Korte Berichten week 1
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- EU houdt vast aan wapenembargo tegen China
- Amerikaanse militaire hulp in Jemen is te huur
- Computers die je zien en je in de gaten houden
- Zuid-Koreaanse speciale troepen naar de emiraten
- Geheime documenten uit de jaren zeventig onthullen dat Trident "tien miljoen Russen moest doden"
EU houdt vast aan wapenembargo tegen China
Het is de Europese hoge vertegenwoordiger van buitenlandse zaken Catherine Ashton niet gelukt om Engeland en andere EU-landen die kritiek hebben op Peking te overtuigen om het wapenembargo van de EU tegen China op te heffen. Het embargo werd ingesteld in 1989 als reactie op het doden van duizenden dissidenten tijdens de protesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. Frankrijk en Spanje vinden dat het embargo uit de tijd is vanwege de economische transformatie in China en de facto wijzigingen in de handelsrelaties tussen China en de EU. Ashton had zich in een strategiepaper hierachter gesteld. Maar er is consensus vereist om het besluit van 1989 te herzien en Engeland en een aantal voormalige communistische landen hebben bezwaar aangetekend.
Opmerkelijk is wel dat de Amerikaanse president Obama in oktober het Amerikaanse congres heeft verzocht het exportverbod voor militaire vrachtvliegtuigen van het type C-130 Hercules naar China op te heffen. De stap wordt verklaard door toenemende Amerikaanse bezorgdheid over de handelsbalans met China.
Bronnen:
EUobserver (Brussel), 5 januari 2011
People’s Daily (China), 11 oktober 2010
Amerikaanse militaire hulp in Jemen is te huur
De kustwacht van Jemen verhuurt via partikuliere bedrijven matrozen en patrouilleboten – waaronder schepen die door de VS aan Jemen zijn geschonken – aan koopvaardijschepen die op zoek zijn naar bewapende escorte tegen piraten. Deze werkwijze roept nieuwe vragen op over de effectiviteit van de regering in Sana’a bij het gebruik van de Amerikaanse militaire hulp. De VS hadden aan Jemen boten geschonken om te gebruiken voor de bescherming van de kust tegen terroristen en andere veiligheidsrisico’s.
Bron: The Wall Street Journal (VS), 4 januari 2011
Naar bovenComputers die je zien en je in de gaten houden
De toekomst van politieoptreden, nationale veiligheid en militaire operaties zal waarschijnlijk worden bepaald door observatierobots. Een paar maanden geleden heeft het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), de researchafdeling van het Pentagon, de eerste ronde opdrachten uitbesteed voor het vijf jaar durende onderzoeksprogramma Mind’s Eye. Het doel daarvan is om machines te ontwerpen die alles wat ze zien kunnen herkennen en analyseren en het resultaat daarvan doorgeven. Ze zullen bevestigd worden op kleine robots of drones (onbemande vliegtuigjes) en kunnen menselijke verkenners gaan vervangen.
Bron: The New York Times (VS), 1 januari 2011
Naar bovenZuid-Koreaanse speciale troepen naar de Emiraten
Het Zuid-Koreaanse parlement heeft een plan goedgekeurd om 150 soldaten van de special forces naar de Verenigde Arabische Emiraten te sturen om de speciale troepen van dat land te trainen. Het is onderdeel van een overeenkomst van 20 miljard dollar met KEPCO, het grootste energiebedrijf van Zuid-Korea, om kerncentrales in de Emiraten te bouwen. De concurrentie uit de VS, Duitsland en Frankrijk had het nakijken.
Bron: Dave Pugliese's Defence Watch, Ottawa Citizen (Can.), 31 december 2010
Naar bovenGeheime documenten uit de jaren zeventig onthullen dat Trident "tien miljoen Russen moest doden"
Volgens geheime documenten uit 1978 van het regeringscentrum Whitehall heeft de Britse regering in de jaren zeventig besloten om Trident kernwapens aan te schaffen, omdat geschat werd dat deze wapens zeker tien miljoen Russen konden doden en "onacceptabele schade" toebrengen aan de voormalige Sovjet-Unie. Het was de bedoeling Moskou en Petersburg geheel te vernietigen. Er liep op dat moment een discussie binnen de regering, omdat sommige leden vonden dat het ook wel wat minder kon, bijvoorbeeld een miljoen doden. De documenten zijn aangetroffen in de National Archives in Londen.
Bron: The Guardian (GB), 26 december 2010
Naar boven
Naar beginpagina