Korte Berichten week 39
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- De grootste misser bij de Rasterfahndung
- Geheime bepaling geeft Shin Bet data van mobiele telefoon providers
- Het nieuwe Britse imperium? Plannen voor annexatie v.d. zuidelijke Atlantische Oceaan
- Zuid-Afrikaanse duikboot is NAVO te slim af
De grootste misser bij de Rasterfahndung
Rasterfahndung (geautomatiseerde vergelijking van persoonsgegevens) kan gebruikt worden om misdrijven te voorkomen of op te helderen. Een recente studie van het Max Planck Instituut (MPI), die dertig Rasterfahndungen onder onderzocht en tot de slotsom kwam dat de methode bepaald geen wondermiddel is, had alleen betrekking op de tweede variant. Daarom onderzochten zij de grootste Rasterfahndung in de geschiedenis niet. Die vond plaats toen de politie na de aanslagen in 2001 wilde weten of zich in Duitsland nog meer onbekende islamistische terroristen, zogenaamde slapers, ophielden.
Daartoe werden in het hele land bij bevolkingsregisters, universiteiten en het centrale persoonsregister van vreemdelingen de data van in totaal rond 8,3 miljoen mensen gelicht. Vervolgens werden alle mensen geselecteerd die aan de volgende criteria voldeden: 18 tot 40 jaar, man, (ex-) student, moslim, legaal verblijf, afkomstig uit één van de 26 landen met overwegend islamitische bevolking. In totaal bleven er aanvankelijk 32.000 personen op de zeef liggen. Na vergelijking met andere gegevensbestanden bleven er uiteindelijk 1689 over, die door de politie van de deelstaten werden gecontroleerd. Deze “informatieverdichting” duurde meer dan een jaar en hield alleen al in Noord-Rijnland-Westfalen 400 rechercheurs aan het werk. Concrete treffers bleven echter uit en in grote delen van de politie geldt de actie als een mislukking.
Bron: die Tageszeitung (BRD), 25 september 2007
Naar bovenGeheime bepaling geeft Shin Bet data van mobiele telefoon providers
De certificaten die de [Israëlische] staat verleent aan providers van mobiele telefonie bevatten een geheime clausule die de maatschappijen verplicht om aan de veiligheidsdienst Shin Bet inlichtingen te verschaffen over gesprekken en berichten die de klanten met hun mobiele telefoons voeren en versturen. Daar is de Movement for Freedom of Information in Israël (FOIM) achter gekomen. De telefoonmaatschappijen (Pelephone, Cellcom, Partner en Mirs), het ministerie van communicatie en het kabinet van de minister-president dat het toezicht over de Shin Bet houdt, weigeren het bestaan van een dergelijke richtlijn toe te geven. FOIM is van plan aan de administratieve rechtbank in Jeruzalem te vragen om de publicatie te gelasten van de “veiligheidsbijlage bij de certificaties van de mobiele telefoonmaatschappijen en Internetproviders die zijn geregistreerd in Israël”.
Volgens FOIM moeten de Internetproviders aan het Israëlische leger, de Shin Bet, de Mossad, de politie en het gevangeniswezen alle gevraagde informatie over Internetgebruikers in Israël verschaffen. Het kan gaan om real-time informatie over het gebruik van mobiele telefoons en computers, details uit gesprekken via een bepaalde mobiele telefoon, de identiteit van de abonnee en degene met wie hij spreekt, de lengte en de frequentie van de gesprekken, de exacte locatie van de individuen die de telefoon gebruiken en gebruikerspatronen bij Internet.
Volgens Dori Spivak van FOIM is er momenteel in de Knesset [parlement] een discussie aan de gang over de noodzaak van toezicht door rechters bij dit proces en het trekken van een duidelijke grens tussen het afluisteren van gesprekken en het verkrijgen van data over die gesprekken. Het lijkt echter op dat de praktijk op de basis van de geheime bijlage al veel verder is gevorderd.
Bron: Bron: Haaretz (Isr.), 24 september 2007
Naar bovenHet nieuwe Britse imperium? Plannen voor de annexatie van de zuidelijke Atlantische Oceaan
Groot-Brittannië treft voorbereidingen op territoriale aanspraken op tienduizenden vierkante mijlen oceaanbodem rond de Falklandeilanden, Ascension en Rockall [een kale rotspunt, die de top is van een uitgedoofde vulkaan], in de hoop daar mogelijk lucratieve voorraden aan gas en mineralen en olievelden aan te treffen. De aanspraken komen neer op het claimen van zeebodem tussen de 200 en 350 mijl uit de kust en zullen waarschijnlijk leiden tot oplopende spanningen met Argentinië.
Bron: The Guardian (GB), 22 september 2007
Naar bovenZuid-Afrikaanse duikboot is NAVO te slim af
Een enkele Zuid-Afrikaanse onderzeeër heeft een aantal NAVO-commandanten het schaamrood op de kaken gebracht door alle schepen van de NAVO maritieme groep tot zinken te brengen die samen met de Zuid-Afrikaanse marine oefeningen hield nabij de Kaapse kust.. De S101 – ook wel SAS Manthatisi genoemd – slaagde er niet alleen in om een gezamenlijke search party (zoek-patrouille) bestaande uit schepen van de NAVO en de Zuid-Afrikanen die het gebied uitkamden met sonar en radar te ontlopen, maar bracht vervolgens ook nog de hele oppervlaktevloot tot zinken.
Ondanks de frustratie bij de NAVO-commandanten streeft Zuid-Afrika volgens minister dan defensie Lekota naar nauwe marinesamenwerking met de NAVO om het hoofd te bieden aan “onvoorziene omstandigheden”. Hier was de vice-admiraal Mahon van de NAVO wat duidelijker in “Het gaat om onbelemmerde toegang tot de zee, energie en veiligheid.”
Bron: News24.com (ZA), 9 september 2007Naar boven
Naar beginpagina