30 maart 2014

Korte Berichten week 13
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Kleine groep VS-soldaten in Libië voor trainingsmissie

26 maart 2014 - Een klein team van 11 VS-soldaten komt tot begin april aan in Libië om in Tripoli de trainingsmissie van de VS voor het Libische leger voor te bereiden. De eigenlijke training van tussen 5000 en 8000 Libiërs zal plaatsvinden in Bulgarije vanaf juli. Het nu gestuurde team zal zich bezighouden met logistieke voorbereidingen, waaronder het screenen van de rekruten. Dat lijkt geen overbodige luxe in Libië, waar veel militieleden die zijn opgenomen in het leger eerder loyaal zijn aan hun oorspronkelijke commandanten en stammen.

Bron: Reuters (Phil Stewart)

Naar boven

Twijfel over bestemming door Israël in beslag genomen wapenschip

26 maart 2014 - Reuters bericht op basis van Amerikaanse inlichtingenanalysten en veiligheidsfunktionarissen uit het Midden-Oosten dat er twijfel is ontstaan over de bestemming van het vrachtschip KLOS C dat onlangs is opgebracht door de Israëlische marine. Het vermoeden bestaat nu dat de wapens bestemd waren voor de Sinaï, en niet voor Gaza zoals Israël zegt.

The Israel Navy intercepted an Iranian shipment of advanced weapons. 5 maart 2014, Israel Defense Force

Israël zou volgens de bronnen van Reuters het Egyptische militaire bewind uit de wind willen houden, dat grote problemen heeft om de fundamentalistische guerrilla in de Sinaï in bedwang te houden. De 5,5 meter lange M-302 raketten die in beslag zijn genomen, zouden niet geschikt zijn om de nu streng gekontroleerde grens met Gaza binnen te smokkelen. Het wapensysteem is niet ontworpen om in delen te worden uiteengenomen voor transport. Dat geldt niet voor de aangetroffen mortiergranaten, die kunnen worden vervoerd met een rugzak. De Amerikanen denken dat de ook gevonden munitie voor lichte wapens mogelijk bestemd was voor een andere klant, ergens in Afrika.

Ook de Iraanse betrokkenheid bij het schip (dat uit Syrië kwam) zou inmiddels op losse schroeven staan. Het bewijs zou volgens Mondoweiss alleen zijn gebaseerd op een aantal zakken cement die bedrukt waren met de tekst made in Iran.

Bronnen: Reuters (Dan Williams); Mondoweiss (Annie Robbins)

Naar boven

Mexico gaat training met VS-mariniers uitbreiden

25 maart 2014 - De trainingsmissie van Amerikaanse mariniers voor hun kollega's in Mexico zal verder worden uitgebreid. Sinds oktober 2012 zijn kleine teams van het 4e Verkenningsbataljon van de VS-mariniers onder het gezag van Northern Command regelmatig gedurende een periode van twee maanden aktief geweest bij het trainen van Mexicaanse mariniers in Yucatan, onder meer in close combat-technieken. De Mexicaanse mariniers spelen een kruciale rol in de strijd tegen de drugskartels.

Bron: Marine Corps Times (Gina Harkins)

Naar boven

Grote oefening in Siberië

25 maart 2014 - Het Russische leger is vandaag begonnen met oefeningen van de rakettroepen in Siberië. Rond 10.000 militairen zullen van 25 tot 29 maart oefenen in de regio's Omsk in Siberië en Orenburg in de zuidelijke Oeral, rond 2000 km van de Oekraïense grens.

Bron: Reuters (Vladimir Soldatkin)

Naar boven

Internationale marine-oefening in Middellandse Zee

24 maart 2014 - De Israëlische, Griekse en VS-marine ontmoeten elkaar morgen bij het begin van de tweeweekse oefening Noble Dina 2014. Het is de vierde keer dat de oefening gehouden wordt. Dit jaar zullen naast de gebruikelijke manoeuvres, commandovoering en onderzeebootbestrijding ook gevechtsduikers aan bod komen in het kader van het thema havenbeveiliging.

Aan Israëlische kant neemt onder meer de Snapir Unit deel, gespecialiseerd in havenveiligheid op en onder water. Verder een Dolphin-klasse onderzeeër, een Sa'ar 5 korvet, twee Sa'ar 4 raketboten en middelen voor onderzeebootbestrijding.

Bron: Defense News (Barbara Opall)

Naar boven

VS sturen Ospreys naar Oeganda

24 maart 2014 - De VS sturen zeker vier CV-22 Osprey vliegtuigen naar Oeganda voor de strijd tegen het Lord's Resistance Army (LRA) van Joseph Kony. De Ospreys (vliegtuigen die kunnen opstijgen en landen als helikopters) zullen worden gebruikt voor snel troepentransport en worden vergezeld van tankvliegtuigen en 150 special forces-personeel van de Amerikaanse luchtmacht. Ze kunnen 24 soldaten vervoeren en zijn uitgerust met .50 zware machinegeweren. Ze mogen net zoals de andere special forces van deze operatie alleen geweld gebruiken voor zelfverdediging.

De VS-troepen opereren vanuit bases in Oeganda en treden ook op in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), Zuid-Soedan en Congo. Het LRA zou momenteel vooral uithangen in de CAR en zou nog maar 250 strijders tellen.

De Ospreys zijn normaal gesproken gestationeerd in Djibouti, waar ze vallen onder Central Command. Ze worden nu tijdelijk gedetacheerd bij Africa Command.

Bron: The Washington Post (Karen DeYoung)

Naar boven

Global Hawks gaan naar Japan

22 maart 2014 - Twee RQ-4 Global Hawks, grote verkenningsdrones van de Amerikaanse luchtmacht, zullen van mei tot oktober worden verplaatst van Anderson Air force Base op Guam naar Misawa Air Base in Japan. 40 personeelsleden gaan mee met de toestellen. De Global Hawk is eerder boven Japan ingezet voor hulpverlening in 2011 (aardbeving en tsunami) en op de Filipijnen in 2013 (tsunami).

Vanuit Japan zullen maritieme patrouilles worden uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee.

Het ziet er nu naar uit dat de voorganger van de Global Hawk, het bemande spionagevliegtuig U-2, toch zal worden afgestoten en dat de Global Hawk deze taken overneemt. Daartoe zal 500 miljoen dollar worden uitgetrokken om de optische en radarsensoren van de U-2 geschikt te maken voor de Global Hawk.

Bron: Air Force Times (Brian Everstine)

Naar boven

Ordelijke Afghaanse terugtocht riskant vanaf september

12 maart 2014 - De commandant van ISAF, generaal Joseph Dunford, heeft de Senaat verteld dat zijn planning tot augustus/september niet wordt beïnvloed door het ontbreken van de Amerikaans-Afghaanse bilateral security agreement (BSA), die president Karzai weigert te ondertekenen. De aanwezigheid van westerse troepen in Afghanistan is 'gestabiliseerd' om de presidentsverkiezingen van april te beveiligen, aldus de generaal. Vanaf september begint - zonder overeenkomst - een ordelijke troepenterugtrekking een hoog risiko op te leveren. Daarmee bedoelt de generaal dat tot en met augustus de tijd nog net voldoende is om een ordelijke terugtocht voor eind december te garanderen, gegeven de taken die in elk geval moeten worden uitgevoerd. Uiterlijk eind augustus moet er dus ofwel een overeenkomst liggen over verder verblijf van Amerikaanse troepen na 1 januari - getekend door de nieuwe president - of er moet begonnen worden met de definitieve aftocht.

Bron: Jane's Defence Weekly (Daniel Wasserbly)


Naar boven
Naar beginpagina