Korte Berichten week 19
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Online-snuffelen zonder mandaat?
- VS en bondgenoten lijken de oorlog tegen de drugs te verliezen
- Pakistaanse wetenschapper A.Q Khan heeft Iran geholpen
Online-snuffelen zonder mandaat?
Eigenlijk was het helemaal niet zo bedoeld. Dat zegt Lutz Diwell (SPD), de sleutelfiguur van het laatste Duitse geheime dienstschandaal. Diwell heeft in de zomer van 2005 als staatssecretaris van Binnenlandse Zaken de verordening ondertekend die het de binnenlandse veiligheidsdienst (Verfassungsschütz) mogelijk maakt particuliere harde schijven te infiltreren. Diwell dacht dat het alleen ging om de observatie van besloten discussiegroepen op het Internet. Hij zegt er zich totaal niet van bewust te zijn geweest dat de veiligheidsdienst op basis hiervan ook de inhoud van privé-computers zou kunnen bespioneren. Het ging om “offensieve observatie van het Internet”. De veiligheidsdienst wilde infiltreren in gesloten gebruikersgroepen en chatrooms om vooral discussies van de islamitische scene te kunnen volgen. Diwell dacht dat het daarbij hoogstens om servers ging die chatrooms hosten.
Inmiddels heeft de binnenlandspecialist van de SPD-fractie in de Bondsdag, Dieter Wiefelspütz van de coördinator van de geheime diensten Klaus-Dieter Fritsche (CSU) vernomen dat er wel degelijk sprake is van inkijkoperaties in vaste schijven.
Bron: Die Tageszeitung (BRD), 2 mei 2007
Naar bovenVS en bondgenoten lijken de oorlog tegen de drugs te verliezen
Ondanks miljarden dollars die besteed worden aan drugsbestrijding en recordhoeveelheden in beslaggenomen drugs laten de officiële cijfers zien dat cocaïne gemakkelijker te verkrijgen is dan ooit te voren. Tussen januari en oktober van het afgelopen jaar zijn de detailhandelsprijzen voor cocaïne met meer dan 12% gedaald terwijl de gemiddelde zuiverheid van de drug toenam van 68 tot 73%.
Sinds de oorlog in Irak begon heeft het Pentagon sterk bezuinigd op de uitgaven voor lucht- en zeeverkenning van smokkelroutes in de Stille Oceaan en het Caribisch gebied. Het accent is verschoven naar het Plan Colombia dat vanuit de lucht de cocaplanten met gif bespuit. Colombiaanse producenten voorzien 90% van de gebruikers in de VS via Mexicaanse smokkelroutes. De cocaboeren hebben blijkbaar succesvol gereageerd op de sproeiprogramma’s door de teelt te verdelen over kleinere gebiedjes. Volgens officiële bronnen is er nog altijd 800 ton cocaïne geëxporteerd. Volgens een specialist van het Center for International Policy in Washington wordt er in 2005 in Colombia meer coca verbouwd dan in 2000.
Bron: Los Angeles Times (VS), 5 mei 2007
Naar bovenPakistaanse wetenschapper A.Q Khan heeft Iran geholpen
Een nieuw rapport van de Londense denktank International Institute for Strategic Studies suggereert dat het Pakistaanse nucleaire proliferatienetwerk van Abdoel Qadir Khan springlevend is en roept nieuwe vragen op hoe dit netwerk is tegemoetgekomen aan de Iraanse nucleaire ambities. Het rapport onthult dat Khan 'Iran voorzien heeft van centrifuges, technische plannen, onderdelen en een ‘adresboek’ van leveranciers' en stelt ook dat delen van het netwerk vermoedelijk nog operationeel zijn. Iran heeft ontkent dat Pakistaanse kerngeleerden het land hebben geholpen bij zijn nucleaire programma, dat puur civiele doelen zou hebben, maar het rapport van het IISS suggereert dat 'op zijn minst een aantal van Khans medewerkers aan de aandacht van justitie lijken te zijn ontsnapt en na zich een tijd lang onopvallend te hebben gedragen, hun activiteiten op de zwarte markt hebben hervat', met Iran als meest voor de hand liggende klant.
Rapport: Nuclear Black Markets: Pakistan, A.Q Khan and the rise of proliferation networks
NB Khan ontleende zijn oorspronkelijke technische knowhow op het gebied van ultracentrifuges aan de periode in de jaren zeventig dat hij in Almelo werkzaam was bij UCN Nederland. De Nederlandse autoriteiten legden hem op dat moment geen strobreed in de weg.
Bron: Christian Science Monitor (VS), 4 mei 2007
Naar boven
Naar beginpagina