Korte Berichten week 3
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Engeland deed mee aan complot om communistische regering in Italië omver te werpen
- CIA: Wij zeiden in 1974 dat Israël nucleaire wapens had
- Iraakse opstandelingen waarschuwen Noorwegen tegen uitzetting van hun leider
- Politierazzia’s wederrechtelijk
Engeland deed mee aan complot om communistische regering in Italië omver te werpen
Volgens vrijgegeven documenten smeedde Engeland in 1976 een plan voor steun aan een staatsgreep in Rome, vanwege grote angst dat de Italiaanse Communistische Partij de verkiezingen zou winnen en een regering vormen.
De documenten, die werden ontdekt door een Italiaanse onderzoeker in het nationaal archief in Kew, onthullen in de maanden die voorafgingen aan de verkiezingen een stroom van ongeruste berichten tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, Britse diplomaten, Henry Kissinger (destijds minister van Buitenlandse Zaken van de VS), Europese ambtenaren in Brussel en zelfs het Vaticaan.
Een document met de titel Actie ter ondersteuning van een coup d’état of andere subversieve activiteiten en afkomstig van de planningsstaf van het ministerie zegt: “Naar zijn aard is een coup waarschijnlijk een onverwachte ontwikkeling, maar in theorie kan een coup ook worden bevorderd, [het initiatief] zou waarschijnlijk komen van de rechtervleugel met steun in het leger en de politie.”
John Killick, de Britse ambassadeur bij de NAVO schreef in een telegram aan Londen: “De aanwezigheid van communistische ministers in de Italiaanse regering zou een acuut veiligheidsprobleem voor het bondgenootschap opleveren.” In dat geval was “een zuivere amputatie beter dan een interne verlamming.”
Uiteindelijk verloren de communisten de verkiezingen met 34,3 % tegen 38,7 % voor de christen-democraten.
Bron: The Times (GB), 14 januari 2008
Naar bovenCIA: Wij zeiden in 1974 dat Israël nucleaire wapens had
De CIA stelde in augustus 1974 samen met inlichtingendiensten van enkele ministeries vast dat Israël “[kern]wapens in wording had” waarvan “een klein aantal” waren “geproduceerd en opgeslagen”. Israël werd er ook van verdacht nucleair materiaal, uitrusting of technologie te leveren aan Iran, Zuid-Afrika en andere op dat moment bevriende landen.
Het zeer geheime document met deze informatie werd na bijna 32 jaar plotsklaps vrijgegeven tijdens het bezoek van president Bush aan Israël..
De analyse van de inlichtingendiensten ging in op de verwerving door Israël van grote hoeveelheden uranium, dubbelzinnige Israëlische inspanningen om uranium te verrijken en investeringen in de Jericho-raket die met kernwapens kan worden uitgerust.
Project Jericho wordt beschreven vanaf het begin in Frankrijk via de verplaatsing naar Israël tot aan de vervanging van het oorspronkelijke geleidingsysteem door een Israëlisch ontwerp dat was “gebaseerd op onderdelen die in Israël werden geproduceerd onder licentie van ondernemingen uit de VS.”
Over Iran zei de inlichtingenappreciatie, dat er “geen twijfel was over de ambities van de sjah om van Iran een macht te maken waarmee rekening moet worden gehouden. Als hij overleeft tot het midden van de jaren tachtig, als Iran een complete nucleaire industrie ontwikkelt en alle installaties die nodig zijn voor kernwapens, en als andere landen verder zijn gegaan met de ontwikkeling van hun wapens, dat twijfelen we er niet aan dat Iran hun voorbeeld zal volgen.”
Maar de sjah werd in 1979 afgezet en stierf een jaar later.
Bron: Haaretz (Isr.), 11 januari 2008
Naar bovenIraakse opstandelingen waarschuwen Noorwegen tegen uitzetting van hun leider
De belangrijkste soennitische rebellenbeweging in Irak heeft represailles tegen Noorwegen aangekondigd als dit land moellah Krekar, de oprichter van de radicale islamistische groep Ansar al-Islam uitzet.
Het Front voor Hervorming en Jihad meldde aan het persbureau AFP dat het zou oproepen tot een boycot van Noorse producten en internationale isolering van de regering in Oslo als ze overgaat tot uitzetting.
Het Noorse hooggerechtshof besloot in november dat Krekar, een Iraakse Koerd, mag worden uitgezet. De Noorse wet verbiedt echter dat hij wordt gedeporteerd naar zijn vaderland zolang de situatie daar niet is verbeterd.
Krekar leeft al sinds 1991 als vluchteling in Noorwegen en erkent Ansar al-Islam te hebben opgericht, maar benadrukt dat hij sinds mei 2002 niet langer de leider van deze groep is. Ansar al-Islam staat in de VS op lijst van terroristische organisaties.
NB: In 2002 verbleef Krekar, na door Iran op het vliegtuig naar Nederland te zijn gezet, korte tijd op Schiphol. Nadat een uitleveringsverzoek door Jordanië wegens vermeende drugshandel was afgeketst zette minister Donner hem op het vliegtuig naar Noorwegen (VDAMOK).
Bron: AFP (Fr.), 9 januari 2008
Naar bovenPolitierazzia’s wederrechtelijk
De door het federale parket geleide huiszoekingen tegen tegenstanders van de globalisering voorafgaand aan de G8-top in mei 2007, waren wederrechtelijk. Dat heeft het federale gerechtshof in Karlsruhe vastgesteld.
De G8-activisten vormden geen terroristische vereniging. Daarom waren niet de federale instanties competent maar de officieren van justitie van de deelstaten.
Bron: Die Tageszeitung (BRD), 4 januari 2007 (bezocht op 4.1.2008)
Naar boven
Naar beginpagina