17 maart 2010

Korte Berichten week 11
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
AFRICOM’s eerste oorlog: VS leiden grootschalig offensief in Somalië
Chomsky over Haïti na de aardbeving: Hulp moet gaan naar volksorganisaties, niet naar contractanten of NGO’s
De kernwapens van China
Wapenhandel met Libië, een gevaarlijk spel


AFRICOM’s eerste oorlog: VS leiden grootschalig offensief in Somalië

(..)
De laatste ambassadeur van de Verenigde Staten in Somalië (1994-1995), Daniel H. Simpson, schreef op 10 maart een column voor de Pittsburgh Post Gazette waarin de vraag werd gesteld, "waarom de Verenigde Staten, afgezien van de nauwelijks gedocumenteerde beschuldiging van islamitisch extremisme tegen de [rebellenbeweging] Shabaab, op dit moment opnieuw interveniëren in Somalië?"

Zijn antwoord was: "Een deel van de verklaring is dat de enige basis van de VS in Afrika even verderop aan de kust gelegen is, niet ver van [de Somalische hoofdstad] Mogadishu, en wel in Djibouti, het vroegere Frans Somaliland. Het Africa Command van de VS vestigde zich daar in 2008, en bij gebrek aan andere Afrikaanse landen die gastvrijheid wilden verlenen, werd Djibouti het hoofdkwartier van de VS-troepen en de bommenwerpers in Afrika. Bulkend van het geld, ondanks de peperdure oorlogen in Irak en Afghanistan, acht het Pentagon zich blijkbaar in staat om militaire actie te ondernemen in Afrika, in Somalië."

(..)
De wereldwijde triade VS-NAVO-EU bereidt zich inmiddels voor op een nog grotere militaire rol in de nieuwe race naar Afrika. Op 4 en 5 maart ging een delegatie van AFRICOM op bezoek bij ambtenaren van de Europese Unie in Brussel "om tot samenwerking met de EU in Afrika te komen", meer specifiek op "gebieden waar samenwerking mogelijk zou zijn, met name wat betreft de EU-missie die binnenkort zal beginnen om Somalische troepen op te leiden."

Tony Holmes, de plaatsvervangende commandant van AFRICOM voor civiel-militaire activiteiten, zei: "Somalië is een gebied waar wij een hoop meer gaan doen, de EU doet daar al een hoop en zal er nog meer gaan doen. Somalië is erg belangrijk voor ons. DE EU is actief bij het opleiden van Somaliërs in Oeganda en op dat gebied willen we graag samenwerken in een ondersteunende rol."

De delegatie van AFRICOM, onder wie generaal-majoor Richard Sherlock, de directeur strategie, plannen en programma’s, besprak ook "samenwerking op het gebied van contraterrorisme met de EU in het Sahelgebied, met name in Mauritanië, Mali en Niger."

Bron: Stop NATO (Rick Rozoff), 11 maart 2010

Naar boven

Chomsky over Haïti na de aardbeving: Hulp moet gaan naar volksorganisaties, niet naar contractanten of NGO’s

Interview met Noam Chomsky over de militarisering van de hulpverlening in Haïti. Chomsky: "Ik denk dat in het begin de nadruk meer lag op militarisering dan op directe hulpverlening. Ik denk niet dat het op lange termijn van betekenis is. De VS hebben nu eenmaal altijd overwicht door de inzet van militairen. Ze hebben de neiging om op alles in eerste instantie te reageren met militaire macht, dat is waar ze goed in zijn. En ik denk dat ze het overdreven hebben. Er was meer vertoon van militaire macht dan nodig was. Veel van de artsen in Haïti, waaronder die van Partners in Health die er al heel lang werken, vonden dat er een racistisch element zat in het idee dat Haitianen nu eenmaal zouden gaan relschoppen en dat ze onder controle moesten worden gehouden en zo, maar er waren heel weinig aanwijzingen voor onrust, het bleef allemaal erg rustig en kalm. De nadruk op de militarisering werkte waarschijnlijk vertragend op de hulpverlening."
(..)

Bron: ZNet (VS), 11 maart 2010

Naar boven

De kernwapens van China

Volgens een rapport van het Project 2049 Institute, een Chinese particuliere onderzoeksgroep is het belangrijkste kernwapendepot van China gevestigd in Taibai in een tunnelsysteem in het Qinling gebergte ongeveer 130 km ten westen van de stad Xian in het uiterste westen van China. Een militair onderdeel met de naam Basis 22 huisvest en behandelt het grootste deel van de kernwapenvoorraad van de Tweede Artillerie van China. Het Chinese leger slaat de kernkoppen apart op van de raketten en ook van de raketbrandstof en vervoert ze per vrachtwagen en spoor, maar zelden per vliegtuig. Het rapport, China’s Nuclear Warhead Storage and Handling System, is gebaseerd op verslagen in de Chinese pers en contacten met experts. Het suggereert dat het Chinese leger werkt aan een capaciteit voor conventionele raketten voor de lange afstand. Dat is gebaseerd op aanwijzingen dat het aantal Chinese kernkoppen minder snel stijgt dan het aantal raketten voor de lange afstand. Dat kan erop wijzen dat China hetzelfde pad bewandelt als het US Strategic Command.

Bron: Inside the ring (Bill Gertz), The Washington Times (VS), 11 maart 2010

Naar boven

Wapenhandel met Libië, een gevaarlijk spel

De Waalse regering heeft in juni 2009 – vlak na verkiezingen – een exportvergunning verleend aan wapenfabrikant FN Herstal voor een leverantie aan Libië. Het ging om een mix geweren, machinepistolen en pistolen met bijbehorende munitie voor het leger en luchtdrukprojectielen (‘nier dodelijk’) voor de politie. De Raad van State heeft de vergunningen inmiddels echter geschorst...

Bron: De WereldMorgen (Be.), 4 maart 2010

NB DeWereldMorgen.be is een nieuw initiatief van professionele en burgerjournalisten om in België een Internetkrant te publiceren op een niet-commerciële basis.


Naar boven
Naar beginpagina