Korte Berichten week 39
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Zoals de drone vliegt...
- Aantal deserteurs daalt als de economie sputtert
- Obama verkocht bunkerkrakers aan Israël
- Italiaans vliegtuig in 1980 mogelijk neergehaald door raket
- Canada medeoprichter van nieuwe antiterreurgroep
- Wordt Engeland gepasseerd voor het Europese hoofdkwartier?
Zoals de drone vliegt...
De zich snel ontwikkelende technologie van de Predator drones, officieel onbemande luchtvaartuigen of UAV’s genoemd, wordt zo dominant en zo weinig beperkt door wat voor wettelijk of ethisch kader dan ook, dat de inzet ervan door de regering van de VS overal ter wereld een afschuwelijke terugslag (blowback) tot gevolg kan hebben.
Het Pentagon heeft rond de 7000 drones beschikbaar. Tien jaar geleden waren het er minder dan vijftig. Ze hebben tot nu toe rond 1900 opstandelingen in de Pakistaanse stamgebieden vernietigd. Het is onduidelijk hoe het onderscheid tussen deze strijders en burgers wordt gemaakt en ook niet waar de informatie vandaan komt waar de guerrillaleiders zich dag en nacht bevinden.
Bron: Ralph Nader bij Common Dreams (VS), 26 september 2011
Naar bovenAantal deserteurs daalt als de economie sputtert
Het Amerikaanse leger telt het kleinste aantal deserteurs sinds de Golfoorlog. Volgens experts is dit het gevolg van een sputterende economie, betere rekruten en de terugtocht uit Irak. Tegen het einde van het [Amerikaanse] fiscale jaar op 30 september waren er 1061 deserteurs geteld, een derde minder dan in 2010. Het laatste desertiehoogtepunt was in 2007 (begin van de surge in Irak) toen bijna 1% van de militairen deserteerden. Op het hoogtepunt van de Vietnamoorlog (1971) was het desertiepercentage 3 ½.
Bron: San Antonio Express-News (VS), 24 september 2011
Naar bovenObama verkocht bunkerkrakers aan Israël
President Obama heeft in het geheim toestemming gegeven voor de verkoop aan Israël van 55 bommen die diep gelegen bunkers kunnen vernietigen, ook wel bekend als bunker busters (bunkerkrakers). Volgens een artikel in het Amerikaanse weekblad Newsweek zijn de bommen van het type GBU-28 Hard Target Penetrators geschikt om Iraanse nucleaire bunkers aan te vallen en zijn ze in 2009 geleverd, een paar maanden nadat Obama zijn ambt aanvaardde. In 2005 had president Bush het Israëlische verzoek om de bommen nog geweigerd.
Bron: The Daily Beast (VS), 23 september 2011
Naar bovenItaliaans vliegtuig in 1980 mogelijk neergehaald door raket
Een Italiaans passagiersvliegtuig met 81 mensen aan boord dat in 1980 neerstortte bij het eiland Ustica, waarbij alle inzittenden omkwamen, is mogelijk neergeschoten door een militair vliegtuig. Een rechtbank in Palermo heeft nu geoordeeld dat het ongeluk is veroorzaakt door een raket of "een bijna-botsing met een ongeïdentificeerd militair vliegtuig dat rond de tijd van de ramp in de buurt van het passagiersvliegtuig vloog".
Eerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat Amerikaanse, Franse en Libische militaire vliegtuigen ten tijde van het neerstorten in de buurt waren. Rechters en nabestaanden denken al heel lang dat de DC-9 het slachtoffer is geworden van een luchtgevecht tussen NAVO-vliegtuigen en een Libisch vliegtuig, waarvan de wrakstukken maanden later werden gevonden. Sommige experts zeggen dat de zaak alleen kan worden opgelost als NAVO-documenten vrijgegeven worden.
Bron: The Independent (GB), 23 september 2011
Naar bovenCanada medeoprichter van nieuwe antiterreurgroep
Een nieuwe wereldwijde organisatie voor terreurbestrijding, het Global Counterterrorism Forum, is deze week opgericht. Onder de 30 leden zijn Canada, Engeland, China, de EU, Japan, Australië, Egypte, Indonesië, Saoedi-Arabië en Pakistan. [NB Ook Nederland behoort tot de oprichters – VD AMOK.] De VS en Turkije zijn voorzitters van de groep. Het forum begint met vijf werkgroepen, over strafrecht, gewelddadig extremisme, de terreurbestrijdingscapaciteit in de Sahel, in de Hoorn van Afrika en in Zuid-Oost-Azië.
Bron: Canada.com, 22 september 2011
Naar bovenWordt Engeland gepasseerd voor het Europese hoofdkwartier?
De ervaringen tijdens de burgeroorlog in Libië hebben het idee voor een strategisch hoofdkwartier van de EU voor militaire operaties weer nieuw leven ingeblazen. Dit plan is tot nu toe tegengehouden door Engeland, dat het NAVO-hoofdkwartier SHAPE in België daarvoor wil gebruiken. SHAPE is tot nu toe twee keer in actie gekomen bij het plannen van EU-operaties, in Bosnië-Herzegovina en in Macedonië rond het jaar 2000. Het probleem wordt nu echter dat SHAPE overbelast is met NAVO-verplichtingen en zijn 3000 militaire planners alleen wil laten gebruiken voor situaties waarin de EU het overneemt van de NAVO.
Op een informele bijeenkomst van EU-ministers van buitenlandse zaken begin september hebben de ministers van Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje nu aan Catherine Ashton, de chef buitenland van de EU, verzocht om alle opties voor een hoofdkwartier te onderzoeken. Ze moet ook nagaan of ‘permanente gestructureerde samenwerking’, een mogelijkheid in het Verdrag van Lissabon voor een militaire kopgroep, een oplossing is.
Militair strategische planning gebeurt nu behalve bij SHAPE ook op de nationale hoofdkwartieren van Engeland (Northwood), Frankrijk (Mont Valérien), Duitsland (Potsdam), Griekenland (Larissa) en Italië (Rome). Deze worden dan versterkt met stafofficieren van andere landen. Een eigen hoofdkwartier van een militaire kopgroep zonder Engeland zou de Britse oppositie kunnen omzeilen. Sommige waarnemers denken echter dat een hoofdkwartier zonder Engelsen militair niet geloofwaardig is. Anderen vinden dat voor het soort missies dat de EU zal doen een kernstaf van 60 officieren ondersteund met detacheringen tot een sterkte van 130 tot 150 wel voldoende is.
Bron: European Voice, 15 september 2011
Naar boven
Naar beginpagina