6 oktober 2009

Korte Berichten Iran
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Duitse firma’s voelen zich onder druk gezet over Iran
De komende mislukking wat betreft Iran
Iran is voor 10% eigenaar van een Franse nucleaire installatie
Israël krijgt nog twee Duitse onderzeeërs
De VS willen Iran isoleren als de besprekingen mislukken


Duitse firma’s voelen zich onder druk gezet over Iran

Duitse bedrijven komen steeds meer onder druk te staan om hun banden met Iran te bevriezen of te reduceren. Iran is al lange tijd een strategische handelspartner die in hoge mate vertrouwt op Duitse ingenieurskunst en machines bij zijn moderniseringsinspanningen.

Duitsland is na China de tweede exporteur naar Iran. Verleden jaar is de Duitse export naar dit land gestegen met 9% tot 3,9 miljard euro. Rond 85 Duitse bedrijven zijn zelf actief in Iran, daaronder chemiereus BASF. Lufthansa, Bayer, Linde en Daimler. Meer dan 7000 Duitse bedrijven doen zaken via plaatselijke agenten.

Dit jaar is tot en met juli de Duitse export naar Iran juist gedaald met 17% in vergelijking met het jaar daarvoor, hetgeen wordt toegeschreven aan economische en politieke druk. In Los Angeles kwam Siemens bij het dingen naar een order in het openbaar vervoer onder vuur te liggen vanwege de leverantie aan Iran van telecommunicatietechnologie die kan worden gebruikt tegen demonstranten.

Bron: Wall Street Journal (VS), 5 oktober 2009

Naar boven

De komende mislukking wat betreft Iran

(..)
Volgens Kenneth Pollack van het Brookings Instituut, die diende onder de regering Clinton, is er maar één voor de hand liggend plan B als de besprekingen mislukken: indamming (containment), een politieke term uit de Koude Oorlog. Het punt zou zijn om de capaciteit van Iran om kernwapens te produceren of zijn invloed in de regio uit te oefenen te beperken met alle mogelijke middelen behalve oorlog. En bereid te zijn deze inspanningen jarenlang, misschien tientallen jaren lang, vol te houden. Het is een optie die al tijdenlang op de achtergrond in het Irandebat meespeelt. Volgens Pollack denkt de regering Obama diep in hun hart dat het uiteindelijk deze kant opgaat.

Bron: The Washington Post (VS), 4 oktober 2009

Naar boven

Iran is voor 10% eigenaar van een Franse nucleaire installatie

Een Frans bedrijfscomplex dat een kwart van het verrijkt uranium in de hele wereld produceert is al dertig jaar lang voor 10% eigendom van Iran, aldus de Franse reactorproducent Areva. Dit is onthuld door het Franse satirische weekblad Le Canard Enchainé. Het gaat om het bedrijf Eurodif dat sinds begin jaren zeventig operationeel is. De sjah van Iran had destijds een deal met de Fransen gemaakt omdat Iran toen ook al de weg naar kernenergie wilde inslaan, om de afhankelijkheid van olieproduktie te verminderen. Overigens heeft Iran nooit een gram verrijkt uranium uit Frankrijk gekregen, aldus Areva. Iran zou slechts een slapende vennoot in Eurodif zijn.

Bron: Reuters (GB), 29 september 2009

Naar boven

Israël krijgt nog twee Duitse onderzeeërs

Israël heeft twee Duitse onderzeeërs, die vier jaar geleden werden besteld, in ontvangst genomen. Het gaat om boten van het type Dolphin U212 met een bemanning van 35 en bewapend met kruisraketten met een bereik van 4500 km. De kruisraketten kunnen worden voorzien van kernkoppen. De levering was oorspronkelijk voorzien voor 2010. Israël heeft al drie van deze Dolphins. De eerste twee werden door Duitsland na de Golfoorlog van 1991 gedoneerd en van de derde werden de kosten gedeeld.

In juni voer een Israëlische duikboot voor het eerst door het Suezkanaal. Volgens de media in Israël was dat een boodschap aan Iran. Bij een aanval op de Iraanse nucleaire installaties zouden de Dolphins cruciaal zijn.

Bron: AFP (Fr.), 29 september 2009

Naar boven

De VS willen Iran isoleren als de besprekingen mislukken

De regering Obama heeft plannen om rond het eind van het jaar Irans economische banden met de rest van de wereld door te snijden als de besprekingen over de nucleaire ambities van het land mislukken. De Amerikaanse regering heeft het in het bijzonder gemunt op de verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen die het verschepen van goederen van Iraanse bedrijven over de hele wereld mogelijk maken. Ook wordt er gekeken naar bedrijven die de handelsbeperkingen pogen te omzeilen door lading te verschepen via derde partijen in Doebai, de Verenigde Arabische Emiraten, Hong Kong en andere handelsknooppunten.

De inspanningen zullen voortbouwen op de pogingen tijdens de regering Bush om leidende Iraanse banken en de belangrijkste Iraanse scheepslijn op de korrel te nemen. De architect van dit beleid tijdens Bush, onderminister Stuart Levey, mocht van Obama blijven zitten om de continuïteit op dit terrein te garanderen.

Bron: The Washington Post (VS), 29 september 2009


Naar boven
Naar beginpagina