6 november 2008

Korte Berichten week 45
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Georgië: meer schade door clusterbommen dan eerder gerapporteerd
Er komt geen oorlog
Spanje overwoog oorlog tegen Portugal in 1975
Oekraïne wil zich aansluiten bij gevechtsgroep van de EU
Hoe wij de bloedigste oorlog in Afrika gaande houden
Brand in kernwapensilo bleef onopgemerkt
Amerika’s vergeten oorlog

Naar boven

Georgië: meer schade door clusterbommen dan eerder gerapporteerd

Georgische clustermunitie heeft volgens Human Rights Watch tijdens het conflict met Rusland in augustus 2008 meer schade aangericht dan tot nu toe is gerapporteerd. Explosieve resten van de wapens, die zowel door Georgië als door Rusland werden afgevuurd, blijven gevaarlijk voor mens en dier.

Minstens 17 burgers werden gedood en tientallen gewond door clusterbommen die door beide kanten werden ingezet. Human Rights Watch heeft nu het gebruik door Rusland van clustermunitie in zes en door Georgië in negen steden en dorpen gedocumenteerd. De meeste gevallen met slachtoffers lijken door Russische wapens te zijn veroorzaakt.

Bron: Human Rights Watch, 5 november 2008

Naar boven

Er komt geen oorlog

Er komt vermoedelijk geen oorlog tussen Rusland en de Oekraïne. Dit feit zal veel mensen in Moskou en Kiev van streek maken, maar het is helaas niet anders. De pogingen van de herauten van het militarisme, de bewonderaars van het Oekraïense opperhoofd (hetman) Ivan Mazepa en de verdedigers van de Russische Zwarte Zeevloot, blijken mislukt. Ze hebben hun kans verspeeld.

In september waren de betrekkingen tussen de twee landen slechter dan ooit. Het Kaukasische conflict dreigde over te slaan naar Rusland en de Oekraïne. Een casus belli (aanleiding voor oorlog) werd voorbereid, waarbij Kiev eiste dat de Russische Zwarte Zeevloot zou terugrapporteren aan de Oekraïense regering na zijn uitstapjes.

Maar zoals altijd werd alles weer bedorven door de VS. De aandelenmarkten stortten in op het verkeerde moment. Als het een paar maanden later was gebeurd had de eerste Russisch-Oekraïense oorlog of misschien zelfs de Derde Wereldoorlog kunnen uitbreken.

Bron: Boris Kagarlitsky in Eurasian Home, 3 november 2008

Naar boven

Spanje overwoog oorlog tegen Portugal in 1975

De Spaanse premier Arias Navarro overwoog in het laatste jaar van de 36-jarige Franco-dictatuur, om de oorlog te verklaren aan het buurland Portugal ten einde de verspreiding van het communisme in te dammen. Dat blijkt volgens de Spaanse krant El Pais uit documenten van het nationaal archief in de VS. Navarro ontmoette in dit verband in 1975 de Amerikaanse onderminister Robert Ingersoll en schreef ook een brief aan minister van buitenlandse zaken Kissinger, waarin hij duidelijk maakte desnoods alleen ten strijde te zullen trekken. De dood van Franco in 1975 maakte een einde aan zijn extreemrechtse dictatuur.

Bron: Monsters & Critics, 3 november 2008

Naar boven

Oekraïne wil zich aansluiten bij gevechtsgroep van de EU

De Oekraïne heeft de mogelijkheid aangekaart om zich aan te sluiten bij een gevechtsgroep van de EU. Het onderwerp is ter sprake gekomen tijdens een gesprek tussen de opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Serhiy Kyrychenko en de voorzitter van het militaire comité van de EU, generaal Henri Bentégeat.

De vijftien gevechtsgroepen van de EU zijn sinds januari 2007 volledig operationeel. De Oekraïne praat al met Polen, Hongarije, de Tsjechische Republiek en Slowakije die zo’n groep willen vormen. Een andere mogelijkheid is zich aan te sluiten bij de gevechtsgroep Helbrok waarin militaire eenheden uit Griekenland, Bulgarije, Cyprus, Roemenië en Slovenië zitten.

Bron: European Voice (Brussel), 31 oktober 2008

Naar boven

Hoe wij de bloedigste oorlog in Afrika gaande houden

De meest dodelijke oorlog is weer opgelaaid – en vrijwel zeker draagt u een met bloed bevlekt stukje van de slachting in uw binnenzak. Als we kijken naar de holocaust in Congo met 5,4 miljoen doden buitelen de journalistieke clichés over elkaar heen: dit is een "stammenoorlog" in het "hart van duister Afrika". Dat is niet zo. Een onderzoek van de Verenigde Naties is tot de conclusie gekomen dat het een oorlog is van "commerciële legers" om zich meester te maken van de mineralen die nodig zijn voor onze 21e eeuwse bling-bling. De oorlog in Congo gaat ook over jou.

Congo is het rijkste land ter wereld als het gaat om goud, diamanten, coltan, casseriet en andere zeldzame metalen. Zo heeft de toename in het mobiele telefoneren geleid tot massamoord, omdat de coltan uit de mobieltjes voornamelijk in Congo gevonden wordt. De VN heeft de namen genoemd van de bedrijven die betrokken zouden zijn: Anglo-America, Standard Chartered Bank, De Beers en honderd anderen. Ze ontkennen het allemaal.

Bron: The Independent (GB), 30 oktober 2008

Naar boven

Brand in kernwapensilo bleef onopgemerkt

Een brand in een onbemande ondergrondse nucleaire lanceerinstallatie van de US Air Force die een schade van 1 miljoen dollar veroorzaakte, werd afgelopen lente pas na vijf dagen opgemerkt.

Bron: Associated Press (VS), 30 oktober 2008

Naar boven

Amerika’s vergeten oorlog

Op 17 juni van dit jaar was de langste oorlog die de VS voeren 37 jaar aan de gang. Het is bijna niemand opgevallen. Geen van de leidende kandidaten voor het presidentschap heeft melding gemaakt van deze strijd die honderden miljarden dollars belastinggeld en talloze Amerikaanse levens heeft gekost. De senaat hield een hoorzitting ter gelegenheid van de verjaardag van de oorlog, maar vrijwel niemand kwam opdagen. De oorlog tegen drugs werd uitgeroepen door president Nixon in 1971.

Bron: The Washington Post (VS), 29 oktober 2008


Naar boven
Naar beginpagina