Korte Berichten week 33
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- De interne geschiedenis van de Britse doodseskaders in Noord-Ierland
- In het hart van Afrika dreigt een oorlog om de olie
- Russische bommenwerpers hervatten Koude Oorlogsvluchten
- Israël maakt zich zorgen over de Russische vloot
- De ‘vergeten’ oorlog van India
- Jemenitische veteranen voeren protestactie op
De interne geschiedenis van de Britse doodseskaders in Noord-Ierland
Volgens de officiële geschiedenis ging het konflikt in Noord-Ierland over twee oorlogvoerende stammen, de katholieken en de protestanten, die voor hun eigen bestwil uit elkaar moesten worden gehouden door Britse soldaten. Maar in feite was de bezetting van Noord-Ierland bruut, repressief en moordlustig. In plaats van de “stammen” uit elkaar te houden, rekruteerde, trainde en bewapende de Britse militaire inlichtingendienst loyalistische [protestantse] doodseskaders in Noord-Ierland en gaf ze opdracht om een reeks moorden te plegen.
Bron: Socialist Worker (GB), 11 augustus 2007
Naar bovenIn het hart van Afrika dreigt een oorlog om de olie
De recente militaire incidenten tussen Oeganda en de democratische republiek Kongo kunnen uitlopen op een ernstig konflikt. De betrekkingen tussen Oeganda en de oude vijand Kongo zijn al heel lang gespannen en het aan Oeganda grenzende oostelijk deel van Kongo is een rechteloos gebied vol bandieten en rebellen. Nu zijn er berichten over gewapende aanvallen vanuit Kongo op Oegandees gebied.
Er is ook toenadering tussen de regeringen van Kongo en Soedan die momenteel overleggen over militaire samenwerking. Soedan en Oeganda hebben vanouds guerrillabewegingen op elkaars gebied gesteund (respectievelijk Lords Resistance Army en SPLA). Nu is er ook nog olie gevonden in Oeganda. Kongo en Soedan zijn nu bang dat Oegandese oliedollars regimeverandering in Kongo en Soedan zullen financieren. In dit verband is er ook een strijd tussen het Britse olieconcern Heritage Oil dat in Oeganda naar olie boort en ook in het oosten van Kongo concessies heeft verkregen en de regering in Kinsjasa [Kongo] die liever oliezaken wil doen met Angola en China.
Bron:
Angelo Izama van de Oegandese krant Daily Monitor in Die Tageszeitung (BRD), 10 augustus 2007
Zie ook: Die Tageszeitung (BRD), 8 augustus 2007: Jachttaferelen op het Albertmeer vanwege de olie
Russische bommenwerpers hervatten Koude Oorlogsvluchten
De Russische strategische bommenwerpers hebben de langeafstandsvluchten in de stijl van de Koude Oorlog boven gebieden waar de NAVO en de VS patrouilleren hervat, zo heeft generaal-majoor Pavel Androsov, hoofd van de Russische strategische luchtmacht in Moskou, meegedeeld. Een Russische bommenwerper vloog over de marinebasis van de VS in Guam en ‘glimlachte’ tegen VS-piloten die waren opgestegen om hem te volgen. Dit is een oude traditie uit de Koude Oorlog. Twee Tu-95MS bommenwerpers (door de NAVO ‘Bear’ genoemd) waren opgestegen van een basis bij Blagoveshchensk in het Verre Oosten.
Bron: Washington Post (VS), 9 augustus 2007
Naar bovenIsraël maakt zich zorgen over de Russische vloot
De Russische plannen om de permanente marineaanwezigheid in de Middellandse Zee te hervatten hebben voor grote onrust in Israël gezorgd. De Israëli denken dat de Syrische havens die de Russen waarschijnlijk gaan gebruiken enorme elektronische afluistercentra en luchtverdedigingsbases gaan worden, die de nationale veiligheid van Israël kunnen bedreigen. De commandant van de Russische marine, admiraal Wladimir Masorin, kondigde de terugkeer van de vloot marine afgelopen week aan in Sebastopol. Volgens eerdere berichtgeving in Kommersant is Rusland al bezig te baggeren in de haven van Tartus en bouwt aan een dok in de Syrische haven Latakia. Toen werd al bekend gemaakt dat Moskou een eskader marineschepen onder leiding van de geleide wapen kruiser Moskva permanent in de Middellandse Zee wil stationeren.
Er bestaat overigens in Rusland zelf wel twijfel of de Russische vloot over de capaciteit en het geld beschikt om meer dan een symbolische aanwezigheid in de Middellandse Zee te handhaven.
Bron: Kommersant (Rusland), 7 augustus 2007
Naar bovenDe ‘vergeten’ oorlog van India
Een gewapende opstand in de afgelegen Indiase deelstaat Manipoer heeft sinds het begin van de jaren tachtig al zeker meer dan 8000 doden geëist en waarschijnlijk nog veel meer. Het United National Liberation Front (UNLF) vecht daar met het Indiase leger. Of Manipoer – dat gedurende bijna 2000 jaar een apart koninkrijk was - bij India hoort is omstreden. Na 1947 was het korte tijd onafhankelijk.
Het UNLF in Manipoer is een van de meer dan twintig separatistische bewegingen die vechten tegen het Indiase leger. Er wordt nauwelijks over bericht in Westerse media, onder andere omdat de Indiase regering bezoeken aan deze staat beperkt.
Bron: BBC News (GB), 8 augustus 2007
Naar bovenJemenitische veteranen voeren protestactie op
De veiligheidspolitie in het zuiden van Jemen is in gevecht geraakt met voormalige soldaten die protesteren tegen de lage pensioenen en weer toegelaten willen worden tot het leger. Er zijn daarbij al twee doden gevallen. De protestacties van duizenden ex-soldaten in drie provincies in Zuid-Jemen zijn een teken van toenemende spanningen tussen het zuiden en het noorden van Jemen, dertien jaar na het einde van een korte burgeroorlog. De meeste van de demonstranten hadden in het leger van Zuid-Jemen gediend. Nadat ze door de noordelijke strijdkrachten waren verslagen werden ze uit het leger gezet. Dit gebeurde in totaal met 60.000 soldaten.
Bron: Washington Post (VS), 6 augustus 2007
Naar boven
Naar beginpagina