Korte Berichten week 3
Kees Kalkman
Inhoud:
- EU-troepenmacht gaat in Kongo ingrijpen
- Nee tegen de oorlog (commentaar)
- Britse diplomaat genoemd als kidnapper en spion
- Noorwegen erkent EU-lijst van terroristische organisaties niet
EU-troepenmacht gaat in Kongo ingrijpen
Een Europese interventiemacht moet de VN in Congo gaan helpen om de voorgenomen vrije verkiezingen veilig te stellen. Op verzoek van het VN-bureau voor vredesoperaties hebben vertegenwoordigers van de VN-macht in de Congo (MONUC) hierover in Brussel besprekingen met de EU gehouden.De achtergrond wordt gevormd door toenemende bezorgdheid dat de verkiezingen in Congo kunnen leiden tot een nieuwe burgeroorlog. Daarbij komen de aanhoudende aanvallen door milities in het oosten van het land. Op 21 december heeft de VN-Veiligheidsraad aan MONUC gevraagd om voor 15 maart een plan voor de ontwapening van buitenlandse milities in Oost.Congo uit te werken. Daarop volgde eind december een schriftelijk verzoek van de voor VN-vredesoperaties verantwoordelijke plaatsvervangend secretaris-generaal Guéhenno aan de EU om troepen ter beschikking te stellen. De missie zou in maart kunnen beginnen.
De langdurige burgeroorlog in Congo, die meer dan drie miljoen mensen het leven kostte, was in 2003 beëindigd. Sindsdien regeert een coalitieregering van de voormalige oorlogspartijen het land maar de situatie is verre van stabiel. De meeste oude oorlogsheren hebben hun milities niet laten opgaan in het nieuwe leger, maar houden ze achter de hand als strategische reserve.
Er is sprake van dat de Frans-Duitse brigade, één van de gevechtsgroepen van de EU in het buurland Congo-Brazzaville te stationeren om bij calamiteiten in te kunnen grijpen. Deze zou een tegenwicht moeten bieden tegen de presidentiële garde van president Kabila die niet in de officiële legerstructuur is geïntegreerd.
Bron: Dominic Johnson, Tageszeitung, 12 januari 2006
Nee tegen de oorlog (commentaar)
Er waren twee kanten aan de Duitse politiek. De officiële met schone handen die de oorlog van Bush tegen Irak veroordeelde en deelname eraan afwees – en de inofficiële onzuivere kant van de zaak, die niet klopte met de officiële voorstelling van zaken.Het lijkt erop dat BND-agenten [Bundesnachrichtendient – buitenlandse inlichtingendienst] doelen voor VS-bommenwerpers hebben verkend. In één geval hebben ze als een soort vuurleiding opgetreden. Daarbij had Saddam Hoessein bij een aanval in de Bagdadse wijk Mansoer gedood moeten worden. In plaats daarvan kwamen alleen burgers om het leven. Collateral damage voor de Duitse politiek?
Het volgende staat vast: De BND heeft het officiële Duitse nee tegen de Irak-oorlog tegengewerkt en met toestemming van het toenmalige hoofd August Hanning, nu staatssecretaris, en de toenmalige coördinator voor de inlichtingendiensten Ernst Uhrlau, nu hoofd van de BND, de diensten van de geheime dienst ter beschikking gesteld aan de oorlogvoerende Amerikanen.
Op zich is het niet verwerpelijk, maar vanzelfsprekend dat geheime diensten samenwerken. Het is ook onzin om te verlangen dat tijdens de oorlog in Irak de kontakten zouden zijn verbroken.
Maar de BND leverde zijn diensten in een heel concrete operationele vorm, letterlijk doelmatig. De Duitsers hadden voor verkenningen het benodigde personeel in Bagdad, de Amerikanen niet. Het is zeer waarschijnlijk dat deze hulp bij oorlogsvoering niet zonder rugdekking met de toenmalige chef van de kanselarij en huidige minister van buitenlandse zaken Steinmeier verleend zou zijn. En die zou zo'n beslissing niet zonder de kanselier hebben genomen. Dat zou betekenen: het nee van de regering Schröder tegen de Irak-oorlog was een leugen. Dat zou betekenen: Duitsland heeft deelgenomen aan en verboden aanvalsoorlog.
Bron: Heribert Prantl, Süddeutsche Zeitung, 13 januari 2006
Britse diplomaat genoemd als kidnapper en spion
Een Britse diplomaat is genoemd als 'station chief' van MI6 in Athene en zou onderdeel zijn geweest van een Grieks-Brits team dat Pakistaanse immigranten heeft ontvoerd bij een poging om informatie over de bomaanslagen in Londen van vorig jaar juli uit ze te persen. De naam van de man die gemeld wordt in het Griekse blad Proto Thema en op de website Cryptome komt overeen met iemand die op het Internet en door de afvallige MI6-offivcier Richard Tomlinson wordt genoemd als Brits inlichtingenofficier.Het noemen van namen van inlichtingenofficieren leidt er gewoonlijk toe dat ze teruggeroepen naar Londen [hetgeen inmiddels gebeurd is].
De Griekse minister voor openbare orde George Voulgarakis heeft gezegd dat de berichtgeving [Proto Thema had ook de namen van 15 Griekse inlichtingenofficieren onthuld] hem genoopt had om twee spionnen in Kosovo terug te roepen. Zeven van de 28 ontvoerde Pakistanen hebben voor een onderzoeksrechter verklaard dat niet geïdentificeerde Griekse en Britse mannen na de aanslagen hun huizen in vier Atheense buitenwijken waren binnengedrongen. Ze werden geblinddoekt en naar onbekende bestemmingen gereden. Daar werden ze door Grieken en Britten ondervraagd over vrienden en bekenden in Engeland. Ze werden dagen vastgehouden en geslagen.en uiteindelijk 's nachts in de binnenstad vrijgelaten.
Bron: Anton La Guardia en Paul Anast (Athene), Telegraph, 27 december 2005
Noorwegen erkent EU-lijst van terroristische organisaties niet
De Noorse regering heeft aangekondigd dat ze de Europese lijst van terroristische organisaties waarop ook de PKK (Arbeiderspartij van Koerdistan) staat niet zal erkennen.“Dit betekent niet dat we niet met de EU willen samenwerken in de strijd tegen het terrorisme, maar als we de organisaties op de lijst accepteren als terroristische organisaties zal dat de inspanningen van Noorwegen bij bepaalde vredesprocessen beletten,” aldus een verklaring van de Noorse regering.
In een eerder persbericht zei het Noorse ministerie van buitenlandse zaken dat de regering op basis van een uitgebreide evaluatie had besloten geen enkele lijst te erkennen behalve die van de Verenigde Naties. “De reden voor dit besluit is dat een verdere erkenning van de lijst van de EU problemen voor Noorwegen zou kunnen opleveren bij zijn rol als neutrale bemiddelaar in bepaalde vredesprocessen. De Noorse rol zou problematisch kunnen worden als een van de betrokken partijen op de lijst van de EU staat en mogelijkheden voor kontakten op die manier beperkt worden,”aldus de verklaring. De lijst van de EU is gebaseerd op een besluit van de Europese Raad van december 2001 in verband met de uitvoering van Veiligheidsraadsresolutie 1373 die opriep tot maatregelen om de financiering van terrorisme te bestrijden. De lijst is sindsdien verschillende keren herzien en nieuwe personen en groepen zijn aan de lijst toegevoegd.. Als niet-lid van de EU neemt Noorwegen geen deel aan het overleg dat leidt tot herziening van de lijst. De laatste herziening was op 21 december 2005.
Bron: Turkish Daily News, 16 januari 2006
Naar boven
Naar beginpagina