Korte Berichten week 52
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Mariniers gaan AFRICOM versterken
- Stalen muren kunnen de strijd voor vrijheid niet bedwingen
- De bewapeningsindustrie kent geen crisis
- VS-leger stapt weer over op verarmd uranium voor nieuwe wapens
- Moody’s waarschuwt voor ‘sociale onrust’ als nationale schuld uit de hand loopt
Mariniers gaan AFRICOM versterken
Een gevechtsgroep van 1000 mariniers voor snelle interventie zal hoogstwaarschijnlijk binnenkort ter beschikking komen van het Africa Command van de VS. Dit gebeurt enkele maanden nadat Amerikaanse special forces op klaarlichte dag diep in het zuiden van Somalië een actie uitvoerden om een lang gezochte leider van al-Qaida uit te schakelen. Naar verwachting zal deze ontwikkeling tot de nodige onrust leiden bij Afrikaanse regeringen. Tot nu toe had AFRICOM de nadruk gelegd op samenwerking bij opleidingen en veiligheidsarrangementen.
De Marine Air Ground Task Force waarvan sprake is, zou niet in Afrika, maar ergens in Europa worden gestationeerd. Het US Marine Corps Africa zit momenteel al in Stuttgart.
Bron: Stars and Stripes Europese editie, 17 december 2009
Naar bovenStalen muren kunnen de strijd voor vrijheid niet bedwingen
(..) Volgens recente berichten in de media bouwt Egypte een stalen muur langs de 10 kilometer lange grens met de Gazastrook. Deze muur zou niet alleen boven de grond lopen maar ook diep onder de grond als een poging om te voorkomen dat Palestijnen de tunnels graven die een levensader voor het gebied zijn geworden.
Al in juli 2008 rapporteerde het Israëlische dagblad Haaretz dat het Amerikaanse geniecorps over dit project overlegde met Egypte en volgens recente berichten is de VS nog steeds betrokken bij dit wrede plan (..).
Als het waar is dat Egypte deze stalen muur bouwt – Egypte heeft de herhaalde berichten erover ontkend – is dit een schandalige maatregel onder Amerikaanse en Israëlische druk.
(..)
Bron: Hasan Abu Nimah in The Electronic Intifada (VS), 16 december 2009
Naar bovenDe bewapeningsindustrie kent geen crisis
De Duitse Bondsregering heeft in 2008 wapenexporten voor bijna 6 miljard euro goedgekeurd, een derde meer dan in 2007. Zo zijn bijvoorbeeld moderne onderzeeërs, die uitgerust kunnen worden met kernwapens, populair. Ook een land als Pakistan, waaraan veel wordt geleverd, heeft hiervoor belangstelling. De leverantiestop voor wapens naar Pakistan, die was ingesteld na de moord op Benazir Bhoetto, lijkt stilzwijgend beëindigd. India, Pakistan en Israël hebben allemaal belangstelling voor de onderzeeërs, die 500 miljoen euro kosten en langer kunnen duiken, omdat hun voortstuwing niet afhankelijk is van de buitenlucht. Ze worden ook geleverd aan Turkije, Griekenland en Zuid-Korea. Er wordt verwacht dat de nieuwe regeringscoalitie in Duitsland nog minder scrupules op het gebied van wapenhandel zal hebben dan de vorige.
De gegevens zijn gebaseerd op een rapport van de Gemeinsame Konferenz Kirche und Entwicklung (GKKE)
Bron: Die Tageszeitung (BRD), 15 december 2009
Naar bovenVS-leger stapt weer over op verarmd uranium voor nieuwe wapens
Tientallen jaren is verarmd uranium (depleted uranium – DU) het favoriete materiaal geweest voor antitankgranaten ondanks controverses over de mogelijke risico’s voor de gezondheid. Maar nu de landmacht in de VS vindt dat alternatieven die zijn gebaseerd op wolfram onvoldoende hebben opgeleverd stappen ze bij de nieuwe 120 mm Advanced Kinetic Energy munitie toch weer over op verarmd uranium. De volgende generatie munitie zou gebaseerd kunnen zijn op het materiaal Stakalloy, een verbeterde versie van verarmd uranium.
Het grootste voordeel van projectielen gebaseerd op verarmd uranium is dat het zichzelf slijpt tijdens het doorboren van bepantsering. Ook heeft het een zelfontbrandend effect waardoor een getroffen voertuig wordt gevuld met een dodelijke vuurbal van brandende deeltjes.
Bron: Wired – Danger Room(VS), 15 december 2009
Naar bovenMoody’s waarschuwt voor ‘sociale onrust’ als nationale schuld uit de hand loopt
In een somber rapport voorspelt kredietbeoordelaar Moody’s voor het komend jaar dat belastingverhogingen en bezuinigingen in een reeks landen kunnen leiden tot sociale onrust. Er wordt nog steeds rekening gehouden met de mogelijkheid dat een van de leidende economieën te maken krijgt met een fiscale crisis. Alleen al de omvang van de staatsschuld van Engeland en andere grote landen doet het risico van een investeerdersvlucht toenemen. "In de landen waarvan de schuld aanzienlijk is toegenomen en in het bijzonder die waarvan de schuld ondragelijk is geworden, zal de noodzaak om de tekorten te beperken de sociale samenhang op de proef stellen. De proef wordt lastiger naarmate de groei tegenvalt en de rentevoet stijgt," aldus Moody’s. Het bureau stelt dat het grootste obstakel voor fiscale consolidatie gevormd kan worden door signalen van "politieke en sociale spanningen".
Griekenland is een land waarvan de regering is overgegaan tot drastische besparingen op de publieke voorzieningen en heeft het afgelopen jaar te kampen met een reeks rellen, waarvan men denkt dat ze gestimuleerd worden door economische problemen.
Bron: The Daily Telegraph (GB), 15 december 2009
Naar boven
Naar beginpagina