29 december 2011

Korte Berichten week 52
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Patriotraketten in beslag genomen in Finland
Deense ministerie van defensie hield mishandelingen in Irak geheim
Colombiaanse legertop zette zelf guerrillagroep op
Srebrenica-bevel mag niet zomaar geheim blijven
Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Europa van cover-up CIA-vluchten


Patriotraketten in beslag genomen in Finland

Finland heeft een lading van 69 Patriotraketten van een koopvaardijschip gehaald en het schip vervolgens toegestaan om te vertrekken. De in Engeland geregistreerde Thor Liberty was op 15 december in de haven Kotka aan de ketting gelegd. Volgens de Finse politie waren de luchtdoelraketten bestemd voor Sjanghai. Maar het Duitse ministerie van defensie zegt dat de raketten afkomstig waren van het Duitse leger en moesten worden afgeleverd in Zuid-Korea. De Finse douane behandelt de affaire als een geval van illegale wapenexport en heeft de Oekraïense kapitein en de eerste stuurman een reisverbod opgelegd in afwachting van het verdere onderzoek.

Bron: AFP (Fr.), 27 december 2011

Naar boven

Deense ministerie van defensie hield mishandelingen in Irak geheim

Het Deense ministerie van defensie heeft in 2004 informatie ontvangen waaruit bleek dat gevangenen werden mishandeld door de Iraakse politie. In die tijd maakten Deense militairen deel uit van de bezettingsmacht in Irak. Ondanks deze informatie in een inspektierapport bleven Deense soldaten gevangenen overdragen aan Irak. Bovendien werd een en ander geheim gehouden voor het parlement. Passages die betrekking hadden op de mishandelingen werden afgedekt in de rapportages.

Het Deense bataljon had tijdens een inspektie van de Al-Makil gevangenis kennis gemaakt met de ruwe methodes van de Iraakse politie. Gevangenen verklaarden te zijn mishandeld en toonden de sporen daarvan, zoals littekens, brandwonden en andere verwondingen. De indruk van de bataljonsjurist Kurt Borgkvist was dat het slaan van gevangenen de standaardmethode was om ze tot een bekentenis te dwingen. Het aantal overgedragen gevangenen – minstens 500 – blijkt ook veel groter te zijn dan tot nu toe bekend.

De nieuwe centrumlinkse Deense regering is van plan volgend jaar een commissie in te stellen om de Deense rol in de oorlogen in Irak en Afghanistan te onderzoeken.

Bronnen:
Politiken (Den.), 23 december 2011
Politiken (Den.), 27 december 2011

Naar boven

Colombiaanse legertop zette zelf guerrillagroep op

(IPS) - Een Colombiaanse guerrillabeweging die vijf jaar geleden onder grote mediabelangstelling werd opgedoekt, heeft nooit bestaan. Het ging om een uitvinding van de legertop. Justitie gaat nu een topmedewerker van voormalig president Uribe in beschuldiging stellen.

Cacica Gaitana was een guerrillagroep die volgens de militaire inlichtingendiensten deel uitmaakte van de linkse rebellenbeweging FARC. Op 7 maart 2006 leverden de zeventig guerrillero's van Cacica Gaitana met veel vertoon en onder grote media-aandacht hun wapens en zelfs een vliegtuig in. De campagne voor de presidentsverkiezingen was toen volop aan de gang, Uribe won die verkiezingen.

Maar nu blijkt dat Cacica Gaitana nooit heeft bestaan. Vijftien van de zeventig zogeheten guerrillero's waren FARC-deserteurs, de rest waren werklozen en bedelaars. De ingeleverde wapens waren in beslag genomen bij extreemrechtse paramilitairen, het vliegtuig was al sinds 2003 in het bezit van de regering.

Bron: DeWereldMorgen (Be.), 23 december 2011

Naar boven

Srebrenica-bevel mag niet zomaar geheim blijven

In de zaak van de Goese soldaat Davey Maat (zie Korte Berichten van 23 november 2011) heeft de Raad van State bepaald dat de staat onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom operationele bevelen voor de Nederlandse troepen in Srebrenica niet openbaar worden gemaakt. Maat wil al jaren inzage in de bevelen, omdat hij denkt dat de oorspronkelijke opdracht daarin was om de bevolking te beschermen. De staat weigert dit omdat het om een document van de Verenigde Naties zou gaan. Bovendien was het papier vorig jaar ‘zoekgeraakt’, waardoor de rechtbank in Middelburg de details niet kon kontroleren. Het zou oorspronkelijk in een kluis van het ministerie van defensie zijn opgeborgen, maar zijn kwijtgeraakt toen stukken werden overgedragen aan het Centraal Archief. De Raad van State heeft nu besloten dat de weigering van de regering om inzage te geven beter had moeten worden onderbouwd.

In het verleden hebben vergelijkbare uitspraken van de Raad van State soms geleid tot het alsnog verstrekken van het gevraagde. Wordt vervolgd.

Bron: Novum, 21 december 2011

Naar boven

Mensenrechtenorganisaties beschuldigen Europa van cover-up CIA-vluchten

Een meerderheid van 28 meest Europese landen heeft geweigerd in te gaan op informatieverzoeken over hun betrokkenheid bij geheime CIA-vluchten met terrorismeverdachten aan boord. Dat stellen de mensenrechtenorganisaties Access Info (Madrid) en Reprieve (Londen) in een rapport. Slechts zeven landen hebben de gevraagde informatie verstrekt. Inmiddels is bekend geworden dat er in elk geval geheime gevangenissen waren in Thailand, Afghanistan, Litouwen, Polen en Roemenië. Het gevangenis- en ondervragingsprogramma van de CIA zou in 2009 zijn beëindigd. De mensenrechtenorganisaties hebben 55 in de VS geregistreerde vliegtuigen opgespoord die betrokken waren bij de CIA-vluchten.

Opmerkelijk genoeg is Nederland niet betrokken in dit onderzoek. Werk aan de winkel voor Kamerleden?

Bron: Associated Press, 19 december 2011

Rapport: Using the right of access to information to unveil the paths of illegal prisoner transfer flights (1.2 MB, pdf)


Naar boven
Naar beginpagina