21 mei 2008

Korte Berichten week 21
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS-onderzoekers arresteren BAE-bazen vanwege Saoedische affaire
Pentagon schroeft Africom ambities terug
Realiteitsbesef
Die Linke: “Er moet militair worden ingegrepen”
Door de VS opgeleide veiligheidsagenten helpen Mexicaanse drugskartels
Commando speciale troepen stopt met plan Rumsfeld

Naar boven

VS-onderzoekers arresteren BAE-bazen vanwege Saoedische affaire

Twee directeuren van het grootste Britse wapenbedrijf zijn gearresteerd door de Amerikaanse autoriteiten in het kader van een corruptie-onderzoek. De directeur van BAE Systems werd samen met een mededirectielid aangehouden toen ze in de VS landden. Persoonlijke elektronica zoals laptops en BlackBerries zijn in beslag genomen en onderzocht alvorens het tweetal op vrije voeten werd gesteld.

De aanhoudingen maken deel uit van een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie naar illegale betalingen aan Saoedische functionarissen in het kader van de al-Yamamah wapendeal ter waarde van 43 miljard pond.

Bron: Daily Telegraph (GB), 18 mei 2008

Naar boven

Pentagon schroeft Africom ambities terug

De laatste maanden heeft het Pentagon het idee opgegeven om het hoofdkwartier van het nieuwe US Africa Command ergens in Afrika te vestigen. Er was teveel weerstand bij de Afrikaanse landen. Het komt nu mogelijk ergens in het oosten van de Verenigde Staten of blijft in Stuttgart, waar het nu zit. Ook het idee van een gemengd commando dat zowel civiele als militaire eenheden onder zich heeft (‘interagency’) is verlaten. In Afrika werd het nieuwe commando allerwegen gezien als een neokoloniale zet om de oliebelangen van de VS veilig te stellen en de invloed van China tegen te gaan.

Bron: Christian Science Monitor (VS), 16 mei 2008

Naar boven

Realiteitsbesef

De situatie in Birma is nog steeds dramatisch en zal de komende dagen mogelijkerwijs nog verergeren. Toch blijft het militair regime in Rangoon de dringend noodzakelijke noodhulp uit het buitenland belemmeren.

Parijs heeft nu het idee geopperd om humanitaire hulp voor de Birmanen onder dwang en zo nodig zelfs met militaire middelen door te zetten. Een resolutie van de Veiligheidsraad zou zich daartoe voor het eerst moeten beroepen op de “verantwoordelijkheid om [bedreigde bevolkingen] te beschermen”. Maar daarvoor is in de Veiligheidsraad geen meerderheid – nog afgezien van het Chinese veto. Sowieso zijn de meeste hulpverleners uit de praktijk het er over eens dat pogingen om humanitaire hulp door te zetten tegen de wil van de plaatselijke regering of mogelijkerwijs zelfs tegen militair verzet alleen maar kunnen mislukken. Pogingen om de buurlanden van Birma en de al ter plekke actieve hulporganisaties nauwer te betrekken bij de humanitaire en diplomatieke inspanningen maken meer kans.

Bron: Andreas Zumach in Die Tageszeitung (BRD), 16 mei 2008

Naar boven

Die Linke: “Er moet militair worden ingegrepen”

De plaatsvervangend fractievoorzitter van de fractie van Die Linke in de Duitse Bondsdag, Wolfgang Neskovic vindt militair ingrijpen in Birma gerechtvaardigd. “We moeten militair ingrijpen. We kunnen de mensen niet in de steek laten,” aldus Neskovic. “Het is zoals Sarkozy zegt: we moeten met de militairen erheen en hulpgoederen uitdelen. En als de plaatselijke militairen zich daar tegen verzetten, dan moeten we zorgen dat de goederen uitgedeeld blijven worden. Ik geef toe dat daarvoor eigenlijk een besluit van de Veiligheidsraad nodig is. [..] Het is een uitzonderlijke situatie. Maar het gaat hier niet om militaire interventie, om een omwenteling of om het regime uit het zadel te lichten. Het gaat gewoon om humanitaire hulpverlening, om de mensen een natuurramp te laten overleven. Ik zou zeggen dat het hier om een noodsituatie gaat die boven de wet uitgaat en die militair ingrijpen rechtvaardigt. Zo nodig ook zonder besluit van de Veiligheidsraad,” aldus Neskovic.

Bron: Tagesspiegel (BRD), 13 mei 2008

Naar boven

Door de VS opgeleide veiligheidsagenten helpen Mexicaanse drugskartels

Rond de 200 door de VS opgeleide Mexicaanse veiligheidsagenten zijn overgelopen naar de drugskartels en plegen moorden aan beide kanten van de grens tot in Dallas, Texas toe. De overlopers van de elite van de Mexicaanse antinarcotica-teams, die opgeleid zijn in Fort Benning in de VS, dragen bij aan een golf van geweld die de laatste 2˝ jaar zo’n 6000 slachtoffers heeft geëist, waaronder belangrijke drugsbestrijders. Het zijn moordenaars en ronselaars voor de drugskartels geworden, zo verklaarde congresman Ted Poe in het Amerikaanse Congres.

Bron: Houston Chronicle (VS), 14 mei 2008

Naar boven

Commando speciale troepen stopt met plan Rumsfeld

US Special Operations Command in Tampa, Florida gaat stoppen met een omstreden plan waarbij het hoofdkwartier de controle kreeg over terreurbestrijdingsoperaties in Irak, Afghanistan en andere hot spots. Het plan was doorgedrukt door voormalig minister van defensie Rumsfeld, voor hij in november 2006 aftrad. Andere gevechtscommando’s zagen het als inbreuk op hun terrein.

Sinds juli 2007 staan de speciale troepen onder commando van admiraal, Eric Olson. Hij vindt dat de troepen ter plekke het beste kunnen uitmaken hoe ze de special forces inzetten.

Bron: Associated Press (VS), 10 mei 2008


Naar boven
Naar beginpagina