Korte Berichten week 18
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- VS en Roemenië maken plan voor raketschild bekend
- ‘MTMC’ weg uit Capelle aan den IJssel
- Speciale eenheid van marechaussee
- Vernietigen van Tamil Tijgers door Sri Lanka kan 40.000 burgerdoden hebben
gekost
VS en Roemenië maken plan voor raketschild bekend
President Basescu van Roemenië heeft aangekondigd dat Boekarest met de VS heeft afgesproken om de raketbasis voor het Amerikaanse raketschild in Europa te gaan bouwen op de voormalige luchtmachtbasis Deveselu bij de Bulgaarse grens. De basis ligt 200 km ten zuidwesten van Boekarest. Er zullen gemiddeld 200 VS-militairen op de basis worden gelegerd met een maximum van 500. De basis zelf blijft onder Roemeens commando. De installatie in Deveselu is fase twee van het plan voor een VS-raketschild in Europa. Het wapensysteem bestaat uit drie batterijen met 24 SM-3 Block I raketten.
In het kader van de eerste fase werd in maart het oorlogsschip USS Monterey naar de Middellandse Zee verplaatst. Dit schip kan raketten opsporen en neerschieten.
Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat de Roemeense defensieraad een verzoek van de VS heeft ingewilligd om een vliegveld bij de luchtmachtbasis Mihail Kogalniceanu aan de Zwarte Zee te mogen gebruiken voor de transit van troepen en uitrusting naar Irak en Afghanistan en van Irak naar Europa.
Bronnen:
Associated Press (VS), 3 mei 2011
Wikipedia Romanian Air Force
‘MTMC’ weg uit Capelle aan den IJssel
Het Amerikaanse militaire transportcoördinatiecentrum in Capelle aan den IJssel gaat verhuizen naar Duitsland. Het gaat om het Military Surface Deployment and Distribution Command (SDDC). Het is verantwoordelijk voor transport en havenoverslag van Amerikaans militair materieel in Europa, Afrika en Zuidwest-Azië. In antimilitaristische kringen stond het gebouw bekend als ‘MTMC’ en was vanaf de jaren tachtig een geliefd aktieobjekt, onder meer tijdens de Reforgerakties en de diverse Golfoorlogen. MTMC (Military Traffic Management Command) kreeg echter in 2004 de nieuwe nam SDDC in het kader van de wereldwijde oorlog tegen terrorisme. De verhuizing is door de Amerikanen vrij plotseling aangekondigd en heeft te maken met veiligheidseisen en financiële redenen. Het Nederlandse ministerie van defensie heeft nog geprobeerd om het objekt voor Nederland te behouden door een lokatie op een terrein naast de marinierskazerne in Rotterdam (de Van Ghentkazerne) aan te bieden. De Nederlandse defensie zou daarbij de beveiliging op zich nemen en de gemeente Rotterdam (!) de kosten voor accommodatie, exploitatie en verhuizing. Het mocht echter niet baten.
Wel blijft een twintigtal functies in Rotterdam gehandhaafd voor de havenoverslag van materieel en goederen. Volgens de website van SDDC is in Rotterdam nog steeds het 838th Transportation Battalion gevestigd met detachementen op de Azoren, in de Benelux, langs de rivier de Rijn en in het Verenigd Koninkrijk.
Bronnen:
Brief ministerie van defensie aan de Tweede Kamer, 27 april 2011
website US Army Military Surface Deployment and Distribution Command
Speciale eenheid van marechaussee
Ook de marechaussee blijkt over speciale eenheden te beschikken. Ze leveren personeel voor het Special Element Team (SET) dat in opdracht van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag oorlogsmisdadigers uit de Balkan helpt opsporen. Dat gebeurt vanuit kamp Butmir van de vredesmacht EUFOR in Serajevo. De acties van het SET, een onderdeel van EUFOR, zijn geheim. In de Defensiekrant licht de leider van het SET, Hans genaamd, een tipje van de sluier. Het SET mag materiaal als computers, mobieltjes en laptops onderzoeken en in beslag nemen. Bij het ontdekken van een verdachte worden een arrestatieteam van de Bosnische politie of special forces van EUFOR ingeschakeld. Het SET transporteert vervolgens de verdachten naar Serajevo en verder naar Den Haag.
De marechaussee beschikt overigens natuurlijk al sinds jaar en dag over de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB), die als hun special forces kunnen worden beschouwd.
Bron: Defensiekrant, 21 april 2011 (gedrukte uitgave)
Naar bovenVernietigen van Tamil Tijgers door Sri Lanka kan 40.000 burgerdoden hebben gekost
Het beslissende militaire offensief van het leger van Sri Lanka tegen de separatistische Tamil Tijgers heeft mogelijk geresulteerd in de dood van 40.000 burgers. De meeste daarvan werden het slachtoffer van ongerichte bombardementen door de strijdkrachten. Dit wordt gekonkludeerd door een onderzoekscommissie van de VN die is ingesteld door sekretaris-generaal Ban Ki-moon. De resultaten van het onderzoek zijn uitgelekt naar een krant op Sri Lanka, The Island. De authenticiteit ervan is echter bevestigd door VN-woordvoerders. De regeringsstrijdkrachten worden beschuldigd van het bombarderen van ziekenhuizen, veilige zones (no-fire zones) en VN-gebouwen en het blokkeren van de levering van humanitaire hulp aan oorlogsslachtoffers. De onderzoekers stellen overigens ook de VN in gebreke om aktie te ondernemen ter bescherming van de burgers. En de Tamil Tijgers worden ervan beschuldigd meer dan 300.000 burgers als een strategische menselijke buffer tussen zichzelf en het oprukkende Srilankaanse leger te hebben vastgehouden.
Bron: The Washington Post, 21 april 2011
Zie ook:
Delen van het gelekte rapport bij Groundviews - Journalism for Citizens, 19 april 2011
Naar boven
Naar beginpagina