30 november 2011

Korte Berichten week 48
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Engeland besteedt 2 miljard pond extra aan kernwapens
Medwedew belooft het aantal dienstplichtigen te verlagen
'Foreign Affairs' waarschuwt voor rellen bij de val van de euro
Schuldgevoelens zijn belangrijk voor posttraumatische stress stoornis
Sahellanden vormen gezamenlijke luchtmacht tegen terrorisme


Engeland besteedt 2 miljard pond extra aan kernwapens

Nog voor er een beslissing is genomen over de vervanging van de nucleaire Tridentraketten gaat het Britse ministerie van defensie alweer 2 miljard pond besteden aan nieuwe kernwapenfabrieken. Het gaat onder meer om een 734 miljoen pond kostende installatie met de naam Mensa om kernkoppen te demonteren en te assembleren, een fabriek voor uraniumverrijking van 634 miljoen pond die Pegasus heet en een fabriek voor speciale explosieven van 231 miljoen pond genaamd Circinus. De installaties worden gebouwd op de terreinen van de Atomic Weapons Establishment (AWE) in Aldermaston en Burghfield, Berkshire. De informatie is verkregen via het antwoord op vragen van het groene parlementslid Caroline Lucas die de gang van zaken een "aanfluiting voor de demokratie" noemt.

Bron: The Guardian (GB), 27 november 2011

Naar boven

Medwedew belooft het aantal dienstplichtigen te verlagen

De Russische president Medwedew heeft verklaard dat het leger in toenemende mate een beroep zal doen op vrijwilligers en het aantal opgeroepen dienstplichtigen aanmerkelijk zal terugbrengen. De komende vijf tot zeven jaar zal het percentage dienstplichtigen worden verlaagd naar 10 tot 20 procent. De beloften om de impopulaire dienstplicht terug te dringen zijn onderdeel van de kampanje voor de parlementsverkiezingen van 4 december.

Bron: Associated Press (VS), 25 november 2011

Naar boven

'Foreign Affairs' waarschuwt voor rellen bij de val van de euro

Recente instructies van het Britse ministerie van buitenlandse zaken aan ambassades en consulaten dringen aan op noodplannen voor extreme scenario's waaronder rellen en sociale onrust, voor het geval de euro ineenstort en een bankcrisis uitbreekt. Britse hoge ambtenaren denken dat dit ook in andere Europese landen kan leiden tot taferelen zoals nu in Griekenland. Diplomaten moeten zich voorbereiden om hulp te verlenen aan duizenden Britten die kunnen stranden in de eurozone zonder mogelijkheid om zich te voorzien van contant geld. Ook het Britse bankwezen is deze week opgeroepen door de Financial Services Authority om hun noodplannen bij te werken voor het geval van een ontbinding van de euro. Sommige economen denken dat in het ergste geval het bruto nationaal produkt in de eurozone met de helft zou kunnen dalen, gepaard gaande met massale werkloosheid. De investeringsbank USB waarschuwde eerder dit jaar voor extreme gevolgen zoals inbreuk op het eigendomsrecht (!) en grootscheepse ordeverstoringen.

Bron: The Telegraph (GB), 25 november 2011

Naar boven

Schuldgevoelens zijn belangrijk voor posttraumatische stress stoornis

Volgens de eerste resultaten van een onderzoek onder Amerikaanse mariniers zijn de schuldgevoelens ten gevolge van morele dilemma's waarmee militairen in gevecht worden gekonfronteerd belangrijk bij het ontstaan van posttraumatische stress stoornissen. De tegenstrijdige gevoelens kunnen voorkomen bij overlevenden van gevechten waarbij maten zijn gesneuveld of bij deelname aan incidenten waarbij onbedoeld vrouwen en kinderen worden gedood. Ongeveer de helft van de veteranen die in behandeling is bij het Amerikaanse departement voor veteranenzaken heeeft psychische problemen en het grootste deel daarvan is posttraumatisch.

Bron: USA Today, 23 november 2011

Naar boven

Sahellanden vormen gezamenlijke luchtmacht tegen terrorisme

De legerbevelhebbers van de vier Sahellanden (Algerije, Mauretanië, Mail en Niger) hebben besloten om een gezamenlijke luchtmacht te vormen om al-Qaida in islamitische Maghreb te bestrijden. Het operationeel commando zal in Algerije worden gevestigd en van daaruit verkenningen en aanvalsacties uitvoeren. Er zijn vier grote gebieden in de Sahara van Mali en Niger geïdentificeerd die als safe havens voor de gewapende groepen en criminelen dienen. In totaal zou het gaan om een gebied van 800 bij 550 kilometer, maar de groepen blijven constant in beweging.

Bron: Investors.com op basis van BBC-vertaling Algerijnse website El-Khabar, 23 november 2011


Naar boven
Naar beginpagina