17 juli 2007

Korte Berichten week 29
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Pfalz kernwapenvrij?
Venezuela traint elitetroepen Bolivia
Smerige oorlog om het uranium van de Sahara
Grote Britse vakbond sluit zich aan bij boycot van Israël
Klokkenluider in affaire Khan blijft vechten voor pensioen

Naar boven

Pfalz kernwapenvrij?

Volgens een nieuwe studie van de Federation of American Scientists (FAS) zouden de 130 kernwapens, die tientallen jaren lang op de grootste Europese VS-luchtmachtbasis Ramstein waren opgeslagen, teruggehaald zijn naar de VS. De basis komt althans niet meer voor in een rapportage van januari 2005 die door de FAS is geëvalueerd. In verband met grootscheepse uitbreidingsactiviteiten op de basis werd al langer vermoed, dat de schachten waarin de bommen opgeslagen waren, waren ontmanteld en de wapens teruggebracht naar de VS. Bevestiging van officiële Amerikaanse of Duitse kant is er echter nog niet. Als het bericht klopt zijn er in Duitsland nog 20 kernwapens op een basis van de Bundesluftwaffe bij Büchel in de Eifel.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 11 juli 2007

Naar boven

Venezuela traint elitetroepen Bolivia

Een kleine honderd militairen van de Boliviaanse commando-eenheid Condors en een verkenningsregiment zijn afgereisd naar Venezuela voor een opleiding terreurbestrijding. Deze komt in de plaats van de steun die vroeger door de VS aan het Boliviaanse leger werd gegeven. Nadat de nieuwe president Evo Morales was geïnstalleerd had hij de VS ervan beticht in een geheime operatie Chinees luchtafweergeschut uit de Boliviaanse arsenalen te hebben willen verwijderen. Ook weigerde Morales gevoelige terreurbestrijdingsapparatuur terug te geven aan het Pentagon.

Bron: Washington Times (VS), 10 juli 2007

Naar boven

Smerige oorlog om het uranium van de Sahara

Niger, het armste land van Afrika, is weer oorlogsgebied. Twaalf jaar lang was er vrede, nadat rebellen van het Toearegvolk met steun van Libië gestreden hadden voor meer autonomie. Maar sinds februari heeft de nieuwe rebellenbeweging van de Toearegs, de MJN (Niger Beweging voor Gerechtigheid) de wapens opgenomen tegen de uitverkoop van de uraniumvoorraden aan China. Tot nu toe zijn al meer dan 30 regeringssoldaten gedood en is een Chinese bedrijfsleider ontvoerd.

Niger is met Namibië de belangrijkste producent van uraniumerts in Afrika en de grootste leverancier van Frankrijk. De produktie (nu 3500 ton per jaar) moet tot het drievoudige worden opgevoerd en de exploitatie geopend voor Chinese, Canadese en Indiase investeerders. De rebellen zijn tegen de Chinese bedrijven omdat ze niet met inheemse arbeidskrachten werken. Maar de regering heeft argwaan dat Frankrijk de rebellen steunt om de Aziatische concurrentie het leven zuur te maken. Een vroegere Franse militaire attaché, die tegenwoordig veiligheidsadviseur is van de Franse staatsfirma Areva, overste Denamur, is inmiddels gearresteerd en het land uitgezet. Maar ook Franse installaties in Niger, waaronder die van Areva, zijn inmiddels het doelwit geworden van aanvallen. De plaatselijke krant Le Dëmocrate spreekt over een “poging tot destabilisatie”, en legt een verband met de neiging van de VS om zich ter plekke te installeren om tegen islamisten te vechten.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 10 juli 2007

Naar boven

Grote Britse vakbond sluit zich aan bij boycot van Israël

De Britse Transport and General Workers Union heeft zijn 800.000 leden opgeroepen om in Israël gemaakte produkten te boykotten vanwege wat zij aanduiden als “de misdadige politiek [van Israël] in de bezette gebieden.” Hiermee volgt ze het voorbeeld van de Britse vakbond voor overheidspersoneel Unison, de Canadese vakbond voor overheidspersoneel en verschillende Zuid-Afrikaanse bonden.

Bron: Haaretz (Israël), 8 juli 2007

Naar boven

Klokkenluider in affaire Khan blijft vechten voor pensioen

Richard Barlow analyseerde voor de CIA kernwapenprogramma’s van andere landen. Eind jaren tachtig volgde hij het spoor van A.Q. Khan, de Pakistaanse wetenschapper die materiaal voor de produktie van kernwapens aan het verzamelen was. In 1989 wilde de regering van de VS voor 1,4 miljard dollar F-16 vliegtuigen aan de Pakistaanse luchtmacht verkopen. Het Congres had echter bij wet verboden om wapensystemen te leveren die geschikt waren om kernbommen af te werpen. Barlow schreef voor de toenmalige minister van defensie Cheney een vertrouwelijke analyse waarvan de conclusie was dat de voorgenomen F-16 verkoop in strijd was met die wet. Later ontdekte hij dat iemand de analyse had herschreven zodat de strekking precies het omgekeerde werd: Pakistan zou technisch helemaal niet in staat zijn om de F-16s een nucleaire rol te geven Barlow wist dat dit niet waar was. Toch verklaarde op basis van deze geprepareerde analyse een onderminister van defensie onder ede voor het Congres dat er geen probleem was. Vervolgens stapte Barlow naar zijn bazen met de mededeling dat het Congres misleid was. Enkele dagen later werd hij ontslagen. Hoewel dit ontslag later onrechtmatig werd verklaard, voert hij 17 jaar later nog steeds juridische procedures om zijn pensioenrechten terug te krijgen.

Experts op het gebied van non-proliferatie en controle op de overheid denken, dat als er in 1989 naar Barlow was geluisterd, Khan mogelijk verhinderd had kunnen worden zijn smokkelnetwerk voor nucleaire technologie uit te bouwen.

Bron: Washington Post (VS), 7 juli 2007


Naar boven
Naar beginpagina