Korte Berichten week 45
Samenstelling: Kees Kalkman
Inhoud:
- Britse marine dit voorjaar naar de Golf
- Amerikaanse marine begint oefening in de Golf
- Ex-hoofd MI6: Inlichtingen te belangrijk gemaakt in Irak-oorlog
- Kongolezen verzetten zich tegen de oorlog
- Pakistan wilde tijdens de oorlog rond Kargil kernwapens inzetten
- Commandant van nucleaire onderzeeër geschorst
Britse marine dit voorjaar naar de Golf
Het Britse ministerie van defensie heeft bevestigd dat het vliegdekschip Illustrious van de marine komend voorjaar naar de Golf zal vertrekken in het kader van Operatie Orion 08. Het schip zal worden vergezeld door de luchtverdedigingskruiser Edinburgh, het fregat Westminister, twee mijnenvegers en drie ondersteunende schepen. De vloot zal ongeveer zes maanden in de Golf, de Indische Oceaan en de Rode Zee doorbrengen. De maritieme aanwezigheid zal samenvallen met een cruciale periode in de confrontatie van het Westen met Iran. Waarnemers denken dat de lente de laatste mogelijkheid voor president Bush is om militaire aanvallen tegen het nucleaire programma van Iran te gelasten.
Bron: Daily Telegraph (GB, 3 november 2007
Naar bovenAmerikaanse marine begint oefening in de Golf
De Amerikaanse Vijfde Vloot, met hoofdkwartier in Bahrain, is een serie oefeningen in de Golf begonnen, waaraan onder meer een vliegdekschip en twee landingsschepen voor mariniers deelnemen. Volgens een woordvoerder is de vijfdaagse oefening van Combined Task Force 59 bedoeld om “maritieme veiligheid af te dwingen, met name de vrije handelsstroom door de Golf voor alle regionale partners. (..) Het is onze opdracht de Straat van Hormuz vrij te houden (..).”
Aan de oefening in de Golf neemt onder meer het amfibische landingsschip Wasp deel, een klein vliegdekschip met helikopters van het korps mariniers en landingsvaartuigen.
Het grotere vliegdekschip Enterprise met zijn aanvalsgroep en de amfibische aanvalsgroep van de Kearsarge (eveneens mariniers) houden tegelijkertijd oefeningen in de buurt van de Golf.
Bron: Reuters (GB), 2 november 2007
Naar bovenEx-hoofd MI6: Inlichtingen te belangrijk gemaakt in Irak-oorlog
Volgens Sir Richard Dearlove, hoofd van de inlichtingendienst MI6 ten tijde van de invasie van Irak, heeft de Britse regering teveel belang gehecht aan inlichtingenclaims als hulpmiddel om tegenstanders in het parlement te overtuigen de oorlog te steunen. Dearlove zei dat Irak het gevaar aantoonde van “politiek die gefundeerd is rond inlichtingen en weinig anders of als [inlichtingen] gebruikt worden als belangrijkste rechtvaardiging voor het regeringsoptreden.”
Bron: The Guardian (GB), 1 november 2007
Naar bovenKongolezen verzetten zich tegen de oorlog
In het oosten van de democratische republiek Kongo worden de protesten en zelfverdedigingsacties van de bevolking naar aanleiding van de gevechten en het toenemend crimineel geweld steeds talrijker. De mensen vertrouwen er niet langer op dat de staat voor meer veiligheid kan zorgen.
Bron: Die Tageszeitung (BRD), 31 oktober 2007
Naar bovenPakistan wilde tijdens de oorlog rond Kargil kernwapens inzetten
Volgens een nieuw boek was Pakistan van plan kernwapens in te zetten tegen India tijdens de oorlog rond Kargil in 1999. De onderzoeksjournalisten Adrian Levy en Catherine Scott-Clark schrijven in hun boek “Deception: Pakistan, the United States and the Global Nuclear Weapons Conspiracy” dat president Clinton destijds tijdens een gesprek aan premier Nawaz Sharif van Pakistan vroeg of hij wel wist dat zijn militairen bezig waren inzet van kernraketten voor te bereiden. Volgens de auteurs waren de Amerikanen er niet zeker van wie er nu eigenlijk in Islamabad aan de macht was, waarbij er verwarring over was of Sharif door [zijn toenmalige legercommandant] generaal Pervez Musharraf onder druk stond om oorlog te voeren of dat hij probeerde zijn eigen rol in de crisis als minder belangrijk voor te stellen.
Bron: The Times of India, 28 oktober 2007
Naar bovenCommandant van nucleaire onderzeeër geschorst
De commandant van de Amerikaanse nucleair aangedreven onderzeeër USS Hampton, Michael B. Portland, is van zijn commando ontheven omdat er geen vertrouwen meer bestaat in zijn leidinggevend vermogen, zo heeft de marine bekend gemaakt. Tijdens een onderzoek was gebleken dat het schip gedurende een maand de dagelijkse veiligheidscontrole op de nucleaire reactor verzuimd had en documenten had vervalst om de nalatigheid te maskeren. De Hampton, die San Diego als thuishaven heeft, behoort tot de Los Angeles Class onderzeeërs, de mest geavanceerde nucleaire aanvalsonderzeeërs ter wereld. Hij is uitgerust met torpedo’s en kruisraketten en kan mijnen leggen. Portland is de vierde commandant van een onderzeeër die dit jaar van zijn commando wordt ontheven.
Bron: Associated Press (VS), 26 oktober 2007
Naar boven
Naar beginpagina