19 januari 2011

Korte Berichten week 3
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Telegram ambassadeur bewijst martelingen op Turkse militaire basis
Oostenrijkse minister wil dienstplicht afschaffen
Zwitserse Kamerleden boos vanwege VS-spionage
Ten Cate blijft aan het VS-leger leveren
Derde undercover ontmaskerd, het is een heel netwerk
Gates gaat minstens een VS-brigade in Europa schrappen


Telegram ambassadeur bewijst martelingen op Turkse militaire basis

De Turkse regering heeft vanaf 2002 aan de CIA toegestaan om de luchtmachtbasis Incirlik aan de oostelijke kust van de Middellandse Zee te gebruiken voor illegale ondervragingen. Dit is nu bevestigd door Amerikaanse diplomatieke telegrammen van Wikileaks, waarover de Duitse krant Die Welt bericht. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had het tot nog toe ontkend. Tussen 2002 en 2006 gebruikte de CIA Incirlik voor 24 vluchten. Uit verschillende delen van de wereld werden ‘terreurverdachten’ naar de luchtmachtbasis gebracht om daar te worden ondervraagd en gemarteld. In februari 2006 trok de Turkse regering zijn toestemming in, zo blijkt uit een telegram van de Amerikaanse ambassadeur Ross Wilson.

Incirlik werd in 1954 geopend voor gezamenlijk gebruik door de Turkse en de VS-luchtmacht. Momenteel werken er 4000 mensen. De basis ondersteunt op grond van een geheime overeenkomst VS-operaties in de regio. Er zijn ook kernwapens opgeslagen en Incirlik maakt deel uit van het Amerikaanse raketschild.

Bron: BIA Newscenter (Turk.), 18 januari 2011

Zie ook: Türkei düldete geheime Gefangenentransporte der CIA Die Welt, 17 januari 2011

Naar boven

Oostenrijkse minister wil dienstplicht afschaffen

De Oostenrijkse minister van Defensie Norbert Darabos (SPÖ – sociaaldemokraten) wil de algemene dienstplicht voor mannen vervangen door een gemengd systeem naar Zweedse snit. Als het aan hem ligt zullen in de toekomst 9500 beroepsmilitairen (nu 13.000) gecombineerd worden met 5500 vrijwilligers met tijdelijke contracten (nu 1800) en 7000 burgers (nu 9000). Een militie van 10.000 man sterk moet beschikbaar zijn voor rampenbestrijding en krijgt een jaarlijkse premie van 5000 euro.

Het Oostenrijkse leger telt nu 35.000 man (en 350 vrouwelijke beroeps), waarbij een militie van 30.000 man kan worden gemobiliseerd. De dienstplicht duurt zes maanden. De coalitiepartner ÖVP (christendemokraten) en de rechtse oppositie FPÖ willen voorlopig aan de dienstplicht vasthouden.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 18 januari 2011

Naar boven

Zwitserse Kamerleden boos vanwege VS-spionage

Zwitserse parlementsleden willen dat VS-diplomaten die betrokken zijn bij een illegaal observatieprogramma in Zwitserland het land worden uitgezet. Het ministerie van Justitie zegt dat er bewijzen zijn dat de VS-missie bij de Verenigde Naties in Genève zonder toestemming een observatieprogramma heeft uitgevoerd dat lijkt op de activiteiten die eerder in Noorwegen en Denemarken aan het licht zijn gekomen.

De Zwitserse regering had in 2006 en 2007 de Amerikaanse autoriteiten verboden om vanwege veiligheidsreden dergelijke activiteiten door te voeren in Genève en de VS-ambassade in Bern. Maar nu beschrijft een diplomatiek telegram dat is uitgelekt via Wikileaks de observatie van een moslimpaar dat in 2005 geparkeerd stond tegenover de VS-missie in Genève.

Bron: Associated Press (VS), 17 januari 2011

Zie ook het telegram zoals gepubliceerd door de Noorse krant Aftenposten.

Naar boven

Ten Cate blijft aan het VS-leger leveren

Technisch textielproducent TenCate mag tot 2015 beschermende materialen aan het Amerikaanse leger blijven leveren. Het bedrijf heeft hiervoor een speciale vrijstelling van de Amerikaanse Senaat en die is nu verlengd. Met die activiteiten werd in het vierde kwartaal een omzet van 60 miljoen dollar behaald, een verdubbeling op jaarbasis. TenCate maakt vezels voor Amerikaanse legeruniformen, maar bijvoorbeeld ook voertuigbepantsering.

Bron: Financieel Dagblad, 17 januari 2011

Zie ook: TenCate krijgt orders Amerikaanse leger Z24 Business-Nieuws, 9 september 2010

Naar boven

Derde undercover ontmaskerd, het is een heel netwerk

Nu een derde politiespion is geïdentificeerd door de Britse krant The Guardian is een undercovernetwerk van ongekende omvang blootgelegd, waarmee de Britse politie de politieke protestbewegingen bespioneert. De nu ontmaskerde politieman werkte al vier jaar undercover in een anarchistische groep in Cardiff. Een proces tegen zes activisten die van plan waren om een elektriciteitscentrale stil te leggen is inmiddels voortijdig beëindigd, toen bleek dat de politie opnames achter had gehouden waarop een andere infiltrant, politieman Mark Kennedy (zeven jaar in de beweging), en activisten te zien waren. Kennedy is actief geweest in heel Europa en is in Ierland, Duitsland en IJsland opgetreden als agent-provocateur. Kennedy werd ontmaskerd door de activisten, betuigde spijt en liep vervolgens min of meer over om voor de verdediging te werken tijdens het proces.

De undercovers leefden langdurig in de milieubeweging en gaven hun informatie door aan de National Public Order Intelligence Unit (NPOIU). Deze is onderdeel van de Association of Chief Police Officers (Acpo), een orgaan dat de status van partikulier bedrijf heeft (!). De unit zal nu waarschijnlijk door Scotland Yard worden overgenomen.

Het geval Kennedy vertoont grote gelijkenis met de Nederlandse affaire Gardiner uit 1984, ook wel bekend als "de spion in het vredeskamp".

Bronnen:
The Guardian (GB), 10 januari 2011
The Guardian (GB), 12 januari 2011
The Guardian (GB), 15 januari 2011

De affaire Gardiner wordt kort beschreven in het artikel Friendly Fire van Kees Stad op de site van Buro Jansen & Janssen.

Zie ook: De Affaire Gardiner, Amok Pamflet, mei 1985

Naar boven

Gates gaat minstens een VS-brigade in Europa schrappen

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft bekend gemaakt dat de topgeneraals van het Amerikaanse leger in de toekomst drie in plaats van vier sterren zullen hebben, hetgeen zal leiden tot een flinke inkrimping van de staven. Er wordt ook verwacht dat Gates een brigade VS-troepen in Europa zal schrappen (3500 soldaten). Er zijn nu 42.000 VS-militairen gestationeerd in Duitsland in Italië, onder meer georganiseerd in vier brigadegevechtsteams. Volgens de huidige plannen moet dat aantal in 2014 zijn teruggebracht tot 32.000. De luchtmachtbasis Ramstein is nog steeds een belangrijke militaire draaischijf voor de oorlog in Afghanistan. De grondstrijdkrachten in Europa zijn daar eerder vanwege geopolitiek motieven.

Bron: Wired (VS), 10 januari 2011


Naar boven
Naar beginpagina