Korte Berichten week 17
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- VS hadden in 1967 noodplan om Israël aan te vallen
- Canadese spionnen vallen moslims lastig
- VS “oefenen” nucleair terrorisme in de VS en Europa
- Rechter vraagt om details over spionagebasis VS
- Brits plan om Trident te verhuizen
VS hadden in 1967 noodplan om Israël aan te vallen
Vlak voor de Zesdaagse oorlog in 1967 hebben de VS een militair noodplan ge-updated dat bedoeld was om Israël militair aan te pakken voor het geval het in westelijke richting in de Sinaï of in oostelijke richting op de Westbank zou oprukken. Dit tot nu toe onbekende aspekt van deze oorlog is aan het licht gebracht in een oorspronkelijk topgeheime studie van het Institute for Defense Analyses in Washington. De Amerikaanse eenheid die Israël had moeten aanvallen was het Strike Command, een voorloper van het huidige CENTCOM dat nu de oorlog in Irak voert. Overigens was er een parallel oorlogsplan om de Arabische landen aan te vallen als ze Israël dreigden te vernietigen. De dubbele planning was gebaseerd op de Amerikaanse angst om in het Midden-Oosten invloed te verliezen aan de Sovjet-Unie als ze openlijk de Israëlische kant zouden kiezen.
Bron: Haaretz (Israël), 23 april 2007
Naar bovenCanadese spionnen vallen moslims lastig
De Canadese AIVD, de Canadian Security Intelligence Sevice (CSIS) voert routinematig en in toenemende mate gesprekken en ondervragingen met honderden Arabieren en moslims in heel Canada op hun werkplekken, thuis en in de buurt van moskeeën. Dat zegt de Canadian Council on American-Islamic relations in Canada (CAIR-Canada). De activiteiten van de CSIS leiden tot veel verontruste telefoontjes van moslims naar deze organisatie. CAIR-Canada heeft nu een brochure uitgegeven (Know Your Rights Guide) met tips voor Canadese moslims die worden lastiggevallen door de veiligheidsdienst. De verhoren worden als hoogst intimiderend ervaren en lijken enkel plaats te vinden op basis van het feit dat men tot een bepaalde etnische groep behoort. De bezoeken van de CSIS op het werk leiden vaak tot problemen voor de betrokkenen.
Bron: Montreal Mirror (Canada) op ZNet, 21 april 2007
Naar bovenVS “oefenen” nucleair terrorisme in de VS en Europa
Van 23 tot 27 april vindt een oefening van het Amerikaanse leger plaats, Noble Resolve 07 geheten, waarvan het scenario “gesimuleerde” terreuraanvallen in de VS en Europa inhoudt. Daarbij wordt onder meer de ontploffing nagebootst van een kernwapen van tien kiloton in de haven van Virginia, dat het land zou zijn binnengesmokkeld door “een buitenlandse mogendheid”. Aan de oefening wordt deelgenomen door het Joint Task Force Command (JTFCOM), Northern Command (NORTHCOM), J9 Joint Innovation and Experimentation Directorate, de commandobunker van FEMA, het Department of Homeland Security en de politie van Virginia.
Bron: Prisonplanet.com (VS), 19 april 2007
Naar bovenRechter vraagt om details over spionagebasis VS
Een Britse rechter heeft verordonneerd dat operationele details van een spionagebasis van de VS overhandigd worden aan het hof. Dit gebeurde in de zaak tegen twee vredesveteranen, Helen John (69) en Sylvia Boyes (63). De twee grootmoeders werden afgelopen april gearresteerd toen ze de luchtmachtbasis Menwith Hill bij Harrogate in North Yorkshiere binnengingen. De rechter wil nu weten wat er op de spionagebasis gebeurt, of het Brits of Amerikaans grondgebied is, wie het bevel voert over de basis en wie gerechtigd is daar opgeslagen wapens te gebruiken. De zaak is voorlopig verdaagd tot 8 juni.
Bron: BBC News (GB), 17 april 2007
Naar bovenBrits plan om Trident te verhuizen
Het Britse leger is bezig plannen op te stellen om de Britse nucleaire raketten te verplaatsen ten zuiden van de Schots-Britse grens nu het bange vermoeden opdoemt dat Schotland op weg is naar onafhankelijkheid. Er zijn al vier lokaties bekeken, waarbij Devonport bij Plymouth uit de bus is gekomen als het bij de militairen favoriete alternatief voor het Schotse Faslane. De militaire planners sluiten ook niet uit dat ze de raketten uit Schotland gaan terugtrekken lang voor een besluit over onafhankelijkheid genomen is. De berichten hierover moeten gezien worden tegen de achtergrond van de verwachte electorale opmars van de Scottish Nationalist Party (SNP) bij de komende regionale verkiezingen.
Bron: Scotsman on Sunday (GB), 15 april 2007
Naar boven
Naar beginpagina