4 augustus 2011

Korte Berichten week 31
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Het Pentagon profiteert van het compromis over de staatsschuld
Een zwakke economie is goed voor het werven van militairen
De NAVO kondigt een militaire zone tussen Servië en Kosovo af
Italiaanse regering blokkeert onderzoek naar vermiste wapenvoorraad


Het Pentagon profiteert van het compromis over de staatsschuld

Er is één ministerie dat winst boekt bij het compromis over de staatsschuld dat in het Congres is bereikt: het Pentagon. Volgens de oorspronkelijke plannen van president Obama zou tot en met 2024 400 miljard dollar op de defensiebegroting worden ‘bezuinigd’. In de definitieve versie wordt dit bedrag teruggebracht tot 350 miljard dollar waardoor het Pentagon de komende tien jaar 50 miljard meer kan besteden dan waarop het had gerekend. Bovendien zou de besparing in het plan van Obama in het fiscale jaar 2013 beginnen terwijl het nieuwe plan begint met de begroting van 2014, waardoor het Pentagon een jaar langer respijt krijgt.

Bovendien zijn de oorlogen in Irak en Afghanistan aan het aflopen, waardoor defensie sowieso minder zou gaan uitgeven. Volgens experts zou de resterende wijziging in het uitgavenpatroon van defensie wel eens minimaal kunnen zijn, waardoor het Pentagon in plaats van met bezuinigingen in feite alleen te maken krijgt met tragere groei.

Bovendien blijft het uitgavenpeil op een historisch hoog niveau. Volgens Lawrence Korb van de linksige denktank Center for American Progress kan het Congres de basisbegroting van Defensie jaarlijks korten met 100 miljard dollar en dan toch nog meer uitgeven dan op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Gekorrigeerd voor inflatie gaven de VS toen hoogstens 580 miljard dollar per jaar aan defensie uit. Hetzelfde cijfer in de begroting van 2011 bedraagt 549 miljard dollar waar dan nog eens 159 miljard bijkomt voor de oorlogen in Irak en Afghanistan. Dit totaal van 708 miljard dollar daalt in het begrotingsvoorstel voor 2012 licht tot 670 miljard dollar.

Bron: McClatchy Washington Bureau (VS), 2 augustus 2011

Naar boven

Een zwakke economie is goed voor het werven van militairen

Een slechte arbeidsmarkt is goed nieuws voor de wervingsofficier. Volgens Curtis Gilroy, die het wervingsbeleid van het VS-leger kontroleert, is 2011 het derde jaar na de krisis van 2008 dat alle onderdelen van de actieve dienst hun streefcijfers voor de rekrutering halen en bovendien ook voldoen aan de kwaliteitskriteria of zelfs meer dan dat. De kwaliteit van de rekruten is de beste sinds bijna twintig jaar. En dat terwijl het land in oorlog is met alle risico’s van dien.

Bron: NPR (VS, vroeger National Public Radio), 29 juli 2011

Naar boven

De NAVO kondigt een militaire zone tussen Servië en Kosovo af

Op 28 juli heeft de NAVO een verboden militaire zone verordonneerd rond twee grensposten tussen Kosovo en Servië. Behalve degenen die daar moet werken of anderszins toestemming hebben om het gebied binnen te gaan, mag niemand zich daar ophouden. De maatregel is genomen nadat rellen waren uitgebroken toen de regering in Pristina, de hoofdstad van Kosovo, een importverbod had ingesteld op Servische produkten. Servische jongeren staken een grenspost in brand en wisselden schoten met KFOR, de NAVO-troepen in Kosovo.
De NAVO heeft ook reservetroepen gemobiliseerd.

Bron: Le Monde (Fr.), 28 juli 2011

Naar boven

Italiaanse regering blokkeert onderzoek naar vermiste wapenvoorraad

De Italiaanse regering heeft een onderzoek stopgezet naar een grote hoeveelheid wapens die verdwenen zijn uit een militair depot, terwijl het gerucht gaat dat deze wapens in het geheim zijn geleverd aan Libië. De wapens hoorden bij een partij van 30.000 AK-47 geweren Kalashnikov, 32 miljoen stuks munitie, 5000 Katoesja raketten, 400 stuks Fagot anti-tankraketten en 11.000 andere anti-tankwapens.

Ze zijn tussen 18 en 20 mei weggehaald uit een depot op het eiland Santo Stefano aan de noordkust van Sardinië en met commerciële veerboten overgebracht naar het vasteland, waar ze op militaire vrachtwagens zijn geladen. Wat er daarna mee is gebeurd is een mysterie. Dit gebeurde ongeveer een maand nadat premier Berlusconi zijn standpunt over Libië radikaal had gewijzigd. Aanvankelijk was Berlusconi een bondgenoot van Gaddafi en had weinig zin om meer te doen dan faciliteiten van Italiaanse militaire bases ter beschikking te stellen van Engeland en Frankrijk voor hun oorlog tegen Libië. Maar op 26 april zwaaide hij na een telefoongesprek met president Obama om en verklaarde dat Italiaanse vliegtuigen de luchtaanvallen op Libië zouden gaan versterken.

Een plaatselijke officier van justitie in de stad Tempo Pausania heeft een onderzoek geopend naar de verdwenen wapens maar is geblokkeerd door een bevel van het bureau van de premier met de waarschuwing dat de kwestie onder het staatsgeheim valt.

De wapens waren oorspronkelijk in beslag genomen aan boord van een schip dat in de jaren negentig tijdens de oorlog in Joegoslavië in de Adriatische Zee onderschept was door de Britse en Italiaanse marine. Het schip, de Jadran Express, had genoeg wapens aan boord om een heel leger uit te rusten. De bestemming was de Kroatische havenstad Rijeka. Italiaanse rechters hadden bevolen dat de wapens vernietigd moesten worden, maar in plaats daarvan zijn ze naar het munitiedepot gebracht.

Bron: The Guardian (GB), 19 juli 2011


Naar boven
Naar beginpagina