27 februari 2008

Korte Berichten week 9
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Gates belooft hulp aan Indonesische militairen
Opstand in Zuid-Thailand breidt zich uit
Duitsland torpedeert verbod op clusterbommen [en Nederland ook]
CIA sluit slecht uitgeruste Europese frontorganisaties
VS zoekt derde basis voor raketschild in Europa

Naar boven

Gates belooft hulp aan Indonesische militairen

De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft tijdens een reeks besprekingen in Djakarta aan Indonesië modernisering van wapensystemen en andere steun van het Pentagon toegezegd. Gates vertelde niet om welk type wapens het zou gaan, maar het Indonesische leger is onder meer op zoek naar reserveonderdelen voor de vloot C-130 transportvliegtuigen.

Het Congres beperkte in 1992 de wapenexporten en militaire opleidingen voor Indonesië vanwege mensenrechtenschendingen door het regime Soeharto. Na de val van Soeharto kondigde het congres in 1999 nieuwe beperkingen af vanwege bruut optreden van door Indonesië gesteunde milities in Oost-Timor en in 2002 na de moord op twee Amerikaanse onderwijzers op Papoea.

Afgelopen september tekende de Russische president Poetin tijdens een bezoek een overeenkomst voor een Russische lening van 1 miljard dollar om aan Indonesië onderzeeërs van de Kilo-klasse, helikopters en tanks te verkopen.

Bron: New York Times (VS), 26 februari 2008

Naar boven

Opstand in Zuid-Thailand breidt zich uit

In de drie zuidelijke provincies van Thailand zijn er nu 320 ‘rode zones’, gebiedjes die door de autoriteiten zijn aangewezen als broeinesten van opstandigheid en waar feitelijk de militaire staat van beleg heerst. De opstand duurt al sinds 2004 en heeft tot nu toe 2900 levens geëist. Er zijn 40.000 militairen en politiemensen ingezet.

De regering van Thaksin Shinawatra paste een politiek van de ijzeren vuist toe en verergerde daarmee de opstand. Het militaire regime dat Thaksin ten val bracht koos voor een meer verzoenende aanpak, waarbij excuses werden aangeboden voor de repressie van Thaksin. Maar sinds afgelopen december is het geweld weer opgelaaid. Thailand heeft nu weer een gekozen regering en de opstand is de grootste uitdaging voor het nieuwe bewind.

De opstandelingen hebben nooit hun eisen bekend gemaakt, maar volgens onderzoekers die met ze gesproken hebben streven ze een onafhankelijke islamitische staat na in de drie zuidelijke provincies (tot een eeuw geleden vormden die een zelfstandig sultanaat).

Bron: San Francisco Chronicle (VS), 24 februari 2008

Naar boven

Duitsland torpedeert verbod op clusterbommen [en Nederland ook]

De pogingen van meer dan twee derde van de VN-leden om een absoluut verbod op clustermunitie door te zetten zijn gestrand op het verzet van Duitsland en een paar andere landen. Een conferentie in Wellington is zonder tastbaar resultaat geëindigd. De Duitse regering wil een uitzondering op het verbod maken voor vijf soorten bommen die vanwege een zelfvernietigingsmechanisme of andere technische eigenschappen volgens de Duitsers geen gevaar voor burgers opleveren. Bovendien wil Duitsland dat een bepaling uit het ontwerpverdrag geschrapt wordt die verbiedt dat ondertekenaars andere staten steunen bij de inzet van de verboden wapens. Duitsland is bang dat dit onder meer een belemmering vormt voor optreden in NAVO-verband. De Duitse bezwaren worden deels ook naar voren gebracht door landen als Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Australië, Japan, Canada, Denemarken en Nederland. Volgens Rae McGrath van Handicap International is het cruciaal dat in Duitsland en andere blokkerende landen “de gekozen regeringen en parlementen zich bewust worden van de stellingname van hun delegaties.”

Bron: Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 23 februari 2008

Naar boven

CIA sluit slecht uitgeruste Europese frontorganisaties

De CIA heeft verschillende onder cover opererende firma’s in Europa gesloten die tussen 2002 en 2004 waren opgericht als instrument voor terreurbestrijding en tegen proliferatie. De twaalf miljoenenfirma’s, waarvan er nu tien zijn gesloten en die zich voordeden als investeringsbanken, leverden geen inlichtingen op. Ze waren bedoeld als onderdeel van een netwerk van “zwarte” organisaties voor CIA-agenten (zogenaamde platforms) die onder onofficieel cover werken aan operaties tegen al-Qaida en andere terroristen. De bases waren echter te ver verwijderd van de centra van de radicale islam en de omvang van de bedrijven dreigde de cover van de CIA-agenten in gevaar te brengen. Er zouden nu nieuwe, meer gestroomlijnde vestigingen worden opgericht.

Bron: Baltimore Sun (VS), 17 februari 2008

Naar boven

VS zoekt derde basis voor raketschild in Europa

Volgens generaal Henry Obering van het Missile Defense Agency van het Pentagon zijn de VS op zoek naar een derde basis in Europa om een onderdeel van het raketschild tegen Iran te plaatsen. Tot nu toe lopen er onderhandelingen met Polen en Tsjechië over raketbases. De derde poot van het antiraketsysteem zou een zeer mobiel radarstation van de firma Raytheon zijn. Het zou dichterbij Iran worden geplaatst, mogelijk in Turkije, de Kaukasus of de omgeving van de Kaspische Zee. Een dergelijk radarstation staat ook in Japan bij het dorp Shariki tegenover Noord-Korea.

Bron: Reuters (GB), 12 februari 2008


Naar boven
Naar beginpagina