van een contract van 700 miljoen dollar dat in december 2005 werd getekend.

Bron: International Herald Tribune (Parijs), 28 december 2007

Naar boven

Operatie Condor – Gladio in Zuid-Amerika

Italië vraagt om de arrestatie van 140 leden van operatie Condor, een geheim doodseskader dat in de jaren zeventig werd opgericht door zes regeringen in Zuid-Amerika. Deze extreem-rechtse terroristen hadden het gemunt op linkse tegenstanders van de militaire dictaturen, vredesactivisten en zelfs religieuze leiders die kritiek hadden op de martelpraktijken van de regimes. De afspraak was dat hun slachtoffers werden achtervolgd ook als ze naar een ander Condorland vluchtten. Het onderzoek van de Italiaanse justitie vond plaats na klachten van familieleden van Zuid-Amerikaanse burgers van Italiaanse afkomst die zijn verdwenen. Het gaat om inwoners van Argentinië, Uruguay, Chili, Brazilië, Bolivia, Paraguay en Peru. De Italiaanse justitie zelf heeft al één arrestatie verricht van een Uruguyaanse marine-inlichtingenman die naar Italië was verhuisd.

Bron: Nachrichten Heute (BRD, Engelstalig), 26 december 2007

Naar boven

Turkije zet onbemande vliegtuigen in in Noord-Irak met hulp van Israëlisch personeel

Personeel van het bedrijf Israël’s Aerospace Industries (IAI) is het Turkse leger behulpzaam bij de bediening van in Israël gemaakte onbemande spionagevliegtuigen (UAV), die gebruikt worden bij de militaire operaties in Iraaks Koerdistan. Tien dagen eerder had de Turkse televisie al gemeld dat Turkije begonnen was het Heronsysteem dat op basis van een overeenkomst uit 2004 was geleverd in te zetten. Naast IAI was ook het Israëlische bedrijf Elbit bij de deal betrokken. Omdat Israël traag was met leveren moest voor de operatie in Irak inderhaast een lease overeenkomst worden gesloten voor levering van systemen met het Israëlisch personeel erbij. De Herons zijn gestationeerd in de provincie Batman.

Bron: Turkish Daily News, 27 december 2007

Naar boven

Blair drong aan op het stopzetten van het onderzoek tegen BAE

Uit procesdocumenten blijkt de persoonlijke rol van premier Blair bij het tegenhouden van het onderzoek naar Saoedische corruptie bij een wapenorder. Het blijkt dat de hoogste juridische adviseur, Lord Goldsmith, twee keer tevergeefs probeerde Blairs bemoeienis met het strafonderzoek te stoppen. Dit volgde op Saoedische bedreigingen van ‘repercussies’ als het Bureau Zware Criminaliteit (Serious Fraud Office) mocht doorgaan met het onderzoek naar beschuldigingen van corruptie tegen leden van de Saoedische koninklijke familie en het wapenbedrijf BAE. Blair schreef twee brieven voorzien van het opschrift ‘geheim en persoonlijk’ aan Goldsmith. Ondanks het verzet van Goldsmith werd het onderzoek stopgezet.

De documenten kwamen aan het licht tijdens een voorlopig getuigenverhoor in een procedure tegen de regering van anti-corruptiewaakhond The Cornerhouse.

Bron: The Guardian (GB), 22 december 2007


Naar boven
Naar beginpagina