7 oktober 2010

Korte Berichten week 40
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Noorwegen verbiedt testen van onderzeeërs voor Israël
Dinosauriërs tegen kernwapens
Engeland en Frankrijk gaan mogelijk samen nucleair afschrikken
Cyberwar-oefening van start
VS-brigades in Europa kosten miljarden


Noorwegen verbiedt testen van onderzeeërs voor Israël

Noorwegen heeft geweigerd toe te staan dat Duitsland de nieuwe onderzeeërs die het aan Israël gaat verkopen gaat testen in de Noorse territoriale wateren. De onderzeeërs van het type Dolphin worden bij de werf HDW in Kiel gebouwd en moesten een aantal tests ondergaan in de Noorse kustwateren alvorens overgedragen te worden aan de Israëlische marine.

Bron: The Jerusalem Post, 1 oktober 2010

Naar boven

Dinosauriërs tegen kernwapens

Een groep van 34 voormalige ministers en hoge officieren uit diverse Europese landen heeft een gezamenlijke oproep gepubliceerd om het arsenaal van in Europa aanwezige taktische kernwapens te reduceren in het kader van een grootscheepse hervorming van de kernwapenpolitiek van de NAVO. De groep noemt zich zonder al te veel bescheidenheid het European Leadership Network. Lid zijn onder meer de Duitse generaal Klaus Naumann (voormalig voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO), generaal Bernard Norlain (ex-commandant van de Franse luchtmacht) en bekende politici zoals Ruud Lubbers, Helmut Schmidt, Hans Dietrich Genscher en Hans van den Broek.

Inmiddels is een eerste ontwerp voor het nieuwe strategisch concept van de NAVO door secretaris-generaal Rasmussen uitgedeeld aan de lidstaten. Het document blijft vooralsnog geheim en moet uiteindelijk worden vastgesteld op de NAVO-top in Lissabon op 19 en 20 november. In het strategisch concept moet ook de rol van kernwapens binnen de NAVO aan de orde komen.

Rasmussen heeft ook een tweede topgeheim document vervaardigd van enkele honderden pagina’s, dat aan het strategisch concept zal worden toegevoegd. Hierin wordt tot in de details beschreven hoe de NAVO moet reageren en welke militaire onderdelen zullen worden ingezet tegen een reeks van aanvallen: terrorisme, cyberaanval, conventioneel, nucleair en overig. Dit document zal ook na de vergadering in Lissabon geheim blijven.

Bronnen:
The New York Times (VS), 30 september 2010
The Guardian (GB), 29 september 2010

Naar boven

Engeland en Frankrijk gaan mogelijk samen nucleair afschrikken

De mogelijkheid van een 'gedeelde' Engels-Franse nucleaire afschrikkingsmacht zal deze herfst op de agenda staan tijdens een topoverleg tussen David Cameron en Nicolas Sarkozy in Londen. De draconische bezuinigingen in beide landen hebben een politiek explosief voorstel voor gezamenlijke patrouilles van Franse en Britse onderzeeërs weer actueel gemaakt.

Het simpele maar politiek beladen voorstel komt hierop neer: Frankrijk en Engeland hebben allebei vier met kernwapens uitgeruste onderzeeërs. Beide landen laten permanent een onderzeeër patrouilleren die klaar is om een nucleaire aanval op zijn thuisland te beantwoorden. Als de twee landen hun vloten samenvoegen levert dat de mogelijkheid op dat telkens maar één onderzeeër – Brits of Frans – op de bodem van de oceaan hoeft te liggen om terug te slaan tegen een aanval op een van beide landen. Het aantal onderzeeërs dat nodig is voor een ‘geloofwaardige' nucleaire afschrikking kan dan verminderd worden, hetgeen een aanzienlijke besparing oplevert.

De Britse Trident-vloot onderzeeërs is gestationeerd in Schotland. Modernisering zou 20 miljard pond kosten. De Franse nucleaire vloot is gehuisvest in L’Ile Longue bij Brest in Bretagne.

Bron: The Independent (GB), 30 september 2010

Naar boven

Cyberwar-oefening van start

Een tweejaarlijkse internationale oorlogsoefening is onderdeel van de pogingen van een aantal regeringen om de defensie tegen cyberaanvallen te vergroten. Aan Cyber Storm III nemen regeringsonderdelen zoals de premier en het kabinet, partikuliere bedrijven uit de telecommunicatiesector, banken en elektriciteitsbedrijven deel uit de VS, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. In Australië heeft de regering op dit gebied een Cyber Security Operations Centre in bedrijf gesteld met een Computer Emergency Response Team om de eerste aanval op te vangen. In de VS zal het National Cyber Security Operations Centre tijdens deze oorlogsoefening voor het eerst worden getest.

Bron: Sidney Morning Herald (Austr.), 29 september 2010

Naar boven

VS-brigades in Europa kosten miljarden

Het VS-leger kan rekenen op meer dan 2 miljard dollar extra kosten als het besluit de komende tien jaar vier in plaats van twee gevechtsbrigades in Europa te handhaven, aldus de Amerikaanse Rekenkamer. De nieuwe defensienota (2010 Quadrennial Defense Review) van president Obama stelt voor drie brigades in Duitsland en één in Italië te houden. De reden is de toenemende militaire samenwerking met voormalige leden van het Warschau Pakt. Maar nu blijkt hier dus een flink prijskaartje aan te hangen.

Bron: Army Times, 29 september 2010


Naar boven
Naar beginpagina