Korte Berichten week 33
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Australië beslist in 2012 over aanschaf JSF
- VS-senator probeert hulp Israëlische elitetroepen bezette gebieden te schrappen
- VS raken hun basis in Kirgizië kwijt
- Duitsland voert wapenexport naar Midden-Oosten op
- Chinook met SEAL-commando’s neergeschoten met Chinese raket?
- Terreur-tsaar Clarke argwanend over inlichtingendebacle 11 september
- Israël vliegt met robotvliegtuigen boven nieuwe gasvelden
Australië beslist in 2012 over aanschaf JSF
Volgens minister van defensie Stephen Smith gaat Australië volgend jaar beslissen of ze door willen gaan met de aankoop van 100 F-35 Joint Strike Fighters (JSF) voor 16,8 miljard dollar. De herhaalde vertragingen bij de levering en het oplopen van de kosten hebben de oorspronkelijke grenzen van de militaire planners inmiddels ver overschreden. Een goed alternatief zou zijn om meer F/A-18 F Super Hornets te kopen waarvan Australië er al een aantal heeft aangeschaft.
Bron: Reuters (GB), 17 augustus 2011
Naar bovenVS-senator probeert hulp voor Israëlische elitetroepen in de bezette gebieden te schrappen
Senator Patrick Leahy van de staat Vermont in de VS is bezig met een wetsontwerp om de Amerikaanse financiële steun in te trekken voor drie elite-eenheden van het Israëlische leger die betrokken zijn bij schending van mensenrechten in de Westelijke Jordaanoever en Gaza. Het gaat om het marineonderdeel Shayetet 13 (nam deel aan de operatie tegen de Gazavloot), de undercovereenheid van het leger Duvdevan en het commando-onderdeel Shaldag van de luchtmacht.
Bron: Haaretz (Isr.), 16 augustus 2011
Naar bovenVS raken hun basis in Kirgizië kwijt
Kirgizië gaat de overeenkomst met Washington die de VS toestemming geeft om de vliegbasis Manas Transit Center te gebruiken voor de bevoorrading van hun troepen in Afghanistan, niet verlengen als deze in 2014 afloopt, aldus de Kirgizische premier Atambayev. Kirgizië wil de basis ombouwen voor puur civiel gebruik.
Bron: RT-Novosti (Rusl.), 12 augustus 2011
Naar bovenDuitsland voert wapenexport naar Midden-Oosten op
Plotsklaps lijkt het of Duitsland een cruciale wapenexporteur naar het Midden-Oosten is geworden ondanks het feit dat stringente exportbeperkingen wapenhandel met die regio in het verleden hebben afgeremd. Duitsland gaat voor 2,85 miljard dollar 200 Leopard 2A7+ zware gevechtstanks van Kraus Maffei Wegmann (München) en Rheinmetall leveren aan Saoedi-Arabië en nog drie onderzeeërs van de Dolphinklasse van Howaldtswerke Deutsche Werft (Kiel) met korting aan Israël. Deze laatste zijn geschikt voor nucleaire bewapening.
En in een bizarre wending gaan Israël en Duitsland nu gezamenlijk de Pilum slimme lucht-grondraket ontwikkelen die samen met de Eurofighter, in gebruik bij Saoedi-Arabië en andere landen, moet worden geleverd.
In de oorlog in Libië worden Duitse wapens aan beide kanten gebruikt. De strijdkrachten van Gaddafi gebruiken diepladers van Mercedes Benz voor het transport van tanks, systemen voor elektronische oorlogsvoering (jammers) van Duitse makelij en Milan-3 luchtdoelraketten van het Frans-Duitse bedrijf MBDA. De NAVO gebruikt dan weer tweemotorige Eurofighters voor de bombardementen.
Bron: United Press International (VS), 15 augustus 2011
Naar bovenChinook met SEAL-commando’s neergeschoten met Chinese raket?
Mogelijk is op 5 augustus de Chinookhelikopter met Amerikaanse speciale marinetroepen (SEALs) in Afghanistan niet neergehaald met een granaatwerper (RPG), een standaardwapen van verzetsbewegingen, maar met een Chinese vanaf de schouder afgevuurde luchtdoelraket van het type FN-6 Crossbow. Dit wordt gemeld door de Canadese Financial Post. Dit draagbare wapen weegt 16 kilogram. De helikopter werd neergeschoten in de provincie Wardak ten koste van 38 doden aan boord waaronder 26 SEALs. Volgens dit bericht zou de RPG zelfs in een opgevoerde versie een te licht wapen zijn om de grote Chinook neer te halen, behalve bij een gelukstreffer.
Bron: Blog Defence Watch van Ottawa Citizen (Can.), 16 augustus 2011
Naar bovenTerreur-tsaar Clarke argwanend over inlichtingendebacle 11 september
De voormalige terreurbestrijdingsadviseur van het Witte Huis Richard Clarke zegt dat hij de CIA ervan verdenkt kennis over grenspassages en aanwezigheid in de VS van twee Saoedische kapers van 11 september te hebben achtergehouden, omdat de dienst eerst tevergeefs had geprobeerd ze te rekruteren als informanten. Volgens hem is dit de enige mogelijke verklaring voor het achterhouden door de CIA van informatie over hun aanwezigheid in de VS voor de FBI en het Witte Huis. Hij denkt dat er op hoog niveau bij de CIA (verwijzend naar hoofd CIA George Tenet en hoofd contraterrorisme CIA Cofer Black) een beslissing is genomen om kennis niet te delen met andere diensten. De opmerkingen van Clarke worden gedaan in een documentaire die zal worden uitgezonden op 11 september. De documentaire heet Who is Richard Blee? Blee was hoofd van de Bin-Ladenafdeling van de CIA.
Bron: The Daly Beast (VS), 11 augustus 2011
Naar bovenIsraël vliegt met robotvliegtuigen boven nieuwe gasvelden
De Israëlische luchtmacht bewaakt met robotvliegtuigen (drones) het luchtruim boven twee nieuwe gasvelden die ontdekt zijn in de Middellandse Zee. Israël heeft geen zeegrens met Libanon afgesproken en de nieuw ontdekte voorraden, die het Israëlische verbruik voor tientallen jaren kunnen dekken, hebben geleid tot ruzie tussen beide landen.
Bron: Gulf News (VAE), 11 augustus 2011
Naar boven
Naar beginpagina