Korte Berichten week 6
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Duitsland krijgt klappen wegens stellingname kernwapens
- Japanners verdeeld over onthullen geheime overeenkomsten met de VS
- Binnentreden op Belgische basis wekt nucleaire bezorgdheid
- Eindhoven cruciaal voor Afghaanse NAVO-missie
- Twente voorgoed passé als militair vliegveld
Duitsland krijgt klappen wegens stellingname kernwapens
Een voormalige secretaris-generaal van de NAVO, George Robertson heeft een scherpe aanval gedaan op de pogingen van de Duitse regering om de resterende Amerikaanse kernwapens van zijn grondgebied te verwijderen. In een rapport voor het Center for European Reform in Londen zegt Robertson, dat de Duitse politiek meer wordt bepaald door populistische sentimenten dan door een strategisch doel op lange termijn.
De Duitse minister Westerwelle had afgelopen weekend op de veiligheidsconferentie in München verklaard dat de rond de twintig Amerikaanse kernwapens op Duits grondgebied "een overblijfsel uit de Koude Oorlog zijn. Ze dienen niet langer een militair doel."
Het rapport, Germany opens Pandora’s Box, suggereert ook dat sommige NAVO-leden, zoals de Baltische staten, zich kwetsbaar kunnen gaan voelen zonder de nucleaire bescherming door Duitsland.
Bron: The New York Times (VS), 9 februari 2010
Naar bovenJapanners verdeeld over onthullen geheime overeenkomsten met de VS
Clandestiene overeenkomsten van Japan met de Verenigde Staten uit de tijd van de Koude Oorlog verplichtten Japan de kosten van de militaire bases van de VS te betalen en toe te staan dat met kernwapens uitgeruste Amerikaanse schepen aanlegden in Japanse havens. Het bestaan van de overeenkomsten werd tientallen jaren lang ontkend, hoewel uitspraken van gepensioneerde diplomaten en in de VS vrijgegeven documenten het steeds waarschijnlijker maakte.
De nieuwe Japanse regering heeft afgelopen herfst een team geleerden samengesteld om de archieven na te speuren naar bewijzen voor de verdragen. Het team moet deze maand rapporteren. Er is nu een controverse ontstaan, omdat de onthullingen een voortwoekerende ruzie tussen de Japanse en de Amerikaanse regering over de verplaatsing van de luchtmachtbasis van de VS op Okinawa dreigen te verscherpen.
Volgens experts zijn er vier geheime overeenkomsten vanaf 1960. Het bestaan ervan werd in 1972 onthuld door de journalist Nishiyama, die vervolgens werd gearresteerd wegens het schenden van staatsgeheimen. De VS hebben begin jaren negentig verklaard dat ze op de meeste van hun oorlogsschepen niet langer kernwapens meenemen.
Bron: The New York Times (VS), 9 februari 2010
Naar bovenBinnentreden op Belgische basis wekt nucleaire bezorgdheid
Een recent veiligheidsincident op een Belgische luchtmachtbasis, waar kernkoppen van de VS zouden liggen (vergelijkbaar met de basis Volkel in Nederland) wordt weggewuifd door de Belgische militaire autoriteiten. Ze houden vol dat de activisten nooit in de buurt van gevoelige delen van de basis zijn geweest. Op YouTube is een video te zien van zes antikernwapenactivisten die afgelopen weekend doordrongen tot de basis Kleine Brogel.
De activisten werden gearresteerd door de Belgische autoriteiten, maar pas nadat ze twintig minuten over de besneeuwde basis hadden gebanjerd. Een Belgische legerwoordvoerster ontkende dat ze in de buurt vaneen gevoelig terrein waren geweest.
Een intern onderzoek van de Amerikaanse luchtmacht bracht twee jaar geleden aanzienlijke tekortkomingen wat betreft de veiligheid op de militaire nucleaire bases in Europa aan het licht.
Volgens de legerwoordvoerster waren de activisten alleen bij een lege shelter geweest (een bunker van de luchtmacht). Maar Hans Kristensen, een expert van de Federatie van Amerikaanse Wetenschappers (FAS) zei dat de ‘bombspotters’ diep in de basis waren geraakt. Ze konden de buitenste omheining doorbreken en vervolgens ook voorbij een tweede veiligheidszone komen tot het gebied waar de vermoedelijke kernwapens worden bewaard. "De activisten zullen waarschijnlijk beschuldigd worden van het binnendringen op een militair domein, ze zouden eigenlijk een medaille moeten krijgen omdat ze de veiligheidsproblemen op Klein Brogel onder de aandacht hebben gebracht", aldus Kristensen.
Bronnen:
The Stars and Stripes (VS, Eur. editie), 6 februari 2010
De Morgen (Be.), 4 februari 2010
Eindhoven cruciaal voor Afghaanse NAVO-missie
Het Allied Movement Co-ordination Centre ISAF, gevestigd op Vliegbasis Eindhoven, heeft de 100.000ste missie verwerkt. Het centrum coördineert alle transportvluchten van de NAVO-operatie International Security Assistance Force (ISAF) met de verschillende vliegvelden in Afghanistan. Het is een multinationale eenheid van de NAVO die 24 uur per dag opereert. Er werken momenteel defensiemedewerkers uit Nederland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Duitsland, Canada en Polen.
Bron: Defensie Actueel, 4 februari 2010
Naar bovenTwente voorgoed passé als militair vliegveld
Twente zal nooit meer een militair vliegveld worden. Wel blijft militair medegebruik van de eventueel beoogde luchthaven Twente tot de mogelijkheden behoren. Dat heeft minister van defensie Van Middelkoop gezegd tijdens een spreekbeurt voor de leden van de ChristenUnie in Enschede. Militair medegebruik zou kunnen bestaan uit het onderhoud van vliegtuigen als er activiteiten van vliegbasis Eindhoven worden overgeheveld. Dat vliegveld wordt namelijk een beetje vol. Hierover sprak Van Middelkoop met de burgemeester van Enschede. Een tweede gespreksonderwerp werd gevormd door de beperkingen die defensie Enschede oplegt bij de realisatie van hoogbouw. Dit kan namelijk een militaire radarinstallatie storen. Nieuwe apparatuur zou mogelijk in de toekomst meer hoogbouw mogelijk maken.
Bron: Twentse Courant / Tubantia, 2 februari 2010
Naar boven
Naar beginpagina