24 april 2008

Korte Berichten week 17
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Plannen voor EU-databank voor onruststokers
Atoomgeneraals verbonden met wapenindustrie
Tsjechisch radarsysteem voor raketverdediging is onzin
Leider Ecuador zuivert leger, wil Amerikaanse basis weg hebben
Pakistan weigert toegang tot kernwapenarsenaal
Zimbabwes militairen nemen stilletjes de controle over

Naar boven

Plannen voor EU-databank voor onruststokers

De in Londen gevestigde waakhond Statewatch heeft bekend gemaakt dat er bij de EU plannen bestaan om in een databank persoonsgegevens in te gaan voeren over “onruststokers” (troublemakers). Er blijkt onder verantwoordelijkheid van de Europese Raad een werkgroep (Working Party) actief te zijn, om na te gaan of het mogelijk is om gegevens over onruststokers op te nemen in het zogenaamde Schengen Informatie Systeem (SIS/Sirene). SIS is het computernetwerk van de EU waarin persoonsgegevens zijn opgenomen over onder meer aan te houden personen, vermiste personen en vreemdelingen die de toegang tot de EU wordt geweigerd. Sirene is de naam van de nationale bureaus die zorgen voor de aanvoer van gegevens naar het SIS.

De activiteiten van de werkgroep zijn in laatste instantie een gevolg van de met veel politiegeweld neergeslagen demonstraties tijdens de top van Göteborg in 2001. Ze hebben na jaren een nieuwe impuls gekregen op aandrang van de Duitse regering na de top van Heiligendamm in 2007. Men is nu bezig te onderzoeken op welke manier de gegevens over de onruststokers in het SIS-systeem kunnen worden opgenomen. Ze zijn het er ook nog niet helemaal over eens wat nu precies de definitie van een onruststoker is. Maar het staat wel vast dat het er om gaat om “personen te weren van bepaalde evenementen zoals Europese toppen of vergelijkbare bijeenkomsten, internationale sport- of culturele evenementen of andere massabijeenkomsten, omdat zij een gevaar vormen voor de openbare orde of de veiligheid bij dergelijke gebeurtenissen”, aldus een nota van de werkgroep van 14 maart. De volgende stap is nu het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie.

Tony Bunyan van Statewatch ziet een “patroon over de hele EU waarbij mensen die hun democratische rechten uitoefenen om grensoverschrijdende protestacties bij te wonen, worden geconfronteerd met agressieve paramilitaire politie-eenheden, observatie, preventieve detentie en uitzetting.”

Documentatie bij Statewatch: http://www.statewatch.org/news/2008/apr/04eu-troublemakers.htm

Naar boven

Atoomgeneraals verbonden met wapenindustrie

Een aantal van de gepensioneerde NAVO-generaals die onlangs opzien baarden met hun voorstel om de NAVO nucleaire eerste klappen uit te laten delen tegen schurkenstaten en terroristen, blijken nauwe banden te hebben met de nucleaire militaire industrie. Dat heeft het Duitse TV-programma FAKT ontdekt. Zo was de gepensioneerde NAVO-topgeneraal Shalikashvili tot voor kort directeur bij Boeing, een onderneming die draagsystemen voor kernwapens bouwt. Generaal b.d. Naumann en voormalig veldmaarschalk Lord Inge zitten allebei bij OWR AG, een bedrijf dat in Odenwald zijn geld verdient met NBC-bescherming.

Bron: FAKT (BRD), 21 april 2008

Naar boven

Tsjechisch radarsysteem voor raketverdediging is onzin

Dat zeggen twee fysici van Cornell University en het Massachusetts Institute for Technology in het laatste nummer van het Bulletin of the Atomic Scientists. Volgens George Lewis en Theodore Postol heeft de eerste versie van de European Mid-course Radar (EMR) “zo’n beperkte reikwijdte dat hij geen enkele nuttige rol kan spelen bij het voeren van een Europese raketverdediging.” Ze vermoeden dat het Pentagon de werking van de radar en de rest van het ruimteschild bewust heeft overdreven om de VS een weg in te laten slaan waarop het moeilijk keren is.

De firma Raytheon heeft deze week bekend gemaakt een contract te hebben gekregen, om voor 400 miljoen dollar een bestaande X-band volgradar van de Marshall-eilanden te verplaatsen naar een plek ten zuidwesten van Praag [Misov] om daar rond 1013 operationeel te worden als EMR.

Bron: Reuters North American News Service, 23 april 2008

Naar boven

Leider Ecuador zuivert leger, wil Amerikaanse basis weg hebben

President Correa van Ecuador heeft een aantal legercommandanten en inlichtingenfunctionarissen ontslagen en gaat plannen doorzetten om meer dan 100 Amerikaanse militairen te verwijderen van de luchtmachtbasis in de kuststad Manta. Volgens Correa zijn de inlichtingendiensten van Ecuador “volkomen geïnfiltreerd door en onderworpen aan de CIA.” De basis Manta is al meer dan tien jaar [naast de bases op de “Nederlandse” Antillen] de belangrijkste militaire voorpost van de VS in Zuid-Amerika. Vandaar vinden elke maand 100 antinarcotica-vluchten plaats in een ingewikkeld kat-en-muisspel met handelaars die op weg zijn naar de VS.

Het Ecuadoraanse leger heeft nog steeds aanzienlijke economische macht. Zo heeft het de controle over TAME, een van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen van het land, munitiefabrieken, de garnalenvisserij, bouwbedrijven en ondernemingen in de textielindustrie, bloementeelt en de hydro-elektrische industrie.

De VS hebben meer dan 60 miljoen dollar in Manta geïnvesteerd in faciliteiten voor Awacs verkenningsvliegtuigen en personeel. Colombia en Peru worden genoemd als alternatieven.

Bron: New York Times (VS), 21 april 2008

Naar boven

Pakistan weigert toegang tot kernwapenarsenaal

In reactie op berichten dat de VS hebben voorgesteld een functionaris van de Amerikaanse ambassade te detacheren bij de Pakistaanse National Command Authority (NCA) in Islamabad heeft Pakistan uitgesloten dat welke buitenlandse functionaris dan ook toegang krijgt tot de NCA, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de controle op de Pakistaanse kernwapens. Tot de NCA behoren de president, de premier, de ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie en militaire en civiele topambtenaren. Het secretariaat van de NCA wordt gevormd door de Strategic Plans Division (SPD). De SPD houdt het kernwapenarsenaal in stand. Internationale contacten van de SPD beperken zich volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot het kennisnemen van de beste oplossingen voor nucleaire veiligheid.

Bron: Rediff News (India), 16 april 2008

Naar boven

Zimbabwes militairen nemen stilletjes de controle over

Volgens hooggeplaatste regeringsbronnen, Westerse diplomaten en specialisten heeft het Zimbabwaanse leger de dagelijkse controle op sleutelpunten van de regering overgenomen, waardoor de macht van president Mugabe beperkt is. Mugabes invloed is verminderd, naarmate de strijdkrachten ingezet worden op het platteland en bij de regeringsdiensten. Een van die diensten is de kiesraad.

De nationale besluitvorming is in toenemende mate geconcentreerd bij het Joint Operations Command, een schimmige groepering die bestaat uit de leiders van landmacht, luchtmacht, politie, inlichtingendienst en het gevangeniswezen. Ze worden in Zimbabwe de securocraten genoemd. Dit al gaande zijnde proces is versterkt toen na de verkiezingen duidelijk werd dat Mugave in de eerste ronde verloren had van Tsvangirai, een vakbondsleider zonder militaire achtergrond.

Bron: San Francisco Chronicle (VS, 16 april 2008


Naar boven
Naar beginpagina