23 september 2009

Korte Berichten Raketschild
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Het nieuwe Amerikaanse raketschild in Europa
Hoe een vernieuwd raketschild van de VS er uit zou kunnen zien
Israël stelt geavanceerde raketverdedigingssystemen op
Obama legt een ander accent bij het raketschild
Militair gezien geen grote stap terug
Volgens een diplomaat is het raketschild ingeruild voor raketten in Turkije
Obama maakt nieuw raketverdedigingsplan bekend – een "gefaseerde,
  aangepaste benadering" voor raketverdediging in Europa


Het nieuwe Amerikaanse raketschild in Europa

Het nieuwe plan voor een raketschild in Europa van president Obama is in eerste instantie gebaseerd op het stationeren van raketten van het type RIM-161 Standard Missile 3 op schepen. Deze SM-3 raket wordt geproduceerd door Raytheon. De raketten worden geplaatst op marinekruisers van het type Aegis. Naast de VS willen ook Japan, Israël en Nederland dit wapensysteem in de toekomst aanschaffen. De raket is 6,5 meter lang, 34 cm in doorsnee en heeft een bereik van 500 km. Behalve een antiraketraket is de SM-3 ook een wapen dat satellieten uit kan schakelen. In februari 2008 is hier een geslaagde proef mee genomen. De prijs van zo’n raket ligt rond de 10 miljoen dollar.

Bron: secretdefense.blog (Fr.), 22 september 2009

Naar boven

Hoe een vernieuwd raketschild van de VS er uit zou kunnen zien

Interessant is dat het nieuwe plan kan inhouden dat er een X-band radar in de Kaukasus wordt geplaatst –de regio die is ingeklemd tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, om een oogje te houden op raketlanceringen vanuit Iran. Volgens de plaatsvervangend voorzitter van de verenigde stadchefs, generaal James Cartwright zou dit de Russen gerust kunnen stellen. De X-band is volgens hem een radar die in één richting kijkt en in dit geval dus duidelijk naar Iran. Kandidaten voor plaatsing zijn Georgië, dat nauwe militaire banden met de VS heeft en Azerbeidzjan, dat grenst aan Iran. Het laatste land heeft in het verleden geld gekregen van de VS om radarinstallaties te bouwen.

Bron: Wired (VS), 18 september 2009

Naar boven

Israël stelt geavanceerde raketverdedigingssystemen op

Het system is gebaseerd op het bestaande Arrow 2 antiraketsysteem, dat nu wordt uitgebouwd met de Arrow 3, die een groter bereik heeft, de David’s Sling onderscheppingsraket die lager en langzamer vliegende kruisraketten moet raken en het Iron Dome systeem dat bedoeld is om raketten voor de korte afstand zoals de Grad te vernietigen, die worden afgevuurd vanuit Gaza en Libanon.

De Arrow werd in 2002 opgesteld en sindsdien houden Israël en de VS om de twee jaar een gezamenlijke raketverdedigingsoefening met de naam Juniper Cobra. In de Negev woestijn staat een Amerikaanse X-Band radar opgesteld. Bovendien zeggen woordvoerders van de Israëlische defensie-industrie dat het land vrijwel real time toegang heeft tot een aantal satellietgegevens van de VS.

Bron: The Washington Post (VS), 19 september 2009

Naar boven

Obama legt een ander accent bij het raketschild

Bij het bekend maken van zijn besluit verklaarde Obama dat het schild dat is gebaseerd op het Aegissysteem van de marine geografisch dichter bij Iran wordt opgesteld, sneller zal worden geplaatst en kosteneffectiever is dan het op het vasteland te plaatsen systeem van de regering Bush.

Beleidsmakers zeiden dat beide systemen ongeveer 5 miljard dollar in de komende tien jaar zouden kosten om de ontwikkelen en te plaatsen, maar dat bij het nieuwe plan veel meer raketten kunnen worden aangeschaft.

Het plan wordt uitgevoerd in drie fases. Rond 2011 zal het Pentagon Aegisschepen uitgerust met SM-3 onderscheppingsraketten inzetten in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. In een tweede fase zullen rond 2015 opgevoerde SM-3 raketten worden geplaatst op het grondgebied van de bondgenoten. Hierover worden gesprekken gevoerd met Polen en Tsjechië. In 2018 zal in de derde fase een grotere raket met meer capaciteit worden opgeteld die Europa en de VS kan beschermen tegen aanvallen met raketten voor de korte en middellange afstand en uiteindelijk ook tegen intercontinentale raketten.

Bron: The Washington Post, 18 september 2009

Naar boven

Militair gezien geen grote stap terug

Politieke calculaties zullen wel bepalend zijn geweest voor het besluit van Washington. Het nieuwe buitenlandspolitieke team van de VS weet dat ze Rusland nodig hebben om hun agenda door te zetten op het gebied van Iran, nucleaire ontwapeningsstappen en Afghanistan.

Militair gesproken doet de stap van de VS in het geheel geen pijn. De nu nagestreefde concentratie op raketten voor de korte en middellange afstand past juist heel goed in de kraam van de militairen. Voor interventies in het Midden-Oosten is het van belang om de eigen troepen en de bondgenoten in de regio een gevoel van bescherming te geven. Daarom worden dit soort projekten ook door de NAVO gestimuleerd. Met het MEADS-systeem doet Duitsland ook aan iets dergelijks mee.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 18 september 2009

Naar boven

Volgens een diplomaat is het raketschild ingeruild voor raketten in Turkije

Het besluit om de installaties in Polen en Tsjechië te schrappen kwam een paar dagen nadat de VS-regering bekend gemaakt had dat ze van plan waren om voor 7,8 miljard Patriot PAC-3 antiraketraketten en bijbehorende apparatuur te verkopen aan Turkije. Een Europese diplomaat die niet met naam genoemd wilde worden zei dat de VS op zoek waren naar minder kostbare alternatieven die meer overeenstemden met de beoordeling van het Iraanse raketprogramma. Raketten van een ander type, dichter bij het strijdtoneel, zijn dan een optie. De diplomaat zei dat de voorgenomen verkoop van Patriots aan Turkije "een onderdeel van die evaluatie zouden kunnen vormen." Een woordvoerder van het Pentagon ontkende dat er een verband was, maar zei wel dat de nieuwe strategie een verschuiving betekent van vaste installaties zoals die in Oost-Europa naar meer flexibele en mobiele wapensystemen [zoals de Patriot – VDAMOK].

Bron: Washington Times (VS), 17 september 2009

Naar boven

Obama maakt nieuw raketverdedigingsplan bekend – een "gefaseerde, aangepaste benadering" voor raketverdediging in Europa

Fact sheet van de website van het Witte Huis

Bron: Center for Defense Information, 17 september 2009


Naar boven
Naar beginpagina