10 april 2008

Korte Berichten week 15
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Chinese Internetgebruikers en Tibet: verslag uit Guangzhou
Vanaf nu legaal wapens naar Kongo
Rond 250 Amerikanen gestationeerd op Tsjechische radarbasis
Turkije: weer dienstweigeraars gearresteerd

Naar boven

Chinese Internetgebruikers en Tibet: verslag uit Guangzhou

In de weken sinds de protesten, rellen en regeringsrepressie in Tibet de krantenkoppen beheersen, heeft de Chinese verslaggeving over de gebeurtenissen verschillende stadia doorlopen. Het begon met beknopte staatspersberichten, ontwikkelde zich tot een strijd op de voorpagina’s tussen belegerde burgers en complotterende ‘separatisten’, om ten slotte de huidige fase te bereiken: het publiekelijk afkraken van de zogeheten anti-Chinese westerse media.

Op het eerste gezicht wordt dit allemaal van bovenaf geregeld. Maar achter de coulissen van de officiële Chinese media hebben netwerken van actieve Internetgebruikers een sleutelrol gespeeld bij de totstandkoming van de lijn in de verslaggeving over Tibet. Het door de staat gecontroleerde media-apparaat is in toenemende mate, zij het nogal selectief, gevoelig geworden voor de luidruchtige inbreng van de Chinese Internetgebruikers.

Bron: OpenDemocracy, 8 april 2008

Naar boven

Vanaf nu legaal wapens naar Kongo

De VN-Veiligheidsraad heeft per resolutie het wapenembargo tegen de regenring van de Democratische Republiek Kongo opgeheven. Vanaf nu geldt het embargo voor wapens, militaire adviseurs en opleidingen niet meer voor de Kongolese regering, maar alleen nog maar voor de rebellen.

Het embargo was in 2003 ingesteld tegen niet aan het vredesproces deelnemende groeperingen in Oost-Kongo. In 2005 werd het uitgebreid tot het hele land, met uitzondering van het in opbouw zijnde nieuwe leger (FARDC) en de politie (PNC).

Het nieuwe besluit van de Veiligheidsraad laat buitenlandse wapenleveranties toe aan militairen die geen deel uitmaken van het nieuwe leger en de politie, maar wel trouw zijn aan de regering. Het gaat daarbij vooral om de presidentiële garde van president Joseph Kabila. Persoonlijke sancties tegen afzonderlijke militieleiders in Oost-Kongo worden uitgebreid naar alle leiders van bewapende groeperingen in dat gebied en individuen “die ernstige inbreuken op het volkenrecht tegen vrouwen en kinderen hebben begaan in situaties van gewapende conflicten, waaronder moorden en verminkingen, seksueel geweld, ontvoering en verdrijving.”

De resolutie verzwakt verder de bestaande controle op wapenhandel met Kongo. Tot nu toe mochten ook legale wapenleveranties pas plaatsvinden na voorafgaande melding aan de VN en moesten de wapens afgeleverd worden op bepaalde door de regering en de VN gezamenlijk aangewezen plaatsen. In de praktijk ging dat nogal eens mis. Zo kocht de Kongolese regering kort voor de verkiezingen van 2006 tanks in de Oekraďne zonder de VN te informeren en weigerde controles op de wapenarsenalen. Ook werden veel wapens van het leger doorgegeven aan ongeregelde milities.

De voor de controle op het embargo verantwoordelijke commissie van experts had in februari juist vergeefs aangedrongen op verscherping van de controle.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 2 april 2008

Naar boven

Rond 250 Amerikanen gestationeerd op Tsjechische radarbasis

Volgens een overeenkomst waarover wordt onderhandeld tussen de VS en Tsjechië, zullen op de geplande radarbasis van de VS in Brdy rond de 250 Amerikanen worden gestationeerd. De belangrijkste punten van discussie zijn hoeveel Amerikaanse militairen en burgers naar Brdy komen en of ze vallen onder de Tsjechische of de Amerikaanse wetten.

De basis gaat deel uitmaken van het Amerikaanse raketschild voor Europa. Brdy is een bestaand militair terrein 90 km ten zuidwesten van Praag.

De Tsjechische politiek is verdeeld over dit onderwerp en het parlement heeft de voorstellen nog niet goedgekeurd. De tegenstanders zijn sommige leden van de Groene Partij, een aantal christendemocraten, de Communistische Partij en de sociaaldemocraten, de belangrijkste oppositiepartij. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleeza Rice wil begin mei naar Praag komen voor de formele ondertekening van een verdrag over de raketverdediging.

Volgens opiniepeilingen is rond de 70% van de Tsjechen tegen de radarbasis.

Bron: The Prague Post (Tsj.), 2 april 2008

Naar boven

Turkije: weer dienstweigeraars gearresteerd

Afgelopen donderdag is er in Turkije opnieuw een dienstweigeraar gevangengenomen. Nadat op 16 maart de deserteur Ismail Saygi (hij was na zeven maanden dienst niet teruggekeerd van vakantie) werd gearresteerd, is nu Halil Savda in hechtenis genomen. Savda werd gearresteerd tijdens een protestactie naar aanleiding van de arrestatie van Saygi. Vanwege deze gebeurtenissen roept de Duitse steunorganisatie voor dienstweigeraars Connection e.V. op om protestbrieven te schrijven naar de Turkse militaire autoriteiten. Er is een online faxactie begonnen waarin de erkenning van het recht op dienstweigeren en de vrijlating van Savda en Saygi wordt geëist. Turkije erkent tot nu toe het recht op dienstweigeren niet. Dienstweigeraars worden steeds weer veroordeeld, tot zeven keer achter elkaar toe. Bovendien zijn publieke aantijgingen tegen het leger stafbaar. Rond 50 dienstplichtigen hebben tot nu toe verklaard dienst te weigeren. Verder onttrekken tienduizenden Turken zich aan de dienstplicht.

Het Europese hof voor de mensenrechten heeft in 2006 vastgesteld dat herhaalde aanklachten tegen dienstweigeraars in combinatie met de mogelijkheid van levenslange vervolging “niet in verhouding staan met het doel om het vervullen van de dienstplicht veilig te stellen” en daarmee een inbreuk vormen op de Europese conventie voor de mensenrechten.

Verdere informatie over de online faxactie bij Connection e.V: www.connection-ev.de/aktion/


Naar boven
Naar beginpagina