15 maart 2006

Korte Berichten week 11
Kees Kalkman


Inhoud:
- Geheime atoomwapens
- Grotere rol voor elitetroepen bij inlichtingen
- Pentagon wil geld voor nieuwe strijdmacht van conventionele raketten



Naar boven


Geheime atoomwapens

Waar in Duitsland kernwapens zijn opgeslagen en hoeveel dat er zijn, is een staatsgeheim. Ook als de Bondsdag vandaag debatteert over moties van de oppositie zal daar niets aan veranderen. De Linkspartei eist het verwijderen van alle VS-kernwapens uit Duitsland en de Grünen uit heel Europa.

Kernwapens? Bij ons? Terwijl politici van CDU/CSU en de SPD dagelijks spreken over de dreigende bewapening van Iran, wordt het nucleaire arsenaal in eigen land verdrongen. Experts gaan ervan uit dat er nog steeds tegen de 100 kernwapens in Duitsland zijn opgeslagen – 20 daarvan liggen waarschijnlijk in Büchel.

Men weet het echter niet precies, de aanwezigheid ervan wordt niet officieel bevestigd. In antwoord op gedetailleerde vragen van de fractie van de Linkspartei weigerde de regering uit veiligheidsgronden elke opgave van 'eventueel' in Duitsland opgeslagen kernwapens. De regering wil niet eens verraden of ze zelf wel iets weet. Zo vroegen de linksen: "Kan de regering bevestigen of ze te allen tijde en exact door de verantwoordelijke VS-autoriteiten wordt ingelicht over aantal, soort en manier van opslag van de zich in Duitsland bevindende kernwapens?" Het antwoord: geen antwoord.

Minister van defensie van de VS Donald Rumsfeld antwoordde eind vorig jaar in de Spiegel op de vraag waarom er nog altijd VS-kernwapens waren opgeslagen op Duits grondgebied: "Ik denk dat ik dat wel kan overlaten aan de Duitsers en de NAVO." De linksen wilden nu weten of de regering het eens was met Rumsfeld, dat de beslissing niet lag bij de VS maar bij de regering in Duitsland. Antwoord: dat kan men uit het geciteerde interview niet afleiden.

Welke taken zal Duitsland op zich nemen bij de inzet van deze wapens? Geen antwoord. Wel wordt vastgesteld: "De Bondsregering heeft geen plannen voor de inzet van kernwapens."

Bron: Lukas Wallraf, Tageszeitung 10 maart 2006
www.taz.de/dx/2006/03/10/a0142.1/textdruck

Naar boven


Grotere rol voor elitetroepen bij inlichtingen

Washington – Het leger gaat kleine teams van troepen voor speciale operaties stationeren in een groot aantal Amerikaanse ambassades om inlichtingen te vergaren over terroristen in onstabiele delen van de wereld en mogelijke operaties voor te bereiden om ze te verstoren, te vangen of te doden.

Hoge functionarissen van het Pentagon en officieren zeggen dat de inspanningen deel uitmaken van het twee jaar durende plan van minister van defensie Donald Rumsfeld om de militairen een actievere inlichtingenrol te geven bij de kampanje tegen het terrorisme. Het heeft geleid tot oppositie bij de CIA waar sommige functionarissen deze activiteiten zien als een provocerende expansie op hun terrein.

Kleine groepen personeel voor speciale operaties, soms maar bestaand uit één of twee militairen, zijn geplaatst op meer dan een dozijn ambassades in Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika. Hun opdracht is om informatie te verzamelen ter ondersteuning van de planning van contraterrorisme operaties en de plaatselijke militairen te helpen om zelf contraterrorisme operaties op te zetten.

De nieuwe opdracht wordt een belangrijke taak voor het snel groeiende Special Operations Command van het leger, dat in maart 2004 de opdracht van president Bush heeft gekregen om de leiding te nemen bij militaire operaties tegen terroristen. Special Operations Command valt onder Rumsfeld en buiten het bereik van John Negroponte, het onlangs benoemde hoofd nationale inlichtingen die het gezag heeft over alle inlichtingendiensten.

In Paraguay leidde het optreden van de speciale troepen anderhalf jaar geleden tot een incident toen een van de eerste van deze zogenaamde 'Military Liaison Elements' snel uit het land moest worden teruggetrokken nadat ze een met een pistool en een knuppel gewapende rover, die ze aanviel toen ze uit een taxi stapten, hadden gedood. De schietpartij had niets met hun opdracht te maken, maar de top van de ambassade, die niet wist dat het team in het land actief was, werd ernstig in verlegenheid gebracht. De militairen opereerden niet vanuit de ambassade maar vanuit een hotel. Sindsdien mogen de teams niet meer binnenkomen in een land zonder toestemming van de ambassadeur ter plaatse, en zijn de soldaten in de ambassade gestationeerd en geoefend om dit soort in de gaten lopende misstappen te voorkomen.

Er zijn nu meer dan twintig dergelijke teams ingezet en er bestaan plannen voor een verdere uitbreiding.

Bron: Thom Shanker en Scott Shane, New York Times 7 maart 2006
www.informationclearinghouse.info/article12253.htm

Naar boven


Pentagon wil geld voor nieuwe strijdmacht van conventionele raketten

Washington – Het Pentagon heeft het Congres om een half miljard dollar gevraagd om een nieuwe strijdmacht op te zetten van conventionele lange afstandsraketten die in staat zijn om overal ter wereld doelen te treffen binnen een uur nadat het bevel daartoe is verstrekt.

Het plan wil 24 Trident-raketten die nu zijn uitgerust met kernkoppen ombouwen voor conventionele ladingen en die vanaf 2008 in stelling brengen. De raketten zullen worden gelanceerd vanaf onderzeeërs en kunnen doelen treffen op rond de 90.000 kilometer afstand met een nauwkeurigheid van 10 meter.

Volgens defensiewoordvoerders zou de leiders van de VS een conventioneel alternatief bieden voor kernwapens bij een crisis in een ver land wanneer snel handelen van essentieel; belang is. Een belangrijk risico is dat andere landen een dergelijke raketaanval bij vergissing zouden kunnen aanzien voor een nucleaire aanval. De "dubbelzinnigheid" van een dergelijk wapen zou, als het wordt ontdekt door waarschuwingsystemen van andere landen, kunnen leiden tot een antwoord met kernwapens omdat niet bepaald kan worden of de aanvliegende raket conventioneel of nucleair is.

Er zijn inmiddels proeven genomen voor de nieuwe raketkoppen en één van de twee types is ook al ontwikkeld. Nucleaire deskundigen zeggen dat de mogelijkheid van verwarring groot zal zijn, omdat de onderzeeërs die ze kunnen afschieten dan zowel met conventionele als met nucleaire ladingen uitgerust kunnen zijn.

De nu voorgestelde mogelijkheid heet 'onmiddellijke wereldwijde aanval' (prompt global strike) en is nodig voor bedreigingen zoals terroristische groeperingen en ondergrondse wapenvoorraden en militaire installaties, waarvoor kernwapens niet het 'geëigende' middel zijn omdat ze te krachtig zijn en grote aantallen burgerslachtoffers opleveren.

Met een vluchtduur van tussen de 12 en 24 minuten zouden de raketten ingezet kunnen worden tegen ver afgelegen of varende 'terroristische bases' of tegen een land dat een buurland bedreigd met een raketaanval.

Bron: Ann Scott Tyson, Washington post 8 maart 2006
www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/03/07/AR2006030701546.html




Naar boven
Naar beginpagina