2 december 2008

Korte Berichten week 49
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
De mislukte Duitse spionagemissie in Kosovo
Pentagon gaat troepen inzetten voor de binnenlandse veiligheid
Spanje `autoriseerde’ CIA-vluchten
Aanval van het Nederlandse leger op Duitse burger?


De mislukte Duitse spionagemissie in Kosovo

De onhandigheid van drie agenten van de Duitse buitenlandse inlichtingendienst heeft een van de belangrijkste operaties van deze dienst in gevaar gebracht: de opbouw van een geheim netwerk van informanten in Kosovo. De diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen staan ook onder druk.

Maar liefst drie afdelingen van de Bundesnachrichtendienst (BND) houden zich intensief met Kosovo bezig: de vijfde afdeling die gaat over georganiseerde misdaad, de tweede afdeling die de afluistercentrale is en de afdeling 11a die verantwoordelijk is voor de steun aan de Bundeswehr.

In 2005 duidde de BND in een vertrouwelijk rapport de premier van Kosovo, Thaci, aan als een centrale figuur van een Kosovaars-Albanees maffianetwerk. Dit lekte prompt uit en leidde tot ernstige wraakgevoelens bij Thaci.

De wraak kon worden gerealiseerd toen onlangs drie undercover BND-agenten in Pristina werden gearresteerd op beschuldiging een aanslag tegen het hoofdkwartier van de EU-politie te hebben gepleegd. De mannen zelf beweerden pas na de aanslag een verkenning ter plekke te hebben uitgevoerd. Ze waren daarbij echter zo opzichtig te werk gegaan dat ze werden aangehouden. Daarbij waren ze in het bezit van een notebook met vertrouwelijke documenten. En dat terwijl deze taak ook zonder risico door de officiële BND-resident (vertegenwoordiger) in Kosovo had kunnen worden uitgevoerd.

De mannen zijn inmiddels op vrije voeten gesteld, maar de dienst in Berlijn is nu bang dat het uitgebreide informantennetwerk van de Duitsers in Kosovo zal worden opgerold.

Bron: Der Spiegel (BRD - Engels), 1 december 2008

Naar boven

Pentagon gaat troepen inzetten voor de binnenlandse veiligheid

Het leger van de Verenigde Staten verwacht rond 2012 20.000 geüniformeerde troepen binnenlands in te kunnen zetten om plaatselijke functionarissen te helpen op te treden bij een nucleaire terroristische aanval of andere nationale rampen. Critici van deze maatregel – waaronder militairen, burgerrechtsgroepen en voorstanders van een beperkte rol voor de staat – zeggen dat de nieuwe nadruk op binnenlandse inzet het leger teveel onder druk zet (de eenheden kunnen namelijk ook worden ingezet in Irak of Afghanistan) en mogelijk de Posse Comitatus Wet ondermijnt, een 130 jaar oude federale wet die de rol van de militairen bij binnenlands politiewerk beperkt.

Het plan van het Pentagon bestaat uit het opstellen van drie eenheden voor snelle interventie. De eerste daarvan bestaat uit een parate gevechtsbrigade van 4700 militairen uit Fort Stewart (Georgia) en is vanaf 1 oktober dit jaar beschikbaar. De troepen versterken de 6000 militairen van de Nationale Garde en reservisten die al klaarstonden voor een rol bij binnenlandse chemische, biologische, radiologische, nucleaire aanslagen of aanslagen met hoog-explosieve ladingen (CBRNE).

Bron: The Washington Post, 1 december 2008

Naar boven

Spanje `autoriseerde’ CIA-vluchten

Spanje had tot nu toe altijd ontkend weet te hebben van de ‘geheime tussenlandingen’ van CIA-vluchten die verdachten van terrorisme naar Guantanamo Bay vervoerden. Maar nu is er een ‘zeer geheim’ document uitgelekt naar het Spaanse dagblad El Pais waaruit blijkt dat de Verenigde Staten in januari 2002 bij het Spaanse ministerie van buitenlandse zaken om toestemming hebben gevraagd de landingen uit te mogen voeren.

Uit het document blijkt dat in andere landen op de vluchtroute overeenkomstige stappen zijn gedaan en dat de VS een voorkeur hadden voor militaire vliegvelden.

Bron: Daily Telegraph, 1 december 2008
Het document zelf (Spaans) staat op de website van El Pais

Naar boven

Aanval van het Nederlandse leger op Duitse burger?

Bij een Duits-Nederlandse luchtmachtoefening rond het oefengebied Polygone zou op 7 oktober volgens een amateurfotograaf een laserwapen zijn ingezet dat zijn camera heeft beschadigd. De man heeft verklaard dat in de buurt van Offenbach in het zuidelijk deel van Rijnland-Palts, een Apache helikopter een laserstraal op hem richtte. Later heeft hij hitteblaasjes in de spiegel afdekkap van de camera geconstateerd. Naar de mening van een expert zouden deze afkomstig kunnen zijn van een laserstraal die doelen voor raketten moet aanstralen. De fotograaf heeft geluk gehad: als de laser niet zijn camera, maar zijn oog had geraakt had dat tot ernstige beschadiging van het netvlies kunnen leiden.

Het provinciaal bestuur Südliche Weinstrasse bevestigt dat de provincie niet over de oefening was geïnformeerd. De Bundeswehr had alleen activiteiten voor het gebied "Zweibrücken, Pirmasens, Landstuhl" aangekondigd. Het provinciebestuur is hier behoorlijk gepikeerd over.

De Nederlandse luchtmacht ontkent dat een van zijn piloten een laserstraal op een burger heeft gericht. Bij oefeningen zou de laser juist niet gebruikt worden omdat deze inderdaad risico’s voor mensen op de grond kan opleveren.

Bron: Die Rheinpfalz am Sonntag, 30 november 2008
Te vinden op de website van Bürgerinitiative gegen Fluglärm, Bodenlärm und Umweltverschmutzung


Naar boven
Naar beginpagina