Korte Berichten week 22
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Soedan dreigt om nog twee omstreden gebieden te bezetten
- VS sturen F-16s naar Polen om te oefenen
- Wat gebeurt er als de VS de JSF schrapt?
- VS-leger gaat verder met troepen weg te halen uit Europa
- India bevestigt Chinese militaire aanwezigheid in Kashmir
- VS halen stilletjes de militaire banden met Saoedi-Arabië aan
Soedan dreigt om nog twee omstreden gebieden te bezetten
Het Noord-Soedanese leger dreigt nog twee regio’s langs de ontvlambare noodzuidgrens met Zuid-Soedan te bezetten, waarmee het oorlogsrisico toeneemt. Over een paar weken moeten Noord- en Zuid-Soedan verdergaan als onafhankelijke staten.
Een week geleden was Noord-Soedan al het omstreden oliegebied Abyei binnengetrokken. Maar nu heeft het Soedanese Militaire Opperbevel, de legerleiding van Noord-Soedan, in een brief aangekondigd dat ze ook de deelstaten Blauwe Nijl en Zuid-Kordofan zal overnemen.
Het grensgebied tussen Noord- en Zuid-Soedan is een ingewikkeld mozaïek van etnische en politieke groeperingen en ook is daar het grootste deel van de olie en de heel vruchtbare landbouwgrond te vinden. Bij de vredesovereenkomst tussen noord en zuid is het beheer van deze streken slecht geregeld.
Bron: New York Times (VS), 29 mei 2011
Naar bovenVS sturen F-16s naar Polen om te oefenen
Amerikaanse F-16s en C-130 transportvliegtuigen gaan oefenen in Polen. In juli zal de eerste oefening van F-16s van de Californische nationale garde met Poolse F-16s plaatsvinden. Vanaf 2013 zullen vier keer per jaar Amerikaanse F-16s worden geroteerd naar Polen, maar steeds voor een paar weken. Er is ook sprake van dat daarvoor een onderhoudsploeg van de US Air Force wordt gestationeerd op een Poolse F-16 basis bij Lask, in het midden van het land.
Bronnen:
McClatchy Washington Bureau (VS), 28 mei 2011
DefenseNews (VS), 24 mei 2011
Wat gebeurt er als de VS de JSF schrapt?
Belangrijke Republikeinse en Democratische senatoren van de commissie voor de strijdkrachten denken hardop na over het schrappen van het duurste militaire programma uit de geschiedenis, de F-35 (ook wel bekend als Joint Strike Fighter – JSF). Het projekt loopt nu tussen de 13 en 30 maanden achter op de al bijgestelde deadlines. De prijs per vliegtuig is verdubbeld. Het Pentagon heeft nu bekend gemaakt dat het 1 biljoen dollar gaat kosten om een vloot van 2400 JSF’s gedurende 50 jaar in de lucht te houden. Dit heeft in Washington veel tumult veroorzaakt. De bekende rechtse senator McCain herinnerde eraan dat het oorspronkelijk de bedoeling was dat de JSF in 2008 beschikbaar zou komen en dreigde alternatieven te gaan overwegen.
Bron: National Post (Can.), 26 mei 2011
Naar bovenVS-leger gaat verder met troepen weg te halen uit Europa
De omvang van het Amerikaanse leger in Europa piekte in 1962 bij 277.000 soldaten. De huidige plannen voorzien een troepenreductie van 42.000 nu tot 37.000 in 2015. De organisatie zal gebaseerd zijn op drie brigadegevechtsteams (een combinatie van infanterie, tanks, artillerie en genie). Momenteel zijn er nog vier van deze eenheden, drie in Duitsland en één in Italië. Elke brigade telt tussen de 3000 en 5000 militairen. Samen levert het ongeveer de sterkte van een divisie op. Daarnaast zullen volgens de huidige plannen ook de helikopters van de 12e luchtmachtgevechtsbrigade in Duitsland blijven.
Het voordeel voor de VS is dat deze troepen dan nog steeds in de buurt van de oorlogsgebieden in het Midden-Oosten en Afrika blijven gestationeerd. Bovendien kunnen ze zo gemakkelijk samen met de NAVO-partners oefenen.
Het is echter de vraag of een hoogst noodzakelijke bezuinigingsronde de VS-troepen in Europa buiten schot zal laten. Dat geldt ook voor het grote aantal ondersteunende troepen.
Bron: Stars and Stripes, 21 mei 2011
Naar bovenIndia bevestigt Chinese militaire aanwezigheid in Kashmir
De Indiase inlichtingendiensten zeggen nu een bevestiging te hebben dat enkele honderden Chinese arbeiders in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir in feite militairen van de genie van het Chinese Volksbevrijdingsleger zijn. Ze zijn bezig met hydro-elektrische projekten en reconstructie van de verkeersweg over het Karakoramgebergte in het grensgebied tussen Pakistan, China, India en Afghanistan.
Bron: Times of India, 12 mei 2011
Naar bovenVS halen stilletjes de militaire banden met Saoedi-Arabië aan
De VS zijn bezig samen met Saoedi-Arabië een militaire elite-eenheid op te zetten om de olierijkdommen, ontziltingsinstallaties en de toekomstige nucleaire installaties van het Arabische koninkrijk te beschermen. Het onderdeel zal bestaan uit minstens 35.000 militairen die getraind en uitgerust worden door de VS. Het bestaan van de eenheid is aan het licht gekomen door een door Wikileaks onthuld telegram uit 2008. Het is een nieuwe organisatie naast het Saoedische leger en de nationale garde.
Intussen is de oprichter van het huurlingenbedrijf Blackwater (nu Xe Services), Eric Prince, voor 529 miljoen dollar bezig met de organisatie van een vreemdelingenbataljon van 800 militairen (onder meer Colombianen en Zuid-Afrikanen) voor de Verenigde Arabische Emiraten. Deze speciale troepen zijn ook bestemd om binnenlandse opstanden de kop in te drukken. Hun trainingskamp is gevestigd in Zayed Military City. De belangrijkste regel voor de personeelsafdeling bij deze club: neem geen moslims in dienst.
Bronnen:
Associated Press, 19 mei 2011
New York Times, 14 mei 2011
Naar boven
Naar beginpagina