12 april 2011

Korte Berichten week 15
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Israël waarschuwt: Iron Dome is nog experimenteel
Soedan zegt bewijs van Israëlische aanval te hebben gevonden
Special forces schandaal, officieren gearresteerd wegens lekken van geheimen
Geheimzinnig transport over de Waal
VS-gezant waarschuwt beide Soedans tegen verplaatsen militaire eenheden naar omstreden grensregio


Israël waarschuwt: Iron Dome is nog experimenteel

Sinds 7 april heeft het Israëlische antiraketsysteem Iron Dome negen raketten die werden afgevuurd vanuit de Gazastrook neergeschoten, maar elf andere gemist. Volgens de Israëli's bevindt het wapensysteem, dat tot nu toe uit twee batterijen geschut bestaat, zich nog in een experimenteel stadium. Het systeem bestaat uit drie elementen: een volgradar voor inkomende raketten, een vuurcontrolecentrum en een afvuurinstallatie. Als een vijandelijke raket wordt gelanceerd, wordt zijn baan doorgegeven aan het controlecentrum, dat bepaalt of de raket gaat landen in open terrein of in een stad. Als een dichtbevolkt gebied onder vuur komt, wordt een projectiel op de raket afgevuurd.

Het systeem is vergelijkbaar met de Patriotraketten die tijdens de Irakoorlog van 2003 werden afgeschoten. Die bleken meer succes te hebben tegen geallieerde vliegtuigen dan tegen Iraakse raketten. Irak vuurde geen enkele raket af over lange afstand en de Patriots schoten een Brits en een Amerikaans vliegtuig neer, waarbij de bemanning omkwam.

De kosten van Iron Dome worden geschat op meer dan 1 miljard pond. Critici wijzen erop dat een Iron Dome projectiel 25.000 pond kost en de raketten die ze uitschakelen maar een paar honderd pond.

Bron: The Guardian (GB), 11 april 2011

Naar boven

Soedan zegt bewijs van Israëlische aanval te hebben gevonden

Soedan heeft gemeld dat de overblijfselen van een raket die gebruikt is bij een geheimzinnige aanval op 5 april, waarbij twee mensen werden gedood, bewijzen dat Israël hiervoor verantwoordelijk is. Bij het vliegveld Port Sudan werd toen een auto met twee Soedanezen onder vuur genomen. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken van Soedan blijkt uit het type raket, dat wordt gebruikt door Apache helikopters, dat Israël achter deze aanval zat, omdat dit land als enige in de regio dit soort raketten gebruikt. Het ging om een AGM-114 Hellfire lucht-grond raket. Volgens SIPRI in Zweden is het enige andere land in de regio dat die raketten gebruikt de Verenigde Arabische Emiraten die er in 2005 289 aanschaften.

Het oosten van Soedan is al lang een route voor wapensmokkel via de Sinaï woestijn in Egypte naar de Gazastrook. De VS hebben in de periode 1998-1999 250 Hellfire raketten aan Israël geleverd en in 2005-2006 nog eens 680. Soedan heeft nauwe banden met Hamas, maar ontkent de organisatie te bewapenen.

Bron: Reuters (GB), 10 april 2011

Naar boven

Special forces schandaal, officieren gearresteerd wegens lekken van geheimen

Twee hoge officieren van de Britse special forces (33 en 35 jaar) worden beschuldigd van het lekken van details over zeer geheime speciale operaties. Ze zijn gearresteerd op grond van de wet op de staatsgeheimen. Ze zouden die hebben willen doorgeven aan een grote omroeporganisatie. Het onderzoek concentreert zich op de oorlog in Afghanistan en specialisten van SO15 Counter Terrorism Command van Scotland Yard zijn erbij betrokken, hoewel er geen verband met terrorisme is. Een van de officieren was werkzaam in het hart van het hoofdkwartier van het ministerie van defensie in Londen, waar ook de operatie in Libië wordt gepland. De arrestaties vonden plaats op 2 maart, twee dagen voor een MI6 agent en leden van de SAS bij Benghazi werden aangehouden door Libische rebellen. Het tweetal is inmiddels op borgtocht vrijgelaten.

De laatste jaren is er steeds meer informatie over de inzet van de Britse special forces (SAS, SBS en soldaten van de Special Services Support Group waaronder verbindingsspecialisten) naar de media gelekt. De Daily Mail suggereert financiële motieven.

Bron: Daily Mail (GB), 9 april 2011

Naar boven

Geheimzinnig transport over de Waal

Over de Waal onder Nijmegen voer op 29 maart een opmerkelijk transport stroomopwaarts, een roll on-roll offschip, begeleidt door politie te water met op het dek zes Chinook helikopters. De helikopters waren van het Amerikaanse leger en vermoedelijk op weg naar een basis in Duitsland. De Chinooks worden gebruikt voor verplaatsing van troepen en transport van wapens, proviand en voorraden. Er kan ook aan een kabel een last onder worden gehangen.

Bron: De Gelderlander (gedrukte editie), 30 maart 2011

Naar boven

VS-gezant waarschuwt beide Soedans tegen verplaatsen militaire eenheden naar omstreden grensregio

Zowel Zuid- als Noord-Soedan hebben overeenkomsten geschonden door militairen met zware wapens te verplaatsen naar de omstreden grensregio Abyei. Dat heeft de speciale VS-gezant Princeton Lyman verklaard. Zuid-Soedan moet in juli onafhankelijk worden als gevolg van het referendum van afgelopen januari. Dit was onderdeel van een vredesovereenkomst die een einde maakte aan een van de langst durende gewapende conflicten in Afrika. Een apart referendum in Abyei werd niet gehouden omdat men het er niet over eens kon worden wie stemgerechtigd was.

Bron: The Washington Post (VS), 9 april 2011


Naar boven
Naar beginpagina