12 maart 2008

Korte Berichten week 11
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Raketverdediging: langdurigste vorm van oplichterij ontmaskerd
Het verborgen imperium van Australië
Maritiem machtsvertoon van de VS in het Midden-Oosten
Geweld in West-Congo verrast VN-vredestroepen
Generaal: VS heeft de rest van de eeuw kernwapens nodig

Naar boven

Raketverdediging: langdurigste vorm van oplichterij ontmaskerd

Congresman John Tierney, voorzitter van de subcommissie voor nationale veiligheid en buitenlandse zaken van het Huis van Afgevaardigden is begonnen met hoorzittingen om het Amerikaanse programma voor raketverdediging te onderzoeken dat uit de hand is gelopen, de betrekkingen met bondgenoten onder druk zet en een nieuwe wapenwedloop met Rusland begint. Dit is het eerste omvattende onderzoek sinds 1993 – een jaar voordat de Republikeinen de controle over het congres kregen. De nadruk ligt op de omvang van de bedreiging door raketten - in vergelijking met andere kwetsbare punten – en of het uitgeven van meer dan 10 miljard dollar jaarlijks aan Ballistic Missile Defense (BMD) terecht is.

Bron: Katrina vanden Heuvel in The Nation (VS), 7 maart 2008

Naar boven

Het verborgen imperium van Australië

Dat Australië zijn eigen imperium runt wordt nooit als zodanig benoemd. Maar het strekt zich uit van de achterwijken van Sydney waar Aboriginals wonen tot de oeroude binnenlanden van het continent en over de Arafura Zee en het zuidelijk deel van de Stille Oceaan.

Het decimeren van de oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, legde de basis voor het imperium. Hun land werd afgepakt en veel bewoners werden gedeporteerd, verpauperden of werden uitgeroeid. Op het platteland leiden ze nu een bestaan zonder de meest elementaire voorzieningen.

Maar het imperium strekt zich ook overzee uit. Toen Oost-Timor in 1999 onafhankelijk werd begon de Australische regering Howard de Timorezen te beroven van hun onderzeese olie- en gasvoorraden door de zeegrens eenzijdig te wijzigen en zich terug te trekken uit de jurisdictie van het Internationaal Gerechtshof over maritieme conflicten. Gebruikmakend van een intern gewapend conflict dat leidde tot het aftreden van de nationalistische premier Alkatiri bewaren Australische soldaten er nu de “orde” zonder iets te doen tegen plunderaars en brandstichters.

Australië is ook militair en politieel betrokken op de Salomonseilanden en Papua New Guinea om de Australische zakelijke belangen en investeringen te beschermen tegen “wanorde en rechteloosheid”. Het land gedraagt zich als de nieuwe sheriff van Azië.

Bron: John Pilger op AntiWar.com, 6 maart 2008

Naar boven

Maritiem machtsvertoon van de VS in het Midden-Oosten

De Amerikaanse marine heeft met veel machtsvertoon de oorlogsschepen die in de Middellandse Zee patrouilleren afgelost tijdens een periode van spanning met Syrië en politieke onzekerheid in Libanon. Het geleidewapenfregat USS Cole met begeleidend konvooi passeerde vandaag het Suezkanaal op weg van de Middellandse Zee naar de Rode Zee. Het schip werd afgelost door het geleidewapenfregat USS Ors en de geleidewapenkruiser USS Philippine Sea. De eerdere inzet van de Cole was bekritiseerd door Hezbollah en pro-Syrische groepen in Libanon en door Syrië zelf. De Libanese premier Saniora zei dat hij niet om de schepen had gevraagd. Pro-Syrische geroepen herinnerden aan de bloedige afloop van de Amerikaanse interventie in Libanon in de jaren tachtig.

Het besluit om de Amerikaanse schepen te sturen kan worden gezien als een weinig subtiel machtsvertoon tijdens een politieke impasse in Libanon waar men er niet in slaagt om een nieuwe president te kiezen.

Bron: Associated Press (VS), 5 maart 2008

Naar boven

Geweld in West-Congo verrast VN-vredestroepen

Een gewelddadig conflict tussen een schimmige etnische groep en de politie in West-Congo heeft de grootste VN-vredesmacht ter wereld op het verkeerde been gezet. Minstens 22 mensen zijn gedood sinds de politie probeert de controle over de onrustige provincie Bas-Congo te herwinnen na vijf dagen van gevechten met leden van de Bundu dia Kongo (BDK). De BDK probeert een pre-koloniaal koninkrijk van Kongo dat delen van het huidige Angola, de Democratische Republiek Congo, de Republiek Congo en Gabon omvatte, te herstellen.

De VN-macht MONUC van 17.000 militairen opereert hoofdzakelijk in het oosten van Congo. In januari stuurde ze 140 extra VN-soldaten naar Bas-Congo om de rust te bewaren tijdens de verjaardag van de militaire repressie tegen de BDK waarbij honderd doden vielen. De aanleiding was destijds een protest tegen verkiezingsfraude. De VN-troepen werden half februari weer teruggetrokken, maar nu moeten er in allerijl nieuwe versterkingen worden aangevoerd.

Bron: Reuters (GB), 5 maart 2008

Naar boven

Generaal: VS heeft de rest van de eeuw kernwapens nodig

De bevelhebber van de strategische strijdkrachten van de VS heeft gezegd dat de VS de rest van de 21e eeuw kernwapens als afschrikking nodig zullen hebben en meer gemoderniseerde wapens moeten opstellen. Luchtmachtgeneraal Kevin Chilton zei dat de nieuwe kernwapens de oude voorraad kunnen vervangen. In de begroting van 2009 is er 10 miljoen dollar voor uitgetrokken. Er wordt ook nog 100 miljoen dollar gezocht voor een fabriek om ontstekingen voor de nieuwe wapens te maken.

Bron: AFP (Fr.), 4 maart 2008


Naar boven
Naar beginpagina