10 juni 2009

Korte Berichten week 24
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Hanoi protesteert tegen Chinees visverbod
Gas uit het hoge noorden
Engeland verkocht wapens aan Sri Lanka als hulp om Tamil Tijgers te verslaan
De NAVO van het zuiden: Chili, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland


Hanoi protesteert tegen Chinees visverbod

Vietnam heeft China aangespoord om op te houden met het 'hinderen' van Vietnamese vissers in wat Hanoi beschouwt als zijn territoriale wateren. China heeft in de Zuid-Chinese Zee een visverbod afgekondigd en zet dat kracht bij met marinepatrouilles die vissers opbrengen en beboeten. De spanning loopt op door concurrerende aanspraken op delen van de Zuid-Chinese Zee. China claimt bovendien soevereiniteit over een aantal eilandenarchipels in dit gebied. Volgens het VN-zeeverdrag moesten landen hun claims uiterlijk indienen op 13 mei. China, de Filippijnen, Vietnam, Taiwan, Indonesië en Maleisië hebben allemaal concurrerende aanspraken op eigendomsrechten in deze zee.

Bron: BBC News (GB), 8 juni 2009

Naar boven

Gas uit het hoge noorden

Bijna een derde van ‘s werelds onontdekte aardgas en 13 procent van de onontgonnen olievoorraden ligt in het Noordpoolgebied, schat de Amerikaanse geologische dienst. Bijna al het gas is voor Rusland, ook nu al de grootste producent. Bepaalt dat het politieke klimaat?

De Russische regering heeft vorige maand stilletjes zijn standpunt over klimaatverandering gewijzigd, en niet zo’n beetje ook. Ineens erkennen de machthebbers volmondig dat het wereldwijd warmer wordt door menselijk handelen en dat dit een ernstige bedreiging vormt voor de hele wereld - inclusief Rusland.

De achtergrond is dat uit recent onderzoek blijkt dat in de ondiepe delen van de Poolzee flink wat olie en vooral aardgas in de bodem zitten. De olie ligt vooral bij Alaska en zou goed zijn voor ongeveer drie jaar wereldconsumptie. Het aardgas zit bijna uitsluitend in Russisch gebied en kan drie keer zoveel energie opleveren. Door het smelten van het ijs wordt winning mogelijk. De Russische controle over de gasvoorraden zal in de toekomst nog toenemen. Strenge klimaatmaatregelen zullen een stimulans zijn voor de export, omdat wordt verwacht dat aardgas als laatste van de fossiele brandstoffen zal worden afgedankt.

Bron: Robert Lagendijk pooljaar.nl, 5 juni 2009

Naar boven

Engeland verkocht wapens aan Sri Lanka als hulp om de Tamil Tijgers te verslaan

Engeland en andere landen van de EU hebben de laatste drie jaren van de bloedige burgeroorlog met de Tamil Tijgers militair materieel ter waarde van miljoenen ponden verkocht aan de regering van Sri Lanka. Zo keurde Engeland contracten goed voor 13,6 miljoen pond waaronder pantserwagens, onderdelen voor machinegeweren en semiautomatische pistolen. Slowakije leverde 10.000 raketten en Bulgarije geweren en munitie. Het roept de vraag of welke van deze wapens zijn gebruikt in de laatste maanden van de burgeroorlog. De gedragscode voor wapenexporten van de EU van 1998 bleek geen enkele belemmering te zijn, terwijl de EU publiekelijk opriep tot een wapenstilstand en tegen een militaire oplossing was. De VS leverden in 2006 en 2007 ook voor miljoenen wapens aan Sri Lanka, maar schortten de exporten vorig jaar op vanwege zorgen over schending van mensenrechten.

Bron: The Times (GB), 2 juni 2009

Naar boven

De NAVO van het zuiden: Chili, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland

Vier landen die direct ten noorden van de Antarctische Oceaan liggen zijn Chili, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Alle vier worden tot op zekere hoogte geïntegreerd in Westerse militaire bondgenootschappen. Alle vier hebben ze bilaterale militaire banden met de Verenigde Staten en met andere NAVO-landen, drie ervan hebben rechtstreekse betrekkingen met de NAVO zelf. De Zuid-Atlantische en Antarctische regio is nu een van de meest omstreden gebieden ter wereld wat betreft grondstoffen en strategisch belang.

De belangrijkste Latijns-Amerikaanse landen hebben militaire contacten met Rusland en nemen Russische wapens af, wat gezien kan worden als het einde van de Monroe-doctrine. Een uitzondering daarop is Chili, dat zich tot op de tanden bewapent met wapens uit de VS en andere NAVO-landen, waaronder F16's en Destroyers uit Nederland. Dit tot schrik van buurlanden Argentinië, Bolivia en Peru. Chili bewapent zich ondanks het ontbreken van een externe militaire dreiging, het wil blijkbaar de grootste militaire macht in de regio worden om zijn economische belangen te kunnen verdedigen.

Chili heeft een strategisch belang voor de VS vanwege de ligging dicht bij Antarctica, maar ook omdat het een trouwe bondgenoot is in een regio waar andere landen zich qua militaire samenwerking minder exclusief zijn gaan richten op de VS

Bron: Stop NATO, 30 mei 2009


Naar boven
Naar beginpagina