10 mei 2014

Korte Berichten week 19 - deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:


Wapendepot CIA is vermoedelijk in Texas

4 mei 2014 - Op grond van een aantal aanwijzingen identificeert de New York Times een lokatie van de Amerikaanse landmacht in Camp Stanley, ten noorden van San Antonio, Texas, en de voormalige vliegbasis Kelly, als het legendarische 'Midwest Depot' van de CIA. Het Midwest Depot duikt regelmatig op in dokumenten en is samen met Langley, Virginia (hoofdkwartier) en Camp Peary, Virginia (opleiding, 'The Farm') een van de drie bekende CIA-bases.

Het Midwest Depot wordt gebruikt als opslag van niet naar de VS herleidbare wapens (zoals AK-47), die kunnen worden ingezet bij de geheime paramilitaire akties van de dienst. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de invasie in de Varkensbaai op Cuba, de wapenleveranties aan de contra's in Nicaragua en anticommunistische guerrilla's in Angola en de steun aan de Noordelijke Alliantie in Afghanistan na 2001.

De puzzel van dokumenten uit civiele rechtszaken en bewijs voor aanwezigheid van munitie op de basis die niet in gebruik is bij Amerikaanse troepen, is gelegd door een gepensioneerde CIA-analist en gepubliceerd door de Federation of American Scientists (FAS).

Bron: New York Times (Charlie Savage)

FAS, The U.S. Army Camp Stanley Storage Activity and The CIA Midwest Depot

Naar boven

Oekraïne voert de dienstplicht weer in

2 mei 2014 - De Oekraïense president Turchynov heeft een dekreet uitgevaardigd, waarbij de dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd. Eind vorig jaar was deze bij wet afgeschaft met het idee dat er een beroepsleger zou komen.

De maatregel heeft - in elk geval op korte termijn - een puur symbolische karakter, maar is toch niet zonder betekenis. De laatste jaren waren we eraan gewend dat in steeds meer landen de dienstplicht werd afgeschaft. Door de toenemende spanning in Oost-Europa zou het verschijnsel massaleger - overigens met een twijfelachtige effektiviteit - terug op de politieke agenda kunnen komen.

Het Oekraïense leger heeft trouwens op papier nog een behoorlijke Koude-Oorlogssterkte - 130.000 man, met reservisten uit te breiden tot rond een miljoen. Dat komt omdat de dienstplicht nog maar net was afgeschaft. Hoeveel hiervan in de praktijk werkelijk mobilisabel is valt te bezien.

Bron: BBC News

Naar boven

Het strategisch belang van Slavjansk

1 mei 2014 - Het Britse Royal United Services Institute (RUSI) vestigt de aandacht op het strategische belang van de kleine stad Slavjansk in de Oekraïne. Het gaat om de strategische reserve van vijf miljoen lichte wapens zoals Kalashnikov die nog dateren uit de sovjet-tijd en zijn opgeslagen in depots. Ongeveer de helft daarvan ligt in de omgeving van Slavjansk. De lokale separatisten of milities hebben momenteel de kontrole over deze strategische reservevoorraad.

Volgens de experts van het RUSI zou Rusland bang kunnen zijn dat deze wapens gebruikt worden "voor de export van de gewapende opstand naar Russische bodem" of "voor etnische zuivering of zelfs om genocide na te streven van de Russische minderheid in het geval van een Oekraïense burgeroorlog". De Britten denken dat deze mogelijkheden vergezocht zijn, maar in de hoofden van de Russische leiding niet minder reëel. Daarom zou de aanwezigheid van Russische special forces (Spetsnats) juist in Slavjansk verklaarbaar zijn. Een van de taken van deze eenheden is namelijk de 'neutralisatie' van wapenvoorraden in hun operatiegebied.

Bron: RUSI Analysis (Igor Sutyagin, Michael Clarke, Jonathan Eyal)

Naar boven

Japan valt binnen op een onbewoond eiland

1 mei 2014 - Het Japanse leger gaat tussen 10 en 27 mei oefenen rond een onbewoond eiland in de Riukiu archipel, rond 600 km ten oordoosten van de omstreden Senkuku/Diaoyu eilanden. Rond 1300 troepen, vliegtuigen en destroyers nemen deel. Het oefenscenario voorziet een invasie en herbezetting van het eiland. Een deel van de oefeningen worden gehouden in de zuidwestelijke prefektuur Nagasaki en bij de oostkust van het eiland Okinawa, waar de grote Amerikaanse basis is gevestigd.

Bron: Reuters (Kiyoshi Takenaka)

Naar boven

Saoedi-Arabië showt raketten na legeroefening

30 april 2014 - Het Saoedische leger heeft de grootste oefening ooit gehouden, met 130.000 troepen, onder de naam Saif Abdullah (het zwaard van Abdullah). De oefening vond plaats in de oostelijke provincie van Saoedi-Arabië bij King Khaled Military City, 60 km ten zuiden van de stad Hafr al-Batin.

Tijdens de militaire parade met hoge Arabische gasten (alleen Qatar ontbrak) werden voor het eerst twee uit China afkomstige DF-3 (Dong Feng-3, Amerikaanse aanduiding CSS-2) ballistische raketten voor de middellange afstand getoond. Dit zijn raketten die gebruik maken van vloeibare brandstof (ze moeten dus voor inzet eerst worden volgetankt), die in China uitgerust zijn met kernwapens. Ze zijn eind jaren tachtig van de vorige eeuw aangeschaft. Deze raketten kunnen worden opgeslagen in bunkers, maar kunnen ook op lanceerinrichtingen worden geplaatst, waarmee ze op geplaveide wegen mobiel zijn.

Er zijn berichten dat de DF-3 wordt vervangen door een raket die werkt op vaste brandstof (sneller klaar voor gebruik), de DF-21 (CCS-5). Overigens gaat het hierbij volgens Jane's inmiddels om de DF-25 (een variant?)

Tijdens de parade werden ook ander nieuwigheden getoond zoals terreinwagens die beschermd zijn tegen mijnen en een door de Turkse wapenindustrie opgevoerd pantserinfanterievoertuig M113, dat is aangepast om TOW antitankraketten af te schieten.

Bronnen: Jane's Defence Weekly (Jeremy Binnie); Al-Monitor (Bruce Riedel)

Naar boven

India wendt zich tot Rusland om wapens te leveren voor het Afghaanse leger

30 april 2014 - India heeft een overeenkomst gesloten, waarbij het Rusland betaalt om wapens te leveren aan Afghanistan. Voorlopig gaat het om kleinere wapens, lichte artillerie en mortieren. Uiteindelijk zouden ook zware artillerie, tanks en gevechtshelikopters geleverd kunnen worden.

India heeft al Afghaanse officieren (dit jaar 1100) en special forces getraind en voertuigen en medische uitrusting geleverd. De achtergrond is het naderende vertrek van de NAVO-troepen uit Afghanistan en het vullen van het daardoor ontstane vakuüm. India vindt het zelf leveren van wapens te gevoelig liggen vanwege de rivaliteit met het buurland Pakistan, dat ook invloed in Afghanistan wil houden. Daarom wordt nu voor deze indirekte weg gekozen, hoewel sommige waarnemers denken, dat ook daardoor de spanning tussen India en Pakistan zal oplopen.

Overigens hebben ook de VS in het verleden een dergelijke regeling met Rusland getroffen, waarbij Russische Mi-17 helikopters aan Afghanistan zijn verkocht.

Het ligt ook in de bedoeling een oude wapenfabriek in de buurt van Kaboel weer in bedrijf te stellen.

Bron: Reuters (Sanjeev Miglani)

Naar boven

Chinese marine gaat oefenen met de Russische

30 april 2014 - China gaat eind mei met de Russische marine oefenen in de Oost-Chinese Zee ter hoogte van Sjanghai. China is hier in een oplopende ruzie met Japan verwikkeld rond een aantal onbewoonde eilanden te midden van zeebodemschatten. Er zijn geen nadere bijzonderheden gegeven.

Bron: Reuters (Ben Blanchard)

Naar boven

Toenemend risiko op per ongeluk inzetten kernwapens

29 april 2014 - Volgens een rapport van het Britse Chatham House (vergelijkbaar met Clingendael in Nederland) is het risiko op het lanceren van een kernwapen door een vergissing met katastrofale gevolgen groter dan tot nu toe aangenomen en lijkt het ook toe te nemen. Het rapport onderzoekt twaalf gebeurtenissen sinds 1962 en konkludeert dat in een aantal gevallen individuele beslissingen door officieren op een vrij laag niveau, vaak tegen de reglementen en de opdrachten van hogerhand in, groot onheil hebben voorkomen.

Bron: The Guardian (Julian Borger)

Chatham House Report, Too Close for Comfort - Cases of Near Nuclear Use and Options for Policy, april 2014


Naar boven
Naar beginpagina