Korte Berichten week 5
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- "Geen spectaculaire stappen vooruit"
- Massaproces in Turkije biedt een kijkje op de "diepe staat"
- Israëlische vuurkracht is produkt geavanceerde militaire technologie uit VS
"Geen spectaculaire stappen vooruit"
De bewapeningsexpert John Pike over ontwapeningsverdragen, politieke prioriteiten en nieuwe naambordjes op het ministerie van defensie van de VS. Hij verwacht niet veel van de nieuwe president Obama.
TAZ: Mijnheer Pike, een president van de Verenigde Staten die het heeft over afschaffing van kernwapens, dat laat toch ruimte voor hoop?
John Pike: Er zijn de laatste maanden nogal wat documenten van beroemde mensen verschenen die dit aangeprezen hebben als doel voor de lange termijn. Het stellen van een doel is één ding. Iets heel anders is om uit te leggen hoe men dit doel wil bereiken. Al hetgeen de laatste weken is gezegd bestaat voorlopig alleen nog uit woorden. Men weet nog helemaal niets over de precieze kernwapenpolitiek van de regering Obama.
(..)
TAZ: Komen er dan geen spectaculaire ontwapeningsstappen?
JP: Ik heb daar grote twijfels bij.
TAZ: De president heeft het toch op zijn agenda gezet….
JP: Als hij voor deze taak een politieke zwaargewicht had benoemd, iemand die alle staatshoofden van de hele wereld bijeen zou kunnen roepen, zou ik de zaak serieus nemen. Gary Samore van de Council on Foreign Relations, die de post heeft gekregen, is een prima kerel, maar buiten de kring van ontwapeningscontroleurs is hij nauwelijks bekend. In de praktijk krijgt hij zijn oude baan uit de tijd van president Clinton weer terug.. Hij zal zich niet bezighouden met de kernwapens van de VS, maar vooral met de bommen van andere landen.
(..)
Bron: die Tageszeitung (BRD), 29 januari 2009
Naar bovenMassaproces in Turkije biedt een kijkje op de "diepe staat"
Het onderzoek leverde de ene na de andere arrestatiegolf op van politici, vroegere militaire leiders en duistere onderwereldfiguren. Het proces dreigt uit te lopen op een unieke Turkse machtsstrijd. Het gaat om een mogelijke staatsgreep – en om de toekomst van Turkije.
(..)
Het drama is getiteld ‘Ergenekon’ (..)
De aanklagers verdenken de groep ervan achter plannen te zitten om de regering omver te werpen. Als leden van een geheim netwerk (..) was de groep, naar beweerd wordt, van plan leden van de politieke en culturele elite van het land te vermoorden.
Het idee was, in de ogen van de aanklagers, om Turkije weg te laten zakken in angst en chaos, om het land uiteindelijk te redden door een staatsgreep van het leger die rust en orde zou herstellen.
(..)
Het proces van de eeuw biedt een unieke mogelijkheid om licht te werpen op de achterkamertypes die verantwoordelijk zijn voor politieke moorden en tientallen jaren terreur in de naam van de staat.
Dit is een stand van zaken die in Turkije bekend staat als de "diepe staat" en deze bestond al lang voor het Ergenekon-onderzoek, dat twee jaar geleden begon na de ontdekking van een wapendepot.
Er zijn altijd paramilitaire organisaties geweest die het als hun taak zagen om het moderne Turkije te beschermen tegen veronderstelde binnen- en buitenlandse vijanden – tegen Grieken en Armeniërs, later tegen links en nu tegen de islamisten.
Bron: Der Spiegel (BRD – Engels), 26 januari 2009
Naar bovenDe Israëlische vuurkracht is het produkt van geavanceerde militaire technologie uit de VS
De wapensystemen uit de VS die worden gebruikt door de Israëli – waaronder F-16 gevechtsvliegtuigen, Apache helikopters, taktische raketten en een breed scala aan munitiesoorten – zijn door Washington in veel gevallen geleverd als militaire schenking.
Alleen al de regering Bush heeft de laatste acht jaar voor 21 miljard dollar aan militaire bijstand gegeven waarvan 19 miljard aan rechtstreekse militaire hulp voor noppes.
Dat blijkt uit een rapport van het Arms and Security Initiative van de America Foundation in New York.
(..)
Behalve de militaire hulp hebben de VS alleen al in 2008 voor meer dan 22 miljard dollar aan wapens aan Israël verkocht, waaronder een geplande overeenkomst voor 75 F-35 Joint Strike Fighters, negen C-130J-30 militaire transportvliegtuigen en vier gevechtsschepen.
(..)
Volgens Mouin Rabbani van Middle East Report betekent de intimiteit van de militaire relatie tussen de VS en Israël en de frekwentie waarmee Israël ten strijde trekt ook, dat het Israëlische leger de rol heeft om nieuw ontwikkelde wapensystemen in een echte oorlog te testen, hetgeen voor beide kanten van belang is.
(..)
Historische gesproken verving Israël Zuid-Vietnam als het belangrijkste ontvangende land voor VS-wapens in de jaren zeventig en sindsdien zijn ze nummer één gebleven.
Bron: International Press Service (IPS), 16 januari 2009
Naar boven
Naar beginpagina