Korte Berichten week 20
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Congo en Angolo in conflict over olie
- Bundewehrsoldaten als wereldpolitie
- Duitse minister heeft kritiek op NAVO-oefening in Georgië
- ‘Verkeerde maat’ Trident kost 100 miljoen pond extra
- Renaissance van Rangoon
- Australië bereidt zich voor op regionale oorlog
Congo en Angolo in conflict over olie
Het Congolese parlement heeft op 4 mei een nieuwe wet aangenomen die de Congolese aanspraken op de territoriale wateren aanzienlijk uitbreidt ten koste van het buurland Angola. Daardoor zouden olievoorraden, die rond de 8 miljard dollar per jaar kunnen opbrengen, in handen van Congo komen. Een bilaterale commissie moet nu een oplossing vinden voor dit conflict. Dat Congo Angola op deze manier uitdaagt is opmerkelijk. Angola heeft na Zuid-Afrika het sterkste leger in zuidelijk Afrika en heeft het Congolese regime in het verleden met militairen verdedigd tegen opstandelingen. De laatste jaren hebben Angolese troepen een aantal malen Congolese grensplaatsen bezet en daar de Angolese vlag gehesen, eerst in 2007 in het diamantgebied Kahemba en in februari van dit jaar in de dorpen Kuzi, Sava en Ina in de kustprovincie Bas-Congo. In beide landen neemt het nationalisme toe.
Bron: Die Tageszeitung (BRD), 12 mei 2009
Naar bovenBundewehrsoldaten als wereldpolitie
De Duitse minister van binnenlandse zaken Schäuble zegt dat hij de grondwet wil veranderen om inzet van de Bundeswehr tegen internationale piraten mogelijk te maken. Maar inzet van de Bundeswehr tegen piraten is al mogelijk, als het maar in het kader van de VN of de EU gebeurt. Schäuble wil de militairen ook onder "eenzijdige nationale verantwoordelijkheid" wereldwijd kunnen inzetten, zonder afspraken met bondgenoten. En dat verbiedt de grondwet momenteel.
Bron: Die Tageszeitung (BRD), 11 mei 2009
Naar bovenDuitse minister heeft kritiek op NAVO-oefening in Georgië
De Duitse minister van buitenlandse zaken Steinmeier heeft kritiek geleverd op een NAVO-oefening die momenteel in Georgië wordt gehouden. "In de huidige fase van binnenlands politieke spanningen in Georgië, zouden we ons echt af moeten vragen of dit het juiste moment is om de oefening daar plaats te laten vinden," aldus Steinmeier in een radio-interview. "Het is zeker geen bijdrage tot een rustiger politiek klimaat." De militaire oefeningen in Georgië zijn op 11 mei begonnen.
Bron: DPA (BRD), 10 mei 2009
Naar boven‘Verkeerde maat’ Trident kost 100 miljoen pond extra
De Britse belastingbetaler moet dit jaar 100 miljoen pond extra ophoesten voor de vervanging van de nucleaire Tridentraket, omdat het in de VS ontworpen wapensysteem de verkeerde maat heeft. Het probleem is ontstaan omdat het vervangen van de Trident afhankelijk is van de VS om de raketten te ontwerpen en te bouwen. Het Britse programma loopt vijf jaar vooruit op dat van de VS. De contracten die de marine van de VS inmiddels heeft afgesloten gaan uit van een raketdiameter van 120 inch. Maar de lanceerbuizen voor Trident van de Britse marine hebben een doorsnee van 87 inch. Om dit probleem te verhelpen zullen in de VS extra kosten worden gemaakt, waardoor de Britse begroting voor de Trident dit jaar stijgt van 300 miljoen naar 400 miljoen pond, zo blijkt uit het antwoord op vragen van het parlement.
Bron: Sunday Herald (GB), 10 mei 2009
Naar bovenRenaissance van Rangoon
Een jaar geleden verwoestte de orkaan Nargis Birma. Men denkt dat er rond de 140.000 mensen zijn omgekomen en daarnaast 2,2 miljoen mensen op de vlucht waren of anderszins getroffen. Tot ontsteltenis van de wereldopinie wees de militaire junta vrijwel alle hulp af. Verwijten en zelfs bedreigingen met militaire interventie vlogen heen en weer. Momenteel is Birma aan het herstellen, al blijven er diepe littekens van de storm over. Er is geen enkele politieke vooruitgang. Niemand verwacht dat de voor volgende jaar beloofde verkiezingen eerlijk zullen verlopen. Maar toch uiten sommige humanitaire organisaties enige lof voor de Birmese regering. Terugkijkend is het duidelijk dat elke poging tot dwang rampzalig zou zijn geweest.
Bron: The National Interest (VS), 7 mei 2009
Naar bovenAustralië bereidt zich voor op regionale oorlog
Met uitgaven van meer dan 70 miljard dollar wil Australië zijn strijdkrachten voorbereiden op een steeds moeilijker strategische situatie in het gebied van de Stille Oceaan en Azië. De komende 20 jaar zullen onder meer 100 nieuwe gevechtsvliegtuigen worden aangeschaft, het aantal onderzeeërs verdubbeld tot twaalf en acht nieuwe fregatten in gebruik worden genomen. Bovendien worden oorlogsschepen uitgerust met raketten voor de middellange afstand. Het bewapeningsprogramma is het omvangrijkste uit de Australische geschiedenis. In de defensienota ziet de regering de toenemende militaire kracht en economische betekenis van China als de centrale uitdaging voor de strategische planning voor de lange termijn. In verbazingwekkend duidelijke taal spreekt de nota van het gevaar van een bewapend conflict dat allereerst ontstaat door de Chinese expansie. Ook andere opkomende mogendheden zoals India en China zouden proberen om kleine, politiek instabiele landen in de Stille Oceaan aan hun kant te krijgen.
Bron: die Tageszeitung (BRD), 4 mei 2009
Naar boven
Naar beginpagina