Korte Berichten Syrië
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- De regerende alawitische sekte van Syrië
- Syrische machtsstrijd laat vermoeden dat de greep van Assad verslapt
- De val van het huis Assad
- Storm boven Syrië
- Interview met Patrick Seale
De regerende alawitische sekte van Syrië
Syrië grenst aan twee landen die recentelijk zijn verscheurd door burgeroorlog, namelijk Libanon en Irak. Het is dus niet zo vreemd dat de Syrische leiders herhaaldelijk de geest van een onbeperkt sektarisch konflikt hebben opgeroepen voor het geval zij de macht zouden verliezen. Dit artikel herinnert aan een aantal weinig bekende episodes uit de Syrische geschiedenis zoals dat er rond 1922 korte tijd een alawitisch staatje heeft bestaan in en rond Latakia en dat in 1936 alawitische leiders, waaronder de grootvader van de huidige president een brief hebben geschreven aan de Franse premier Leon Blum, waarin zij hem verzochten niet bij Syrië te worden gevoegd, omdat zij bang waren voor diskriminatie. De alawieten zijn een minderheidstroming onder de moslims die door sommige andere stromingen als ongelovigen worden beschouwd. Ze zijn in de huidige regering oververtegenwoordigd.
Bron: New York Times, blog The Lede, 14 juni 2011
Naar bovenSyrische machtsstrijd laat vermoeden dat de greep van Assad verslapt
Er zijn aanhoudende berichten over deserties en muiterij in delen van het leger. Twee verontrustende scenario’s beginnen de aandacht te trekken. Het ene is het vooruitzicht van een burgeroorlog, mogelijk langs religieus-sektarische lijnen (soennieten, alawieten en andere minderheden). Het andere is de mogelijkheid van een rechtstreekse Turkse interventie in een land waarmee Ankara een lange geschiedenis van disputen over grondgebied, water en andere kwesties heeft.
Bron: Simon Tisdall in The Guardian (GB), 12 juni 2011
Naar bovenDe val van het huis Assad
Het naar de wapens grijpen tegen het regime is niet aan te raden, maar misschien onvermijdelijk. Toch is een sektarisch konflikt nog te vermijden. Verschillen in klasse en regio zijn wellicht markanter dan sektarische breuklijnen in het Syrië van vandaag. Families van soennitische zakenlieden zijn gekoöpteerd in de machtsstruktuur en arme alawieten hebben net zo veel geleden als alle anderen. De demonstranten, die de risiko’s kennen, hebben consequent leuzen geroepen die de nationale eenheid benadrukten.
Bron: Foreign Policy (VS), 10 juni 2011
Naar bovenStorm boven Syrië
Een beschouwing over de Syrische geschiedenis naar aanleiding van de recente ontwikkelingen en aan de hand van het boek The Other Side of the Mirror: An American Travels Through Syria van Brooke Allen. De konklusie is dat het een tragedie zou zijn als het nastreven van demokratie zou leiden tot de teloorgang van de religieuze diversiteit van een land, waar godsdienstige en kulturele verschillen lijken te hebben gebloeid onder de ijzeren greep van een regime uit een minderheidsekte.
Mooie uitspraak van Mark Twain na een bezoek aan de Syrische hoofdstad rond 1860: "Damascus heeft alles gezien wat er ooit op aarde is gebeurd en heeft het toch overleeft. Ze heeft uitgezien op de verdroogde beenderen van duizend rijken en zal de graftombes van duizend andere zien, voordat de stad sterft."
Bron: The New York review of Books, 9 juni 2011
Naar bovenInterview met Patrick Seale
Seale is de schrijver van het boek Asad of Syria: The Struggle for the Middle East. Hij benadrukt het gebrek aan betrouwbare informatie over het konflikt. Buitenlandse verslaggevers mogen er niet rondreizen. Volgens Seale zou een politieke oplossing goed mogelijk zijn, als het regime zijn eigen wens voor een nationale dialoog serieus zou nemen en een aantal maatregelen zou nemen om het terrein daarvoor te effenen en de juiste atmosfeer te creëren. Het straatgeweld moet ophouden, politieke gevangenen moeten vrijgelaten worden, de demonstranten moeten woordvoerders kunnen aanwijzen en hun veiligheid moet worden gegarandeerd. Bovenal moet het regime zijn eigen veiligheidstroepen, die orders negeren, intomen en de omstandigheden in de gevangenissen verbeteren. Een machtsovername door radikale moslimgroeperingen acht hij onwaarschijnlijk gezien de sekuliere traditie van het land.
Bron: Syria Today, juni 2011
Een goede blog met dagelijks nieuws over Syrië is Syria Comment van Joshua Landis
Naar boven
Naar beginpagina