22 september 2010

Korte Berichten week 38
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS plaatsen spionagerobotvliegtuigen op Guam
Brazilië op weg naar regionale militaire macht
Robotoorlog: aktievoerders willen betere controle
Pentagon ongerust over beperking Chinese export van zeldzame metalen


VS plaatsen spionagerobotvliegtuigen op Guam

Het VS-leger heeft het eiland Guam – een strategisch gelegen eiland van de VS in de Stille Oceaan vanwaaruit Noord-Korea in de gaten kan worden gehouden – uitgekozen als basis voor onbemande robotvliegtuigen. De twee Global Hawk drones die daar worden gestationeerd moeten inlichtingen verzamelen en verkenningen uitvoeren. Ze nemen taken over van spionagevliegtuigen als de befaamde U-2 en de RC-135. De robotvliegtuigen kunnen vliegen op een hoogte van 20.000 meter, buiten het bereik van de luchtafweer en meer dan 32 uur in de lucht blijven. Ze zijn momenteel nog op twee andere plaatsen gestationeerd: Beale Air Force Base in Californië en een "niet nader bekend gemaakte lokatie" van Central Command (het Midden-Oosten, vermoedelijk ergens bij de Perzische Golf - KK).

Bron: Associated Press (VS), 17 september 2010

Naar boven

Brazilië op weg naar regionale militaire macht

De ondertekening door Brazilië van een nieuwe strategische samenwerkingovereenkomst met Engeland onderstreept de ambitie van het land om de dominante militaire macht in Latijns-Amerika te worden. Het akkoord werd op 14 september ondertekend op het Britse vliegdekschip voor helikopters HMS Ocean en maakt de weg vrij voor het verkrijgen van 11 Britse oorlogsschepen voor de Braziliaanse marine.

Een eerdere overeenkomst met Frankrijk leidde tot de aankoop van vijf Franse onderzeeërs waarvan er één zal worden voorzien van een nucleaire aandrijving en 50 militaire helikopters. De Franse Rafale is verder de belangrijkste kandidaat voor 36 nieuwe gevechtsvliegtuigen voor de Braziliaanse luchtmacht (ook nog in de race: de Zweedse NG Gripen en de F/A-18 van de VS). Andere overeenkomsten zijn getekend met de VS, Italië, Rusland en Polen. Van Rusland worden 24 Mi-35M gevechtshelikopters gekocht en van Italië 2000 pantservoertuigen. Essentieel is dat Brazilië ook steeds de technische know-how koopt bij de wapensystemen.

Een zwaar militair transportvliegtuig wil het land zelf laten ontwerpen door de eigen vliegtuigbouwer Embraer. Het belangrijkste doel van de nieuwe strategie die twee jaar geleden onder regie van president Lula werd uitgestippeld is het verdedigen van de diep gelegen olievelden voor de kust van Zuid-Oost-Brazilië. Deze zouden het land tot een van de belangrijkste olie-exporteurs ter wereld kunnen maken. Daarnaast moet het Amazonewoud verdedigd worden tegen indringers.

Bron: Agence France Press, 17 september 2010

Naar boven

Robotoorlog: aktievoerders willen betere controle

Conferenties in Londen en Berlijn roepen op voor scherpere controle op de snelle proliferatie van militaire robotvliegtuigen en vechtrobots op het land. Naast de al uit Afghanistan en Pakistan bekende onbemande vliegtuigen zoals Reapers en Predators (UAV), gaat het nu ook om unmanned ground vehicles (UGV).

Er is toenemende verontrusting over de techniek van "automatische doelopsporing" waarbij deze robots zich automatisch richten op wat hun boordcomputers zien als vijanden. Daarnaast gaat de zwermtaktiek gebruikt worden waarbij elke afzonderlijke robot zijn eigen doelwit uitkiest. Gebruik hiervan langs de Afghaans-Pakistaanse grens en in de Hoorn van Afrika zou veel meer slachtoffers tot gevolg kunnen hebben. Piloten van de Britse RAF bedienen al gewapende robots die worden ingezet tegen de Taliban vanuit Creech Air Force Base in de Nevada woestijn (VS).

Bron: The Guardian (GB), 16 september 2010

Meer informatie:
Website van het International Committee for Robot Arms Control
Campagne van Fellowship for Reconciliation tegen robotoorlog (Oxford, GB)

Naar boven

Pentagon ongerust over beperking Chinese export van zeldzame metalen

Meer dan 90% van de zeldzame aardmetalen die in China geproduceerd worden, worden gebruikt in vitale onderdelen van geavanceerde militaire produkten van de VS. Daarom maakt het Pentagon zich ongerust over de mededeling van Peking het de export van deze metalen drastisch gaat beperken. China heeft onlangs bekendgemaakt dat het van plan is de export van deze grondstoffen in het tweede half jaar met 72% te beperken. Bij de ‘lichte’ aardmetalen wordt verwacht dat binnenkort mijnen in Californië en Australië operationeel worden en het tekort opvangen, maar bij de ‘zware’ aardmetalen die onder meer worden gebruikt in krachtige magneten, wordt schaarste verwacht.

Bron: All Headline News, 13 september 2010


Naar boven
Naar beginpagina