19 juli 2006

Korte Berichten week 29
Kees Kalkman


Inhoud:
De actie van Israël dreigt het morele vacuüm van de oorlogsjaren terug te brengen
De raket van Noord-Korea: Afgevuurd door Kim Jong Il, gebouwd door het team van Bush

Naar boven


De actie van Israël dreigt het morele vacuüm van de oorlogsjaren terug te brengen

Als reactie op de onophoudelijke aanvallen van Israël in Libanon toonde de leider van Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, afgelopen zondag slechts stalen zenuwen, vastbesloten toewijding en onwankelbare vastbeslotenheid. Dat laat maar eens zien dat manier waarop de Israëlische premier Ehud Olmert omgaat met een crisis, die in principe beperkt had kunnen blijven, Hezbollah in het geheel niet afschrikt, en de hele regio alleen maar dichter bij een complete oorlog brengt. In plaats van de fundamentele oorzaken van het regionale konflikt aan te pakken, beantwoordt de Israëlische premier de crisis met een eskalatie zonder weerga. Olmerts – en Washingtons – lijn is dat Israël zich in Gaza en Libanon verdedigt, maar we zien dat elke disproportionele daad van 'zelfverdediging' neerkomt op een provokatie die alleen maar grotere aantallen Arabische – en Israëlische – levens op het spel zet.

De mensen in onze regio zitten gekluisterd aan hun TV-schermen te kijken naar de verschrikkingen van de Israëlische bommen en raketten die neerhagelen op Gaza en Libanon, om onze infrastruktuur, onze huizen en het leven en het bestaan van onze burgers te verwoesten. Hoewel deze door de Amerikanen geproduceerde wapens de vastbeslotenheid van de strijders op geen enkele manier aantasten, bikken ze voortdurend stukken weg uit het gevoel voor mededogen en moreel besef van onze regio. Het morele vacuüm dat achterblijft wordt gevuld met tastbare haat, woede en verlangen naar eindeloze wraak. Laten we niet vergeten dat tijdens Israëls bloedige invasie van Libanon in 1982 een jonge Bin Laden toekeek bij de verwoesting van de hoogbouw in Beiroet en toen besloot om de torens van het World Trade Centre te laten vallen.

De Israëlische acties in Gaza en Libanon creëren nu een nieuwe generatie strijders die geen zee te hoog zal zijn om wraak te nemen op Amerika en Israël. Als het tot nu toe geldende patroon zich voortzet, zal de volgende generatie strijders hun voorgangers overtreffen, zoals Hezbollah, Hamas en Al-Qaida het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina en de PLO de loef af hebben gestoken. Ze zullen het huidige wereldwijde konflikt ontwikkelen tot een nog kompromislozer en verschrikkelijker niveau.

De Israëli hebben het recht om 'zich te verdedigen', maar verdediging kan niet tot stand komen door in het wilde weg oorlog te voeren. Er moet toch een effektievere manier bestaan om de levens van de Israëlische burgers te beschermen, een manier die een langdurige vrede kan garanderen in plaats van een overwinning op korte termijn. De beste manier zou zijn om de Gordiaanse knoop van onze regio door te hakken en de Arabisch-Israëlische konflikten te beëindigen door een alomvattend vredesakkoord. Maar in plaats daarvan trekken de Israëli de knoop nog strakker aan door eskalatie. Door dat te doen slepen ze de hele wereld mee in een cyclisch patroon van geweld waardoor geen stad – van Gaza en Beiroet tot Haifa, Washington, New York en verder – veilig zal zijn voor vergelding.

Bron: Redactioneel Daily Star (Libanon), 17 juli 2006


Naar boven

De raket van Noord-Korea: Afgevuurd door Kim Jong Il, gebouwd door het team van Bush

George Bush is geschokt en radeloos nu Noord-Korea een raket heeft afgevuurd die met een kernkop wellicht Alaska zou kunnen bereiken. Welnu Mr. President, het is helemaal uw eigen schuld.
Voor het geval u het zich niet herinnert, uw spionagechefs gaven aan Amerikaanse agenten de opdracht om het onderzoek naar A. Q. Khan, het hoofd van het Pakistaanse bommenproject te muilkorven. Er was steeds sterker bewijs dat Khan zijn nucleaire en rakettechnologie aan het verkopen was aan Libië en Noord-Korea.
De reden voor die scherpe order, de opdracht om eraf te blijven, was dat de onderzoekers de bron van de fondsen voor Khans vlooienmarkt voor splijtbaar materiaal hadden weten terug te traceren tot Saoedi-Arabië. Blijkbaar wilde het team van Bush de Saoedi's niet in verlegenheid brengen door hun betalingen aan Khan aan het licht te brengen.
We hebben hiervan bij de BBC verslag gedaan in november 2001, ons baserend op bronnen uit de hoogste echelons van onze inlichtingendiensten, mannen die niet zo blij waren met politici van wie ze weg moesten kijken.

Meer over de verkoop door de laboratoria van Khan van nucleaire plannen en materiaal aan Noord-Korea in: “The Khan Job and the 'Back-Off' Directive” uit “Armed Madhouse: Who's Afraid of Osama Wolf?, China Floats Bush Sinks, the Scheme to Steal '08, No Child's Behind Left and other Dispatches from the Front Lines of the Class War.” Dit is de update van de aanvankelijke reportage van Greg Palast voor BBC Newsnight en de Guardian.

Bron: Greg Palast, Information Clearing House, 5 juli 2006



Naar boven
Naar beginpagina