Korte Berichten week 19
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Eurocops leiden Palestijnse politie op
- Onderzoekslab VS-marine onder de microscoop in Indonesië
- De nieuwe doemsdagmonografie van de RAND-corporatie
Eurocops leiden Palestijnse politie op
EUPOL COPS staat voor ‘EU Politiemissie in de Palestijnse gebieden’. In totaal 35 Europese politiebeambten uit 15 landen leiden Palestijnse collega’s op. Officieel is deze activiteit al twee jaar bezig, maar de laatste weken, na de Midden-Oostenconferenties in Annapolis en Parijs, lijkt er pas echt vaart in te komen. Afgelopen december kreeg de Palestijnse autoriteit van 90 landen financiële toezeggingen voor 7,4 miljard dollar, waarvan een deel naar de veiligheidstroepen gaat.
De lessen vinden plaats in een speciaal door de EU ingericht opleidingscentrum in Jericho. De ene keer oefenen de politiemensen in het uiteenjagen van demonstraties, de andere keer het arresteren van dieven en autodieven. Het ontbinden van een demonstratie met de Kalashnikow levert gevaar voor escalatie op. Daarom adviseren de Europese politiemensen manieren om het geweldspotentieel te beperken.
Een belangrijk doel is drugsbestrijding. Op de Westbank zijn vooral cannabis en ecstasy wijdverbreid. Volgens politieman Bader Habaybe is het probleem de nabijheid van Israël, haast alle drugs komen daarvandaan of uit Egypte en Jordanië via Israël. De Israëlische militairen bij de doorlaatposten controleren vrijwel alleen in Israël binnenkomend verkeer. Bovendien zoeken ze eerder naar wapens en springstof dan naar drugs. En samenwerking tussen Palestijnse en Israëlische politie is er vrijwel niet.
Bron: die Tageszeitung (BRD), 6 mei 2008
Naar bovenOnderzoekslab VS-marine onder de microscoop in Indonesië
De toekomst van een belangrijk onderzoekslaboratorium van de VS-marine in Indonesië is onzeker door beschuldigingen van spionage en geheime experimenten. Onderhandelingen tussen Washington en Jakarta over de verlenging van de overeenkomst over US Naval Medical Research Unit-2 oftewel Namru-2 zijn vastgelopen op een aantal punten, waaronder diplomatieke onschendbaarheid voor personeelsleden uit de VS.
Het laboratorium is in 1970 gesticht en houdt zich bezig met onderzoek naar infectieziekten die van militair belang zijn. Er werken 19 Amerikanen en meer dan 100 Indonesiërs. Het lab is gevestigd op terrein van het Indonesische ministerie van volksgezondheid. Het heeft zich onder meer beziggehouden met malariaonderzoek en vroegwaarschuwingssystemen voor vogelgriep.
De activiteiten hebben de argwaan opgewekt van een aantal Indonesische groeperingen, van anti-Amerikaanse religieuze hardliners tot uitgesproken politici als minister van volksgezondheid Siti Fadilah Supari en minister van defensie Juwono Sudarsono. Supari meldt een totaal gebrek aan resultaten van het onderzoek, waaraan het ministerie heeft meegewerkt. Het parlementslid van de commissie van buitenlandse zaken Mutamimul Ula heeft opgeroepen tot onderzoek naar beweringen dat Namru-2 werknemers zich bezig hebben gehouden met inlichtingenactiviteiten. Daarnaast zijn er ook problemen over het gebruik van door het lab genomen vogelgriepmonsters door buitenlandse bedrijven voor het maken van vaccins die te duur zullen zijn voor Indonesiërs.
Bron: AFP (Fr.), 2 mei 2008
Naar bovenDe nieuwe doemsdagmonografie van de RAND-corporatie
De actualiteit heeft kernwapens politiek gesproken terug op het toneel gebracht. Hillary Clinton heeft gedreigd kernwapens in te zetten tegen Iran, als dit land een nucleaire aanval op Israël uit zou voeren.
En de regering Bush heeft aan het Congres verteld dat Noord-Korea bezig was Syrië te helpen met de bouw van een kernreactor voor plutoniumproductie, voordat Israël de installatie afgelopen september bombardeerde. En juist op dat moment komt de denktank RAND met een nieuw rapport dat suggereert dat de VS moeite zullen hebben om te voorkomen dat regionale machten die dat willen kernwapens zullen krijgen.
De monografie, “The Challenge of Nuclear-Armed Regional Adversaries” is geschreven door luchtmachtofficier David Ochmanek, van 1993 tot 1995 onderminister van defensie voor strategie, en Lowell H. Schwartz, voormalig onderzoeker bij Boeing. De auteurs stellen dat de huidige strategie van afschrikking door vergelding “in tal van plausibele conflictsituaties, waarbij nucleair bewapende tegenstanders betrokken zijn, hoogst problematisch is, om de eenvoudige reden dat vijandige leiders vermoedelijk niet zullen geloven dat ze persoonlijk slechter af zullen zijn als ze kernwapens hebben gebruikt dan wanneer ze dit niet doen.”
Zowel de Iraanse als de Noordkoreaanse leiding zou bereid zijn grote risico’s te nemen, als zij denken dat de VS van plan zijn hen omver te werpen. Over een jaar of tien zouden dit soort landen over 10 tot 35 kernwapens kunnen beschikken. Ze zouden bovendien geneigd zijn die in een vroeg stadium in te zetten, een scenario waarmee de VS nog nooit geconfronteerd zijn geweest.
De auteurs denken dat dit zal leiden tot een roep om middelen om preventief vijandelijke kernwapens uit te schakelen en bovenal om actieve defensie in de vorm van raketverdediging, waarvan zij overigens de beperkingen aangeven. De oude taal van ‘beperkte nucleaire oorlog’ en ‘escalatiedominantie’ dreigt weer helemaal terug te komen, een verwerpelijke traditie.
Bron: David Isenberg in Counterpunch, 2 mei 2008
Naar boven
Naar beginpagina