24 november 2009

Korte Berichten week 48
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS breiden militaire bases in het olierijke Zuid-Amerika uit
Tochtje van VS-onderzeeër naar het Arctisch gebied moet de alarmbellen Canada laten rinkelen
VN denken na over exit-strategie voor troepen in Congo
Enorme uitgaven voor defensie leiden tot banenverlies


VS breiden militaire bases in het olierijke Zuid-Amerika uit

De VS krijgen een grootschalige capaciteit voor nucleaire en conventionele aanvallen in Latijns Amerika en het Caribische gebied doordat ze ongekende vrijheid van handelen hebben gekregen op zeven nieuwe luchtmacht- en marinebases in Colombia. Het feit dat de VS de helft van hun olie krijgen uit Latijns Amerika was in 2008 een van de redenen waarom de Vierde Vloot van de VS-marine werd heropgericht in deze wateren. Tot de schepen van deze vloot kunnen met kernwapens uitgeruste Polarisonderzeeërs behoren. Als die worden ingezet zou dat volgens sommige experts een schending zijn van het Verdrag van Tlatelolco van 1967, waarbij kernwapens uit het continent werden verbannen.

Het SIPRI-instituut in Stockholm, de bekendste denktank op het gebied van ontwapening, heeft nu ook zijn verontrusting uitgesproken over de overeenkomsten tussen Colombia en de VS.

Een groot deel van de nieuwe strategie van de VS is in mei helder uiteengezet in een voorstel voor het bouwprogramma van de VS-luchtmacht in het fiscale jaar 2010. Het gaat onder meer om de ontwikkeling van de Colombiaanse basis Palanquero voor "militaire operaties in het complete spectrum in heel Zuid-Amerika". Palanquero zou ook nuttig kunnen zijn bij het transport van wapens en personeel naar Afrika via het Britse eiland Ascension in de Atlantische Oceaan, Frans Guyana en Aruba, het Nederlandse eiland voor de kust van Venezuela.

Bron: The Independent (GB), 22 november 2009

Naar boven

Tochtje van VS-onderzeeër naar het Arctisch gebied moet de alarmbellen in Canada laten rinkelen

Het recentelijk opduiken van een VS-onderzeeër bij de Noordpool en de toename van militaire activiteiten in het Arctisch gebied is een waarschuwing voor de Canadese regering dat andere naties serieus bezig zijn hun aanwezigheid in het grondstofrijke gebied op te voeren. Dat zegt Rob Hubert, een Arctische specialist van de universiteit van Calgary.

De aanleiding is het door het ijs bij de Noordpool breken van de onderzeeër USS Texas. De duikboot bleef 24 uur aan de oppervlakte alvorens zijn reis te vervolgen.

Het is onduidelijk welke route de Texas precies heeft genomen, of hij door Canadese wateren is gevaren en of Canada van te voren op de hoogte is gesteld.

De Canadese premier Stephen Harper had voor zijn verkiezing geklaagd over VS-onderzeeërs die zonder toestemming in Canadese wateren opereren. Het probleem is dat andere landen de Canadese aanspraken op sommige gebieden in deze regio, waaronder de noordwestelijke passage niet erkennen.

In september bracht de Deense militaire inlichtingendienst een rapport uit dat waarschuwde dat de toename van de scheepvaart en de exploitatie van olie- en gasreserves in het Arctische gebied konden leiden tot militaire en diplomatieke conflicten.

Bron: Canwest News Service (Can.), 16 november 2009

Naar boven

VN denken na over exit-strategie voor troepen in Congo

De VN zijn in stilte bezig een exit-strategie voor hun troepen in de Democratische Republiek Congo voor te bereiden, aldus diplomaten en VN-ambtenaren. President Kabila van Congo zou druk uitoefenen op de VN en de Veiligheidsraad om volgend jaar voorafgaand aan de 50ste verjaardag van het land te komen met een plan om de operatie van de vredesmacht MONUC, de grootste VN-operatie ter wereld, te beëindigen.

In verband daarmee zou het volgende rapport van secretaris-generaal Ban Ki-Moon over Congo aanbevelen om MONUC met een half jaar te verlengen in plaats van een heel jaar.

Bron: Reuters (GB), 15 november 2009

Naar boven

Enorme uitgaven voor defensie leiden tot banenverlies

Een paar jaar geleden gaf het Centre for Economic and Policy Research opdracht aan Global Insight, een leidend bedrijf op het gebied van economische modellen, opdracht om door te rekenen wat het effect zou zijn van een blijvende toename van de defensie-uitgaven van 1% van het bruto nationaal inkomen. Dat waren ongeveer de kosten van de Irakoorlog. Global Insight voorspelde dat als resultaat hiervan de economie na 20 jaar ongeveer 0,6% zou zijn gekrompen. Het zou het verlies van bijna 700.000 banen betekenen.

In feite onderschatte dit scenario de toename van de defensie-uitgaven enorm. In het laatste kwartaal waren de defensie-uitgaven van de VS bijvoorbeeld 5,6% van het bruto nationaal inkomen. Dat betekent dat het verwachte verlies aan banen ook enorm is onderschat. Een grove berekening levert een daling van het nationaal product op van 1,8% en een daarbij horend banenverlies van tegen de 2 miljoen.

Bron: Truthout (VS), 11 november 2009


Naar boven
Naar beginpagina