7 december 2011

Korte Berichten week 49
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Londense politie ziet occupiers als terrorismerisico
Het risico van militaire bezuinigingen
Wapens die we niet nodig hebben tegen een prijs die we ons niet kunnen    permitteren
Keuzes voor deserterende Syrische soldaten
Rusland activeert waarschuwingsradar voor raketten


Londense politie ziet occupiers als terrorismerisico

De politie in Londen is in opspraak geraakt, nadat ze in een waarschuwingsbrief aan bedrijven tegen mogelijke terreurdreiging de Occupy London demonstratie ter sprake had gebracht. De Terrorism/Extremism Update geeft een opsomming van risico's, waarin al-Qaida, de Colombiaanse dissidenten van de FARC en Wit-Russische terroristen die de metro van Minsk hebben opgeblazen figureren.

Onder het kopje 'Binnenland' wordt ook Occupy London genoemd. Er staat: "Waarschijnlijk streven activisten ernaar om andere lokaties te identificeren die bezet kunnen worden. De Londense gemeentepolitie heeft een aantal vijandelijke verkenningsrapporten ontvangen betreffende individuen die kunnen passen in een antikapitalistisch profiel. Iedereen moet waakzaam zijn met betrekking tot verkenningen, met name rond leegstaande gebouwen." Volgens de politie is de brief wel echt, maar onhandig geformuleerd en niet bedoeld om demonstranten aan te duiden als terroristische dreiging.

Bron: The Independent (GB), 5 december 2011

Naar boven

Het risico van militaire bezuinigingen

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta zal eind dit jaar komen met voorstellen om te bezuinigen op het Pentagon. Het ziet ernaar uit dat hij vooral wil besparen op grootschalige contraguerrillaoperaties. Volgens een topman van het Pentagon is het onwaarschijnlijk dat de komende jaren troepenmachten met een sterkte van 150.000 zullen worden ingezet zoals de laatste jaren in Irak en Afghanistan. De landmacht en de mariniers zijn zich al aan het voorbereiden op inkrimpingen. Daarentegen zal er meer nadruk komen op Azië als tegenwicht tegen de toenemende militaire macht van China. Een derde prioriteit zijn de technische ontwikkelingen (cyberoorlog, special forces en niet nader aangeduide exotische dreigingen). Contraguerrilla (COIN) en het winnen van de harten en de geesten is uit de mode, contraterrorisme zoals night raids is in.

In de ogen van de conservatieve commentator Ignatius is het risico nu dat nuttige kennis, zoals is opgedaan in de contraguerrilla van de laatste jaren, verloren gaat, net zoals na de Vietnamoorlog is gebeurd. En dat ten gunste van meer conventionele wapens om oorlogen zogenaamd snel te kunnen winnen.

Bron: David Ignatius in The Washington Post (VS), 3 december 2011

Naar boven

Wapens die we niet nodig hebben tegen een prijs die we ons niet kunnen permitteren

Volgens een schatting van Ploughshares zullen de VS de komende tien jaar 700 miljard dollar besteden aan hun kernmacht, alles inbegrepen zoals de bouw, het onderhoud, de milieukosten voor het opruimen en het raketschild. Het Pentagon zelf komt uiteraard met een lager cijfer van 214 miljard maar laat daarbij bijvoorbeeld het onderhoud en de operationele kosten buiten beschouwing. Maar de meest fundamentele vraag is waarom we dat allemaal twintig jaar na het einde van de Koude Oorlog nog nodig hebben. Zelfs een studie van de strategen van de luchtmacht komt tot de konklusie dat we om anderen ervan te weerhouden kernwapens tegen ons te gebruiken - het enige doel dat denkbaar is - niet meer dan 311 kernwapens nodig zouden hebben en niet de duizenden die we nog steeds bezitten.

Bron: William Hartung bij The Huffington Post (VS), 2 december 2011

Naar boven

Keuzes voor deserterende Syrische soldaten

Massale opstanden tegen onderdrukkende regimes brengen de soldaten van het regime in een precaire situatie. Als ze de orders om op te treden tegen de rebellerende bevolking opvolgen, zoals in Syrië al maanden gebeurt, worden ze het instrument van het regime en verraden ze hun landgenoten die streven naar vrijheid. Ongehoorzaamheid van soldaten vereist daarentegen grote moed. Ongehoorzame Syrische soldaten zijn standrechtelijk geëxecuteerd. Toch zijn sommige soldaten ongehoorzaam geweest en hebben het overleefd. Wat moeten ze doen om de zaak van de vrijheid te dienen?
(..)

Bron: Gene Sharp bij Waging Nonviolence, 1 december 2011

Naar boven

Rusland activeert waarschuwingsradar voor raketten

Rusland heeft een radarsysteem om te waarschuwen tegen inkomende raketten aangezet als antwoord op de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Europa. De eenheid in Kaliningrad is uitgerust met de nieuwe Voronezh-DM radar. Deze is dit jaar in opdracht van president Medwedew geïnstalleerd in Pionerskoye, Kaliningrad en vervangt volgens de website Lenta.Ru oudere systemen in de Oekraïne en Wit-Rusland. De radar zou een bereik hebben van 6000 km. Volgens een luchtvaartexpert is de beslissing militair belangrijk, maar moet het tijdstip van de bekendmaking ook worden gezien in het licht van de Russische verkiezingen.

Bron: BBCNews (GB), 29 november 2011


Naar boven
Naar beginpagina