2 juni 2010

Artikelen Korea-crisis

Samenstelling: Kees Kalkman

Op 26 maart 2010 zonk het Zuid-Koreaanse marineschip Cheonan met 104 marinemensen aan boord vermoedelijk als gevolg van een explosie. Het schip bevond zich op dat moment in ondiepe wateren bij een Zuid-Koreaans eiland op ongeveer 15 km van de Noord-Koreaanse kust. Tot nu toe zijn 40 lichamen van zeelieden geborgen van de 46 die met hun schip ten onder gingen. Een groot aantal anderen kon worden gered.

Het schip nam deel aan een gezamenlijke oefening van de Zuid-Koreaanse en de VS-marine, genaamd Key Resolve/Foal Eagle. De oefening had als doel om Noord-Korea te observeren en de vernietiging van de Noord-Koreaanse massavernietigingswapens te trainen. Er waren schepen met geavanceerde technologie bij betrokken.

Een Zuid-Koreaanse onderzoekscommissie die werd bijgestaan door Amerikaanse, Australische, Britse en Zweedse experts kwam op 20 mei in een rapport tot de conclusie dat een Noord-Koreaanse torpedo de Cheonan had getroffen:
The Joint Civilian-Military Investigation Group - Investigation Result on the Sinking of ROKS "Cheonan" (pdf).

De volgende omstandigheden zijn daarnaast nog van belang:

Hieronder volgen een aantal artikelen, die nuttig zijn om in te lezen. Sommige daarvan geloven niet in de Noord-Koreaanse verantwoordelijkheid en proberen alternatieve hypotheses op te stellen. Andere zoeken naar mogelijke motieven voor het veronderstelde Noord-Koreaanse optreden. Aan het eind nog twee meer algemene bronnen.


Onderzoekers stellen vragen bij Koreaans torpedo-incident

Hoe is het mogelijk dat een onderzeeër van een vijfderangs mogendheid in staat was te infiltreren in een marineoefening van Zuid-Korea en de VS en een schip tot zinken te brengen dat ontworpen is voor anti-onderzeebootoorlog?

Washington Post, blog Spytalk (VS), 27 mei 2010


Heeft een Amerikaanse mijn het Zuid-Koreaanse schip tot zinken gebracht?

Slechts één enkele verslaggever heeft het cruciale feit opgepikt dat tot de flottielje van de Foal Eagle oefening de USNS Salvo behoorde, een ondersteuningschip voor duikers met een ploeg van twaalf marineduikers aan boord. Aangezien er geen mijnenvegers bij de oefening betrokken waren blijft er maar één mogelijkheid over: de Salvor was bezig met het leggen van bodemmijnen.

New America Media (VS), 27 mei 2010


Theorieën over met motief van Pjongjang om het oorlogsschip tot zinken te brengen

Zeven mogelijke redenen:

Financial Times (GB), 24 mei 2010


Het tot zinken brengen van de Cheonan: een nieuw Tonkinincident

Gedetailleerde poging om de torpedohypothese te weerleggen en vergelijking met het Tonkinincident in de Vietnamoorlog, een door de VS zelf in scene gezette ‘aanval’ door Noord-Vietnamese torpedoboten, die aanleiding was tot een belangrijke escalatie in de oorlog.

What’s Left, (blog van Stephen Gowans), 20 mei 2010


Wat Seoel zou moeten doen, ondanks de Cheonan

De harde lijn van de huidige regering in Zuid-Korea heeft Noord-Korea mogelijk uitgedaagd. In plaats daarvan zou tegelijkertijd gestreefd moeten worden naar kernontwapening en een dialoog tussen het noorden en het zuiden, niet naar ontwapening als voorwaarde voor betere betrekkingen.

The Hankyoreh (Zuid-Koreaanse krant van dissidente journalisten), 14 mei 2010


De eindeloze oorlog

Korte Geschiedenis van de Korea-oorlog vanaf 1950.

Asia Times, 25 mei 2010


Het zinken van de ROKS Cheonan

Regelmatig geupdated Wikipedia-artikel over de affaire.


Naar boven
Naar beginpagina